logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf IV - kierunkowskazy świecą światłem ciągłym, nie migają

Pertol 24 Paź 2022 23:30 4779 11
REKLAMA
  • #1 20251739
    Pertol
    Poziom 7  
    Ocena: 18
    Witam,
    tak jak w temacie, kierunki w golfie 4, po włączeniu obojętnie czy to lewa strona czy prawa świecą światłem ciągłym, zacząłem się zastanawiać nad manetką ale czy na pewno? Czy to nie jest problem z przekaźnikiem? albo przerywacz wysiadł?
    Jak sprawdzić czy to problem manetki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20251767
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1174
    Witam. Włącznik awaryjnych... A w zasadzie jego przekaźnik we wnątrz.
  • #3 20251946
    Pertol
    Poziom 7  
    Chyba rzeczywiście jest problem z tym włącznikiem świateł awaryjnych. Dojechałem do pracy, wszystko działało, na parkingu włączyłem dla przetestowania światła awaryjne, dwa razy mignęły i koniec i świecą "na sztywno", teraz już z kolei manetkami włączone kierunki też nie migają.
    Ok zmienię ten włącznik i się okaże :)
    Dzięki!
  • #4 20253338
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Można też zerknąć na luty owego zespolonego włącznika-przerywacza. Ale raczej pada styk roboczy przekaźnika.
  • REKLAMA
  • #5 20255200
    Pertol
    Poziom 7  
    Kupiłem włącznik nowy Borsehung-a, zastanawiam się czy jeszcze nie sprawdzić Febiego, oczywiście wszystko wróciło do normy także dziękuje bardzo, ale wkurza to że ciężko wyłączyć awaryjne, bo siedzi w tym plastiku i nie rusza się.
    Albo oryginał kupić? niby awaryjne teoretycznie rzadko się używa ale wg mnie powinno to działać lepiej.
  • REKLAMA
  • #6 20255318
    Kantylena
    Poziom 24  
    Ocena: 222
    Podmień obudowę albo pewnie wystarczy sam przycisk z piktogramem i po sprawie
    Niestety zamienniki takie są, tylko oryginał z ASO byłby pewny i pasował w 100%
  • #7 20256205
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ważne że działa i nie stwarzasz zagrożenia dla ruchu drogowego. A porzeźbić możesz by działał jak powinien. Miałem podobnie u kolegi w audi TT. W końcu wymieniłem tylko sam przekaźnik. Wyszło nawet taniej.
  • REKLAMA
  • #8 20256440
    Pertol
    Poziom 7  
    Wszystko jest niby ok, ale martwi mnie jedna kwestia, jak załącze prawy kierunek np, to przy prostowaniu kierownicy gdy odbija manetka automatycznie i wyłącza kierunek to mam wrażenie że czasami w końcowej fazie migną dwa kierunki, czyli dwie strzałki na zegarach, tak jakby awaryjne chwilowo się załączały. Tylko nie wiem czy to kwestia nowego włącznika czy coś innego, po przeglądzie sprawdzę jeszcze raz na starym, bo on czasem działa a czasami nie działa, także losowe to jest :)
  • #10 20272059
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Manetka nie wraca dobrze w pozycje środkową. Jest pewnie "zmęczona".
  • #11 20272332
    Pertol
    Poziom 7  
    A przed wymianą włącznika świateł awaryjnych wracała? Poza tym to się dzieje raczej tylko jak skręcam w prawo czyli prawy kierunek, a nie każdy.
    Dla mnie to pachnie jakimś do kitu włącznikiem czy to nie o to chodzi? albo zmienię włączniki bo mam stary - auto już po przeglądzie, a ten stary raz działa/raz nie działa.
  • #12 20273930
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Manetka może nie działa dobrze. Jej styki... A i połączenie wtyku...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem ciągłego świecenia kierunkowskazów w VW Golf IV, co sugeruje usterkę włącznika świateł awaryjnych lub przekaźnika. Użytkownik zauważył, że po włączeniu świateł awaryjnych, kierunkowskazy przestały migać. W odpowiedziach zasugerowano wymianę włącznika, sprawdzenie lutów oraz przekaźnika. Użytkownik wymienił włącznik na nowy model Borsehung, co przywróciło prawidłowe działanie. Pojawiły się również sugestie dotyczące sprawdzenia manetki kierunkowskazów oraz kondensatora, który może wpływać na działanie przerywacza. Użytkownik zauważył, że manetka może nie wracać do pozycji środkowej, co może być przyczyną problemów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA