logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czasowy wyłącznik gniazdka z funkcją odcięcia prądu po 15 minutach - jaki model?

Fajress 23 Paź 2022 12:06 1830 10
REKLAMA
  • #1 20248792
    Fajress
    Poziom 7  
    Witam,

Otóż szukam czasowego wyłącznika do gniazdka, jest tego multum wiec z tym nie mam problemu, natomiast mam pytanie, czy każdy tego typu wyłącznik posiada taką funkcję:

a) odcinanie prądu po np. 15min od podłączenia danego urządzenia? Np. podłączam toster do wyłącznika i on sam po 15min odcina go od prądu?

W opisach nie moge sie doszukać tego a może ktoś posiada jakiś konkretny model z tą funkcją i mi go poleci. Z góry dzięki!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20248852
    dawid123123123
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    raczej większość wyłączników czasowych ma taką możliwość sam w domu taki posiadam do lampek w choince ale w nim można go zaprogramować że przykładowo wyłącza się o 22:00 ale wydaje mi się że w większości takich wyłączników wybierasz po prostu jakiś czas
  • #4 20248862
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2030
    dawid123123123 napisał:
    raczej większość wyłączników czasowych ma taką możliwość
    Chyba nie zrozumiałeś warunku autora:
    Fajress napisał:
    podłączam toster do wyłącznika i on sam po 15min odcina go od prądu
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 20250968
    Fajress
    Poziom 7  
    ta_tar napisał:
    Jest podobny temat https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3917784.html#20246791
    ale twoje wymaganie
    Fajress napisał:
    podłączam toster do wyłącznika i on sam po 15min odcina go od prądu

to przynajmniej ja się nie spotkałem z taką samoistną "automatyką".

Nie wydaje mi się to jakąś "wyższą" automatyką, po prostu ustawiam w urządzeniu, że chciałbym, żeby każde urządzenie podłączone do gniazdka traciło zasilane po 15min.

Krzys55 napisał:
    https://allegro.pl/oferta/minutnik-timer-wylacznik-czasowy-gniazdko-1-minuta-12754014186

Własnie ten jest bardzo fajny ale trochę za drogi:/

Właśnie też mi sie wydaje, ze funkcje którą opisuje, powinna być w każdym tego typu urządzeniu ale po prostu nie jestem tego pewien, myślicie, że np w tym: https://www.terrarex.pl/programator-czasowy-e...-wylacznik-sterownik-timer-cyfrowy-p-186.html będzie to czego szukam?
  • #7 20251194
    ta_tar
    Poziom 41  
    #Fajress Ten który sam podałeś link to zwykły programowalny zegar. Tam ustawiasz aktualny czas i datę a następnie programujesz sobie o której godzinie ma się coś załączyć i wyłączyć. Możesz to programować w różnych konfiguracjach dziennych, tygodniowych. Ale nie będzie tak że ty włożysz wtyczkę do gniazdka i urządzenie będzie działać i po 15 minutach się wyłączy.
    Możliwe, że to co podał #Krzys55 będzie tak działało, ale aby się o tym przekonać to należy to zakupić bo opis jest niedokładny.
  • #8 20251219
    Fajress
    Poziom 7  
    ta_tar napisał:
    #Fajress Ten który sam podałeś link to zwykły programowalny zegar. Tam ustawiasz aktualny czas i datę a następnie programujesz sobie o której godzinie ma się coś załączyć i wyłączyć. Możesz to programować w różnych konfiguracjach dziennych, tygodniowych. Ale nie będzie tak że ty włożysz wtyczkę go gniazdka i urządzenie będzie działać i po 15 minutach się wyłączy.
    Możliwe, że to co podał #Krzys55 będzie tak działało, ale aby się o tym przekonać to należy to zakupić bo opis jest niedokładny.

Rozumiem. Cóż, moze faktycznie to co sobie "wymyśliłem" nie jest aż tak powszechne. Chodzi mi o to, że czasami zdarza się sytuacja w domu/mieszkaniu że ktoś zapomni czegoś wyłączyć chociażby żelazko, chciałem temu zapobiec montując takie urządzenie, które z góry wyznaczy "czas" działania dowolnego urządzenia, przypuśćmy żelazka które będzie działało 15min.

Spokałeś się kiedyś z czymś takim?
  • #9 20251248
    ta_tar
    Poziom 41  
    Fajress napisał:
    Spokałeś się kiedyś z czymś takim?
    W tym rzecz że do tej pory nie potrzebowałem takiego urządzenia. Możliwe że to co podał #Krzys55 będzie działało podobnie ale zapewne będzie trzeba w momencie np uruchomienia żelazka również uruchomić ten minutnik. Wskazywało by na to nazwa "MINUTNIK TIMER WYŁĄCZNIK CZASOWY GNIAZDKO". Opis nawet wspomina o prasowaniu żelazkiem, nawet pisze że użytkownik może korygować nastawiony czas ale już nie pisze czy ma pamięć nastawionego czasu.
    Aby się o tym przekonać to trzeba kupić i wypróbować a może, jak nie spełnia naszych oczekiwań, to oddać.
  • #10 20251582
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    witam,

chyba każde inteligentne gniazdko z pomiarem prądu to może zrobić,

np. w Tuya zaprogramujesz scene, że jeżeli prąd >500mA to 15min opóźnienia i wyłącz
  • #11 20251780
    Fajress
    Poziom 7  
    12robert12 napisał:
    witam,

chyba każde inteligentne gniazdko z pomiarem prądu to może zrobić,

np. w Tuya zaprogramujesz scene, że jeżeli prąd >500mA to 15min opóźnienia i wyłącz

Jeśli tak to Tuya jest wlaśnie to czego szukam, posiadasz te gniazdko?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje czasowego wyłącznika gniazdka, który automatycznie odcina zasilanie po 15 minutach od podłączenia urządzenia, takiego jak toster. W odpowiedziach pojawia się informacja, że większość wyłączników czasowych nie posiada tej funkcji, a zamiast tego umożliwia programowanie wyłączenia na określoną godzinę. Wskazano, że inteligentne gniazdka z pomiarem prądu, takie jak te obsługujące system Tuya, mogą oferować taką funkcjonalność, pozwalając na ustawienie automatycznego wyłączenia po przekroczeniu określonego poboru prądu. Użytkownik rozważa zakup gniazdka Tuya, które spełnia jego wymagania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA