logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie pompką pieca gazowego + pompkami C.O. przez termostat

Marjanoo 24 Paź 2022 20:56 1518 2
REKLAMA
  • #1 20251518
    Marjanoo
    Poziom 3  
    Posiadam kocioł gazowy dwufunkcyjny De Dietrich MCR3 evo 24/28MI. Ma on wbudowaną pompkę wewn., która sterowana jest poprzez termostat pokojowy AD247.
    Chciałbym sterować również dwoma pompkami C.O. do grzejników (max. moc 44W) oraz podłogówki (max. 80W).
    Idealne rozwiązanie to jednoczesne włączanie/wyłączanie pompek na czas kiedy piec się włącza/wyłącza.
    Sterownik ma w sobie przekaźnik mocy Panasonic AW3131 3V 8A oraz informację, ze może być użyty do sterowania napięciem AC 230V.
    Sterowanie pompką pieca gazowego + pompkami C.O. przez termostat
    Nie chciałbym jednak pompek c.o. zasilanych bezpośrednio 230V łączyć równolegle z pompką w piecu gazowym.
    Jest na to jakieś gotowe rozwiązanie aby sterować wszystkimi 3ema pompkami z termostatu, ale żeby były one od siebie odesparowane elektrycznie?

dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 20251530
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4651
    Marjanoo napisał:
    Jest na to jakieś gotowe rozwiązanie aby sterować wszystkimi 3ema pompkami z termostatu, ale żeby były one od siebie odesparowane elektrycznie?
    Napięcie z przekaźnika mocy Panasonic AW3131 3V 8A podajesz na cewkę stycznika, który załączy pompki do CO.
  • #3 20251578
    pavyan
    Poziom 20  
    Ocena: 138
    Trzeba po prostu z wyjścia które steruje pompą wewnętrzną sterować również dodatkowy zewnętrzny przekaźnik z cewką 230VAC, który będzie załączał dodatkowe dwie pompy - można też sterować z tego wyjścia wyłącznie dodatkowy zewnętrzny przekaźnik, a on dopiero będzie załączał wszystkie trzy pompy. Przekaźnik odpowiednio z dwoma lub trzema parami styków.

Natomiast czy załączanie pomp tylko w czasie gdy piec pracuje jest idealnym rozwiązaniem?
    Jestem zupełnie innego zdania, pompa obiegowa grzejników i/lub podłogówki powinna pracować cały czas, gdy kocioł jest włączony i ogrzewa pomieszczenia - tak zasadniczo działa chyba przeważająca ilość instalacji CO (chociaż być może jakieś wyrafinowane układy pracują inaczej). Jeżeli to jest lato i kocioł pracuje tylko dla wody użytkowej - oczywiście nie pracuje pompa CO, a tylko pompa CWU. Choć to jednak może zależeć od konkretnego schematu instalacji i konstrukcji kotła, nie znam wszystkich rozwiązań, nie zjadłem wszystkich rozumów - a tylko planowałem i montowałem swoje proste instalacje; staram się podchodzić do tego możliwie rozsądnie i logicznie.
    Woda w obiegu grzewczym posiada b. dużą bezwładność "termiczną", a kotły pracują cyklicznie - utrzymują temperaturę wody w zadanym przedziale, wyliczonym przez sterownik np. z temperatury zewnętrznej i krzywej grzewczej (z ew. uwzględnieniem aktualnej temperatury panującej w pomieszczeniu "wzorcowym").
    Kocioł włącza się w przeciągu godziny np. 6 razy (maksymalną ilość włączeń można zaprogramować), ale to nie oznacza że pompa obiegowa ma pracować tylko wtedy gdy pracuje palnik - to byłoby bez sensu. Woda krąży i oddaje energię cieplną pomieszczeniom, stygnie, a czujnik temperatury w kotle to wykrywa i włącza palnik w określonym momencie, wyznaczonym przez procesor z zadanych wartości.
REKLAMA