logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejnik, gdzie podłączyć zasilanie z góry czy z dołu?

sebaele22 18 Wrz 2018 11:21 38940 23
REKLAMA
  • #1 17446767
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ocena: 512
    Witam, dostałem od znajomego grzejnik. Grzejnik był podłączony rurkami od dołu (lewa, prawa strona) instalacja gazowa. Chciałbym ponownie go użyć lecz już u siebie (instalacja otwarta), każdy grzejnik w mojej instalacji jest podłączony wejściem u góry a powrotem z dołu. Czy grzejnik który dostałem mogę ak podłączyć jak moje inne pozostałe?
  • REKLAMA
  • #3 17449326
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Witam,
    U nas przyjęło się, że grzejnik ma zasilanie u góry a powrót u dołu i jakoś trudno sobie wyobrazić aby zawór termostatyczny był na dole grzejnika bo to mniej wygodne w obsłudze ale na "zachodnich" filmach takie rozwiązania widać. Spokojnie możesz go zasilić od dołu (grawitacja i ciepła woda zrobią swoje) tylko odpływ zawsze musi być u dołu aby zachować właściwy rozkład przepływu w płaszczyźnie grzejnika, co daje optymalną moc.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 17449454
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2029
    Szczecin62 napisał:

Spokojnie możesz go zasilić od dołu (grawitacja i ciepła woda zrobią swoje) tylko ...

Ale autor chce go zasilać od góry. Sprawdź tylko czy przypadkiem nie jest to grzejnik z UK bo tam różnie bywa z tymi grzejnikami. Jak masz możliwość to zasilanie i powrót zrób na przeciw siebie.
  • #5 17449493
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Może to być grzejnik z UK (to właśnie miałem na myśli pisząc o zachodzie)i to nic nie zmienia, możesz zostać z zasilaniem na dole lub na górze aby tylko powrót został na dole. Podłączenie po przekątnej staje się ważne dla długich i niskich grzejników jeśli to jest coś ok. 22-600-1200 (i mniejszy) to spokojnie możesz podłączyć z jednego boku i nie stracisz w istotny sposób mocy.
    Pozdro
  • #6 17449503
    ta_tar
    Poziom 41  
    Szczecin62 napisał:
    Podłączenie po przekątnej staje się ważne dla długich i niskich grzejników jeśli to jest coś ok. 22-600-1200 (i mniejszy) to spokojnie możesz podłączyć z jednego boku i nie stracisz w istotny sposób mocy.
    Pozdro

Masz rację. Jak czytałem temat i przeczytałem że zasilanie i powrót od dołu to jakoś od razu pomyślałem o grzejniku w łazience bo często tam się właśnie podłącza grzejnik o dołu (np. drabinki).
  • #7 17449793
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2956
    ta_tar napisał:
    Sprawdź tylko czy przypadkiem nie jest to grzejnik z UK

To nie ma znaczenia. Grzejniki są uniwersalne i mają cztery wyjścia. Jedno jest zaślepione, jedno ma odpowietrznik (zawsze na górze), wlot i wylot (wylot tylko na dole).
    I cała filozofia.
  • #8 17449858
    ta_tar
    Poziom 41  
    sanfran napisał:

To nie ma znaczenia. Grzejniki są uniwersalne i mają cztery wyjścia. Jedno jest zaślepione, jedno ma odpowietrznik (zawsze na górze), wlot i wylot (wylot tylko na dole).
    I cała filozofia.

Widzę że piszesz z UK. A czy przypadkiem tam u was nie ma takich grzejników że zasilanie jest od dołu i idzie tak zwaną wężownicą po cały grzejniku.

P.S. Posiłkuję się tym tematem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3424774.html#16993638
  • #9 17450145
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1084
    Zwróciłbym uwagę na jeden fakt.
    Co do grzejników to mogą być grzejniki:
    - tylko z bocznym zasilaniem, gdzie wejścia są po bokach grzejnikach na górze i na dole, z lewej/prawej strony
    - tylko z dolnym zasilaniem, gdzie wejścia są na spodzie grzejnika. Niektóre grzejniki mają przy lewej/prawej krawędzi grzejnika ale są też wersje mające wejścia na środku grzejnika.
    - uniwersalne, czyli mające oba w/w rodzaje wejść.

Dodatkowo mając grzejniki z bocznym zasilaniem można stosować podłączenie siodłowe i wtedy gorąca woda wchodzi bocznym dolnym wejściem, a zimna wylatuje dolnym po przeciwnej stronie grzejnika.

Dlatego autor powinien dokładnie opisać jakie wejścia ma grzejnik i jak było to oryginalnie podłączone.
    Samo określenie z dolnym zasilaniem w zależności od interpretacji może być odczytane jako podłączenie siodłowe dla grzejnika typowo z bocznym zasilaniem albo równie dobrze może to dotyczyć grzejnika uniwersalnego, gdzie poprzedni właściciel miał dolne zasilanie, a teraz nowy właściciel chce zastosować boczne zasilanie.
    Przy grzejnikach uniwersalnych zmiana sposobu podłączenia z dolnego na boczne wymaga zmiany przyłączy, bo nie są one kompatybilne.

Aby zobrazować sposób podłączenia dolnego oraz bocznego siodłowego to załączam fragment schematów z katalogu Purmo.

Dodam, że jeśli autor ma grzejnik z bocznym zasilaniem i poprzedni właściciel stosował podłączenie siodłowe to bez problemu można zastosować zwykłe podłączenie boczne czyli ciepła woda na górze i zimna na dole.
    Jedynie warto zrobić płukanie takiego grzejnika, bo przez lata wcześniejszego użytkowania mogły odłożyć się osady, które lepiej wypłukać choćby zwykła wodą pod ciśnieniem.
  • #10 17450210
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2956
    ta_tar napisał:
    Widzę że piszesz z UK. A czy przypadkiem tam u was nie ma takich grzejników że zasilanie jest od dołu i idzie tak zwaną wężownicą po cały grzejniku.

Nie spotkałem się z czymś takim. Moja wiedza opiera się jedynie na modernizacji układu CO w moim domku, zakupiłem kilka grzejników i nie zauważyłem czegoś takiego - we wszystkich mam normalny odpowietrznik u góry grzejnika.

------------------------------------------------
    poprawiony szpetny ort.
  • #11 17452505
    sebaele22
    Poziom 30  
    Panowie grzejniki wygląda tak:

I tak chciałbym go podłączy jak widać na zdjęciach, zasilanie z prawej strony na górze, powrót z prawej strony na dole.
    U znajomego grzejnik był podłączony na dole z lewej i na dole z prawej strony.
    Chciałbym jeszcze zapytać czy mógłbym na zasilanie i powrót wstawić zawory grzejnikowe (powrót) taki które zakręcane są na imbus?
  • #12 17452515
    ta_tar
    Poziom 41  
    sebaele22 napisał:

Chciałbym jeszcze zapytać czy mógłbym na zasilanie i powrót wstawić zawory grzejnikowe (powrót) taki które zakręcane są na imbus?

Nie tylko mógłbyś ale powinieneś dla wygody zamontować zestaw zaworów.
  • REKLAMA
  • #13 17452522
    sebaele22
    Poziom 30  
    Tak to wiem ale chciałbym założyć zawory na wejściu i wyjściu takie zakręcane poprzez imbus, zdjęcie podglądowe:

Tylko nie wiem czy taki zawór może być również na wejściu założony.
  • #14 17452557
    ta_tar
    Poziom 41  
    Niestety nie może być gdyż woda w takim zaworku podchodzi pod grzybek jeżeli on jest na powrocie (wypływa z grzejnika). Na zasilaniu woda podchodziła by w druga stronę i nie działało by to prawidłowo. Kup normalny komplet zaworów na zasilanie i na powrót.
  • #15 17452592
    sebaele22
    Poziom 30  
    Grzejnik będzie w garażu więc zawory mogą być obojętnie jakie bez głowicy :-)
  • #16 17452672
    BUCKS
    Poziom 39  
    Grzejniki wyglądają jak aluminiowe tyle, że pomalowane, które są zbudowane z połączonych segmentów. Dokładając lub zdejmując segmenty można regulować sobie wielkość, czyli moc grzejnika, bo stalowe kupuje się o konkretnym wymiarze i nie ma możliwości modyfikacji wielkości fizycznej.
    U Ciebie w grę wchodzi tylko podłączenie boczne, więc znajomy miał podłączenie boczne siodłowe o czym pisałem wyżej. Ty bez problemu możesz zrobić tradycyjne podłączenie boczne, czyli zasilanie u góry, a powrót na dole po tej samej stronie z boku.
    Jeśli się nie mylę to zawory mają określony kierunek przepływu wody, więc zawór na imbus z kolejnej fotki jest tylko przewidziany do montażu na powrocie tak jak pisał ta_tar.
    Jeśli nie potrzebujesz zaworu i głowicy termostatycznej to daj zwykły zawór i w razie potrzeby zamkniesz go pokrętłem ale musi być to zawór zasilający, a nie powrotny.
  • REKLAMA
  • #17 17453128
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Mała uwaga do tatara. Jaki problem widzisz aby odcinające na imbus założyć i na zasilaniu? A co powiesz o zaworach lornetkach pod V-kami?
    Pozdro
  • #18 17453700
    BUCKS
    Poziom 39  
    @Szczecin62
    Dla mnie "lornetka", a klasyczny zawór powrotny z wcześniejszej fotki to dwa zupełnie różne zawory.
    "Lornetka" jaką ja widziałem do pełnego otwarcia lub zamknięcia potrzebowała ruchu obrotowego o kąt 90 stopni, czyli ćwierć obrotu, co sugeruje, że działa to bardziej w stylu zaworu kulowego.
    Natomiast klasyczny zawór powrotny do pełnego zamknięcia/otwarcia wymaga zwykle ok. 5-6 pełnych obrotów, co sugeruje konstrukcję opartą na grzybku.
  • #19 17453742
    sebaele22
    Poziom 30  
    Dzięki wszystkim za pomoc.
    Chciałbym jeszcze zapytać o rurkę pex, czy jest jakaś różnica między rurką pex za 1,5zł a za 3zł? Pytam bo takie ceny widziałem s sklepie budowlanym :-)
  • #20 17454810
    roman 18
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    witajcie, koledzy zawór powrotu nie powinien ale może być założony na zasilaniu bo tam grzybek stanowi koniec śruby który po przekręceniu kilku obrotów zamyka lub otwiera przepływ. Zawory zasilania są zbudowane inaczej i tam należy zachować kierunek przepływu. pozdrawiam.
  • #21 17455931
    Szczecin62
    Poziom 21  
    Witam,
    Do BUCKS, większość lornetek to te z klasycznym grzybkiem dokręcane kilkoma obrotami imbusa tak jak w klasycznym zaworze grzejnikowym odcinającym i to miałem na myśli. W tej grupie są również lornetki kulowe i są one bezpieczniejsze w użyciu gdyż te z grzybkami potrafiły mieć słaby ogranicznik otwarcia (lub jego brak) co groziło wykręceniem grzybka a na gorącej instalacji utrudniało jego wkręcenie czyli duży duży kłopot.
    Pozdro
  • #22 17458251
    sebaele22
    Poziom 30  
    Panowie do zasilania użyję zwykły zawór grzejnikowy z białym pokrętłem, na powrocie wstawię zawór prosty zakręcany na imbus.
  • #23 19423289
    Jaguar1968
    Poziom 1  
    Dużo czasu minęło od poruszonego tematu. Jak podłączyć zasilanie i powrót jeśli chodzi o kaloryfer. Moim zdaniem odpowietrznik na pewno do góry a czy zasilanie zrobisz do góry czy na dole to bez różnicy, zawór który chcesz zastosować jeżeli ma strzałkę to zgodnie ze strzałką .Najczęściej powrót z kaloryfera jest do góry ale przykryć go na dole i obtóć w drugą stronę . Będzie to wtedy zawór zasilający .
  • #24 19423326
    BUCKS
    Poziom 39  
    Jaguar1968 napisał:
    Moim zdaniem odpowietrznik na pewno do góry a czy zasilanie zrobisz do góry czy na dole to bez różnicy

W poście #9 załączyłem schematy z katalogu Purmo i tam jest napisane, że podłączenie siodłowe jest prawidłowe lecz moc cieplna grzejnika spada o 10%.
    Więc nie pisz, że sposób podłączenia grzejnika nie robi różnicy, bo robi tylko nie zawsze owa różnica jest istotna. Jednak bywają przypadki, gdy różnica 10% mocy będzie istotna i kluczowa.
    Inaczej mówiąc mając zapas mocy na poziomie np. 20% ewentualny spadek o 10% nadal da 10% zapas. Jeśli grzejnik będzie dopasowany na styk to 10% spadek mocy oznacza 10% niedobór mocy, który objawi się przy dużych mrozach.
    Z kolei przy długich grzejnikach najbardziej optymalne jest podłączenie krzyżowe, czyli zasilanie góra, a powrót dół po przeciwnej stronie grzejnika.
    Czasem sposób podłączenia grzejnika jest wymuszony i nie ma opcji wyboru ale jeśli jest wybór to lepiej to zrobić w sposób najbardziej optymalny ale każdy ma inne podejście i może kierować się innymi zasadami.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączenia grzejnika, który był wcześniej zasilany od dołu, do instalacji, gdzie zasilanie odbywa się z góry. Uczestnicy potwierdzili, że grzejnik można podłączyć w sposób zgodny z preferencjami autora, czyli zasilanie z góry i powrót z dołu. Zwrócono uwagę na różne typy grzejników, w tym uniwersalne, które mogą mieć różne konfiguracje podłączenia. Podkreślono, że ważne jest, aby powrót zawsze znajdował się na dole, co zapewnia optymalny przepływ wody. Uczestnicy dyskusji zalecili również stosowanie odpowiednich zaworów grzejnikowych, zwracając uwagę na kierunek przepływu wody oraz różnice między zaworami. Autor dodał, że grzejnik będzie zainstalowany w garażu, co pozwala na większą elastyczność w doborze zaworów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA