logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy tak podłączony od góry grzejnik będzie dobrze grzał?

gornik 22 Paź 2022 22:05 1893 13
REKLAMA
  • #1 20248269
    gornik
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam.
    Kupiłem grzejnik łazienkowy.
    Producent zaleca podłączenie od dołu:
    Czy tak podłączony od góry grzejnik będzie dobrze grzał?
    a mi pasuje go podłączyć tak:
    Czy grzejnik będzie dobrze grzał.
    Mam centralne w układzie otwartym z pompką.
  • REKLAMA
  • #2 20248282
    darek12
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Teoretycznie jak jest pompka to wszystko powinno działa i grzać gorzej jak by centralne chodziło tylko grawitacyjnie.
  • REKLAMA
  • #3 20248288
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1072
    Witam, czy ten grzejnik ma odpowietrznik, jeśli tak to gdzie?
  • #4 20248297
    darek12
    Poziom 11  
    Nawet jak odpowietrznik wyjdzie wtedy od dołu to w układzie otwartym czyli jest naczynko to po pewnym czasie sam się odpowietrzy albo przy dolewaniu wody do układu centralnego. U mnie jest takie centralne i nigdy nie odpowietrzałem jeszcze grzejników i nic nie bulgocze.
  • REKLAMA
  • #5 20248309
    gornik
    Poziom 11  
    Tak podaje producent.
    Ja myślą aby zainstalować trójnik i odpowietrznik dać na górze a zawór zasilający do grzejnika dać na dole trójnika.
  • #6 20248316
    gorki73
    Poziom 39  
    gornik napisał:
    odpowietrznik dać na górze

Co do tego to bym się zgodził.
    gornik napisał:
    odpowietrznik dać na górze a zawór zasilający do grzejnika dać na dole trójnika.
    Tylko w ten sposób obawiam się, że nie odpowietrzysz kaloryfera.
  • #7 20248325
    darek12
    Poziom 11  
    Możesz tak zrobić jak napisałeś i też będzie chodziło to tylko zwykły grzejnik a woda musi płynąć od punktu A do punktu B on nawet w poziomie by grzał bo pompa chodzi,
  • #8 20248327
    gorki73
    Poziom 39  
    darek12 napisał:
    to tylko zwykły grzejnik a woda musi płynąć od punktu A do punktu B

To w takim razie Kolega mi wyjaśni jak założony odpowietrznik w pkt. A ma odpowietrzyć kaloryfer, jeszcze bym zrozumiał gdyby dać odpowietrznik w pkt. B?
  • #9 20248344
    darek12
    Poziom 11  
    a gdzie napisałem że w punkcje A ma być odpowietrznik?
  • REKLAMA
  • #10 20248350
    gorki73
    Poziom 39  
    Napisałeś tak
    darek12 napisał:
    Możesz tak zrobić jak napisałeś i też będzie chodziło
    i nie bardzo wiadomo czy odnosisz się do całości, czy tylko do części połączenia jakie chce zrobić Autor. Dlatego pytam.
  • #11 20248363
    darek12
    Poziom 11  
    nie no chodzi o podłączenie a co do do reszty to zgadzam się z tobą, że powinno się w punkcje B dać odpowietrzyć.
  • #12 20248364
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1853
    W założonym odwrotnie tego typu grzejniku pęcherzyki powietrza nie mają gdzie się gromadzić, więc i odpowietrzanie jest zbędne.
    Mankament; przy braku obiegu wymuszonego (np. brak prądu lub wyłączeniu pompy) grzejnik stygnie i nie będzie grzał do przywrócenia obiegu, ale to się rzadko zdarza.
  • #13 20248609
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Cyrkulacja czynnika grzewczego może też byc zakłócona. Co pisze producent grzejnika? Czy podłączenie dolne wskazuje jako zalecane, czy jako jedyne możliwe? Wiele zalezy od budowy grzejnika. To proponowane (zarówno zasilanie, jak i powrót u góry) jest nieprawidłowe. Normalnie (jeśli producent nie zaznaczy, że tylko dolne podłączenie jest prawidłowe) takie grzejniki najabrdziej efektywnie dzialają, gdy zasilanie jest podłączone u góry, a powrót u dołu. Proponowałbym więc dać zasilanie u góry (a do drugiego króćca wkręcić odpowietrznik), natmiast powrót u dołu.
  • #14 20264322
    gornik
    Poziom 11  
    Dziekuję Wszystkim za udzielone odpowiedzi.
    Wykonałem połaczenie od dołu - kosztowało to dużo więcej pracy, ale jest pewniejsze wdziałaniu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące podłączenia grzejnika łazienkowego, który producent zaleca podłączyć od dołu, ale użytkownik chciałby go podłączyć od góry. W odpowiedziach podkreślono, że przy zastosowaniu pompy w układzie otwartym grzejnik powinien działać poprawnie, mimo że podłączenie nie jest zgodne z zaleceniami producenta. Wskazano również na możliwość zainstalowania trójnika z odpowietrznikiem na górze, co może być problematyczne w kontekście odpowietrzania. Użytkownicy zauważyli, że w przypadku braku obiegu wymuszonego grzejnik może stygnąć. Ostatecznie autor zdecydował się na podłączenie od dołu, co uznał za bardziej pewne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA