logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikser Stage Line MMX-830: wskazówki poziomu sygnału, brak sygnału na 8 kanałach, trzaski

artek2486 25 Paź 2022 12:32 243 7
REKLAMA
  • #1 20252240
    artek2486
    Poziom 5  
    Witam mam problem z mikserem stage line MMX-830, chodzi o to że po włączeniu wskazówki poziomu sygnału wychylają się na maksa na lewym jak i prawym kanale, na prawym odrazu opada do zera a na lewym jeszcze kilka sekund stoi wychylona do końca po czym opada powoli do zera. Do tego brak sygnału na wszystkich 8 kanałach aż do momentu zwiększenia poziomu sygnału wejściowego. Najpierw słychać trzaski i po chwili pojawia się dźwięk. Sprawdzałem każde wejście i na każdym to samo zjawisko. Gdzie może być problem, układ zasilania czy coś innego?
  • REKLAMA
  • #2 20252250
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 329
    Moje pierwsze podejrzenie to wyschłe
    kondensatory elektrolityczne.
    Chyba, że urzadzenie jest na to za młode...
  • REKLAMA
  • #3 20252279
    artek2486
    Poziom 5  
    Niestety nie wiem ile może mieć lat ten sprzęt, ale już paręnaście lat ma na pewno. Ogólnie kupiłem go dawno temu i na początku działał normalnie z wyjątkiem jednego wejścia (zimny lut) ale to zostało zrobione. Później sprzęt leżał nie używany parę lat. Cóż, Spróbuję sprawdzić te kondensatory. Dziękuję za pomoc
  • #4 20253841
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1976
    W sieci nie ma schematu tego urządzenia tak więc nie bardzo jest możliwa jakaś konkretna podpowiedź może poza taką że to o tych wyschniętych kondensatorach to takie bajki z mchu i paproci opowiadane przez tych co mają nikłe pojęcie, tym co mają jeszcze bardziej nikłe pojęcie lub jego brak.
  • REKLAMA
  • #5 20253846
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 329
    SlawekKedra napisał:
    o tych wyschniętych kondensatorach to takie bajki z mchu i paproci.

Czyżby ostatnio przestały wysychać?
    Też poczuły kryzys?
  • REKLAMA
  • #6 20254105
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Nie chodzi o to czy kryzys czy nie kryzys. Chodzi o to że naprawa polega na wykryciu uszkodzonych elementów a nie na wymyślaniu bajek co mogło wyschnąć. Jak dotąd nic nie wskazuje na wyschnięcie czegokolwiek tak więc jak to inaczej nazwać jak nie bajki z mchu i paproci?

Moderowany przez Mirek Z.:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php - p.3.1.9. Po co kolega w taki sposób się wtrąca do tematu? Ostrzeżenie.

• #7 20254227
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Mirek Z. napisał:
    Po co kolega w taki sposób się wtrąca do tematu? Ostrzeżenie.

Wtrąciłem się dlatego, że teoria o wyschniętych kondensatorach spowoduje że autor wykona niepotrzebną syzyfową pracę polegajacą na sprawdzaniu rzekomo wyschniętych kondensatorów podczas gdy opis autora w żaden sposób nie wskazuje na jakikolwiek kondensator. Jeśli kolega moderator popiera taki sposób podejścia do napraw, na podstawie wymysłów, to przepraszam za zakłócanie tego stanu rzeczy.

Moderowany przez Mirek Z.:

Przecież wyraźnie napisałem "po co w taki sposób" a nie że w ogóle itp. Koledze najwyraźniej brak kultury.
    Dalsze pisanie do mnie spowoduje blokadę konta lub tp.

• #8 20255622
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 363
    Najpierw sugeruję sprawdzić napięcia zasilań przedwzmacniaczy.
    Jak jest zbudowany ów sprzęt? Na wzmacniaczach operacyjnych?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z mikserem Stage Line MMX-830, polegający na maksymalnym wychyleniu wskaźników poziomu sygnału na lewym i prawym kanale, z brakiem sygnału na wszystkich 8 kanałach, który pojawia się dopiero po zwiększeniu poziomu sygnału wejściowego, co powoduje trzaski. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym wyschnięte kondensatory elektrolityczne, jednak niektórzy uczestnicy dyskusji kwestionują tę teorię, wskazując na potrzebę dokładniejszej diagnostyki, w tym sprawdzenia napięć zasilania przedwzmacniaczy oraz struktury urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA