logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącznik czasowy do żelazka - automatyczne odcięcie zasilania po 20 minutach

My4tic 10 Paź 2016 15:02 1284 16
  • #1 15985665
    My4tic
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Cześć.
    Czy ktoś może mi polecić/wskazać urządzenie (lub nazwę funkcjonalności), które spełni funkcję wyłącznika czasowego? Chodzi mi o wyłącznik, który zacznie liczyć czas w momencie gdy podłączone do niego urządzenie (w tym przypadku żelazko) zacznie pobierać energie i automatycznie przerwie zasilanie np. po 20 minutach? Nie chce tego każdorazowo ustawiać tylko raz ustalić maks. czas zasilania, po którym urządzenie będzie automatycznie przerywało obwód.
  • #2 15985696
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 558
    Witaj, wyłączniki czasowe firmy F&F.
  • #4 15986232
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3476
    Moje nowe żelazko to ma. Na innej zasdzie. Jak nie prasujesz to się wyłącza.
  • #5 15986300
    polaklbn
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    F&F jak kolega wskazał wyżej. W katalogu szukaj pod nazwą "przekaźniki czasowe". Można robić cuda - jednak wątpie byś organizował dla nich miejsce w pokoju.

Alternatywą może okazać się np. "Wyłącznik czasowy Brennenstuhl 1507500"
    Jednakże przed zakupem tego typu wyłącznika, sprawdź czy Twoje żelazko posiada wtyczkę schuko.
  • #6 15986607
    My4tic
    Poziom 12  
    Dzięki za podpowiedzi. Chodziło mi raczej o coś takiego o czym pisze polaklbn jednak nie wiem czy to spełni zadanie. Widzę, że te programatory mogą się włączać/wyłączać o określonej godzinie + funkcja countdown jednak uruchamiana ręcznie (http://www.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/600000-624999/611762-an-01-pl-Programator_tygodniowy_Brennenstuhl.pdf). Mi chodzi o to żeby taki countdown uruchamiał się po wykryciu poboru energii (włączenia żelazka).
  • #7 15986623
    D214d3k
    Poziom 39  
    Ocena: 629
    My4tic napisał:
    Mi chodzi o to żeby taki countdown uruchamiał się po wykryciu poboru energii (włączenia żelazka

Właśnie dlatego zaproponowałem sterowanie włącznika czasowego przekaźnikiem prądowym. Po wykryciu poboru przekaźnik podaje impuls rozpoczynający odmierzanie czasu.
  • #8 15986624
    polaklbn
    Poziom 24  
    A w jaki sposób jaki kolwiek sprzęt ma "wykryć" przepływ prądu w żelazku któro nie posiada włącznika?
    Żelazko włączone do instalacji jest odbiornikiem czynnym. Chyba, że Autor sobie włącznik na przewodzie założy - to zdecydowanie najłatwiejsze rozwiązanie.

Dodano po 1 [minuty]:

D214d3k napisał:
    My4tic napisał:
    Mi chodzi o to żeby taki countdown uruchamiał się po wykryciu poboru energii (włączenia żelazka

Właśnie dlatego zaproponowałem sterowanie włącznika czasowego przekaźnikiem prądowym. Po wykryciu poboru przekaźnik podaje impuls rozpoczynający odmierzanie czasu.

Uważasz, że to gniazdo do którego jest podłączone to żelazko jest obwodem indywidualnym zasilanym bezpośrednio z rozdzielnicy? Czy cały obwód będzie zasilony tylko w momencie pracy żelazka?!
  • #9 15986905
    D214d3k
    Poziom 39  
    To już do wyboru czy autor chce złożyć coś i włożyć na dno puszki czy użyć gotowych wymagających małej skrzynki.
  • #10 15988963
    polaklbn
    Poziom 24  
    D214d3k napisał:
    To już do wyboru czy autor chce złożyć coś i włożyć na dno puszki czy użyć gotowych wymagających małej skrzynki.

Nie rozumiem. Wybacz mi moją uszczypliwość.
    Co autor ma składać na dno puszki? Zakładając możliwość użycia "gotowych"??
  • #11 15989119
    D214d3k
    Poziom 39  
    A to jeszcze trzecia opcja była. Tylko czy autor dopuszcza aby osoba obsługująca mała dostęp do ustawień?
  • #12 15989519
    polaklbn
    Poziom 24  
    D214d3k napisał:
    A to jeszcze trzecia opcja była. Tylko czy autor dopuszcza aby osoba obsługująca mała dostęp do ustawień?

Prosiłem o odpowiedź na konkretne pytanie.
    Piszesz przyjacielu nie wiadomo o czym a jest to chyba techniczne forum więc wyjaśnij nam te Twoje 3 opcje.
    Autor pewnie też na to czeka.
    Pozdrawiam.
  • #13 15989603
    jega
    Poziom 24  
    Ocena: 108
    polaklbn napisał:
    Alternatywą może okazać się np. "Wyłącznik czasowy Brennenstuhl 1507500"
    Nie widzę nic szczególnego w akurat tym wyłączniku. W swoim czasie używałem wielu podobnych wyłączników kupionych w marketach i bodaj wszystkie posiadały m. in. funkcję odliczana (timer).

Jest to ciekawa propozycja, jeżeli Autorowi tematu chodzi o zabezpieczenie np. przez pozostawieniem włączonego żelazka a nie np. ograniczenie możliwości dysponowania zasilaniem przez użytkownika. Jeżeli włączając żelazko do gniazdka poprzez wyłącznik uruchomi się jednocześnie licznik, to po odliczeniu ustawionego czasu wyłączy on zasilanie. Proste, tanie, łatwe do zakupu. Wadą jest brak automatycznego włączania przy uruchomieniu odbiornika (pojawieniu się prądu).
  • #14 15990976
    My4tic
    Poziom 12  
    Tak jak napisał Kolega wyżej chodzi o zabezpieczenie przed pozostawieniem żelazka. Często wstaję o 4/5 rano i się zdarzało ;) A, że kupiłem nową stację parową (bez automatycznego wyłącznika :( ) to chciałem się zabezpieczyć w innym sposób. Niestety widzę, że najwyraźniej brakuje takich urządzeń? Nie chce modyfikować absolutnie instalacji czy montować coś w puszkach :)
  • #15 15991281
    jega
    Poziom 24  
    My4tic napisał:
    Nie chce modyfikować absolutnie instalacji czy montować coś w puszkach
    Skoro tak, to użyj takiego wyłącznika czasowego (koszt ok. 25zł). Jeżeli możesz na stałe dedykować gniazdko do tej stacji parowej, to podłącz ją przez wyłącznik i wówczas gdy będziesz chciał z niej skorzystać to tylko naciśniesz przycisk i stacja zostanie włączona na z góry zaprogramowany czas. Jeżeli nie ma takiego gniazda, to wyłącznik możesz mieć na stałe podpięty do wtyczki od stacji i gdy trzeba ją włączyć będziesz do gniazda (lub przedłużacza) włożysz wyłącznik i uruchomisz go wciskając przycisk. To całkiem rozsądne rozwiązanie.
  • #16 15993024
    polaklbn
    Poziom 24  
    jega napisał:
    Jeżeli nie ma takiego gniazda, to wyłącznik możesz mieć na stałe podpięty do wtyczki od stacji i gdy trzeba ją włączyć będziesz do gniazda (lub przedłużacza) włożysz wyłącznik i uruchomisz go wciskając przycisk. To całkiem rozsądne rozwiązanie.

Nie do końca rozsądne Przyjacielu.
    Stacja parowa niech ma 2500W. Co daje nam 10,86A. Przez łącznik jednobiegunowy np. Hager Lumina 2 może płynąć prąd max. 10A.
    Uważasz, że jest to rozsądne :)?
    Jeśli już miało by powstać dedykowane gniazdo to w kombinacji przycisku zwiernego i przekaźnika czasowego.
  • #17 15997647
    jega
    Poziom 24  
    polaklbn napisał:
    Jeśli już miało by powstać dedykowane gniazdo to w kombinacji przycisku zwiernego i przekaźnika czasowego.
    Chodzi o przycisk przekaźnika czasowego włączający opcję "Count down timer". Sądziłem, że to oczywiste....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyłącznika czasowego do żelazka, który automatycznie odcina zasilanie po 20 minutach od momentu wykrycia poboru energii. Proponowane rozwiązania obejmują wyłączniki czasowe firmy F&F oraz modele sterowane przekaźnikiem prądowym. Wskazano również na możliwość użycia wyłącznika czasowego Brennenstuhl 1507500, jednak podkreślono, że przed zakupem należy sprawdzić kompatybilność z wtyczką schuko. Użytkownicy zauważają, że wiele dostępnych wyłączników nie ma funkcji automatycznego włączania po uruchomieniu urządzenia, co może być istotne dla osób zapominających o wyłączeniu żelazka. Wskazano na potrzebę dedykowanego gniazdka lub prostego rozwiązania, które nie wymaga modyfikacji instalacji elektrycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA