logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z podłączeniem mixera (Stage Line MPX 44 do LX1400)

mireczek14 10 Sty 2008 20:29 1353 12
REKLAMA
  • #1 4680075
    mireczek14
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Witam!

Mam problem z podłączeniem mixera a dokładnie Stage Line MPX 44
    klik

Problem polega na tym że mam końcówkę mocy ADS Lx1400 i kiedy chce podłączyć go żeby było stereo to po podłączeniu prawy z prawym kanałem lewy z lewym kanałem to nic nie gra.Gra dopiero wtedy gdy podłącze jeden kanał mixera z końcówką.Podobny problem mam z odtwarzaczem jeśli podłącze 2 kanały do mixera to gra bardzo cicho niema basu, a jeśli podłącze 1 kanał od odtwarzacza to gra jak powinno(Niema znaczenia do którego kanału podłącze czy do lewego czy do prawego zawsze gra tak samo)

Co może być przyczyna? Może trzeba podłączyć MASE?? To mój pierwszy mixer więc za bardzo na tych sprawach sie nie znam.

Z góry dziękuje jeśli ktoś mi pomoże to dobrze go wynagrodze ;)

Pozdrawiam!

Moderowany przez Artur k.:

Poprawiłem link oraz tytuł postu

• REKLAMA
  • #2 4680239
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    środkowy suwak w ads ustawiasz w pozycji stereo
    lewy kanał z wyjścia (oznaczone nr 30 na 3 stronie instrukcji dostępnej na stronie do której link podałeś) miksera podłączasz do wejścia A końcówki; prawy do wejścia B
    do dopięcia odtwarzacz potrzebujesz kabla mały jack -dwa duże jacki, gdzie jeden kanał z małego jacka trafi na jeden duży jack a drugi na drugi duży jack
  • #3 4680358
    mireczek14
    Poziom 22  
    No właśnie tak samo zrobiłem i właśnie nie działa w ten sposób :(
  • Pomocny post
    #4 4680529
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4680600
    mireczek14
    Poziom 22  
    No sprawdzę jeszcze jutro może coś źle polutowałem

Ps:Jak lutuje dużego jacka to lutuje kabelki do masy i do + czy do masy i do + i - ??

Pozdrawiam!
  • Pomocny post
    #6 4682577
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 4682850
    mireczek14
    Poziom 22  
    Z mixera wychodzą mi 2 wejścia na chinch i w wzmacniaczu 2 wejścia na duży jack wiec tak mam 2 kable czyli podłączać niesymetrycznie?? Masa to ten największy element we wtyczce a + to ten na środku wtyczki (mowa o elementach tych które są po rozkręceniu wtyczki)

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4683166
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4683322
    mireczek14
    Poziom 22  
    Dobra dzięki wielkie polutuje tak jak mówisz i zobacze co z tego wyjdzie ;)

Wciskam 3 razy pomógł ;) jak jeszcze czegoś nie będę wiedział to napisze.

Jeszcze raz Wielkie dzięki :)

Dodano po 7 [minuty]:

A i jeszcze jedno jak sprawdź po lutowaniu czy nie ma zwarcia pomiędzy sygnałem i masą na odłączonych przewodach?
  • Pomocny post
    #10 4683394
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    Omomierzem. Nie powinien nic pokazać.

A może masz w końcówce ustawione na paralel? masz tam gdzieś taki przełącznik?
  • #11 4683477
    mireczek14
    Poziom 22  
    Nie wzmacniacz mam dobrze ustawiony bo już troche mam tom końcówkę i wiem jak co ustawić ;)

Omomierza niestety nie posiadam ale dzięki że mi pomogłeś ;)

Dzieki za pomoc chłopaki jestem wam ogromni wdzięczny ;) :)

Pozdrawiam!
  • #12 4684771
    Kajtek_170
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    To sobie kup. na pewno ci się przyda. Dobra malutkie multimetry dostaniesz w sklepie elektronicznym za 35 zł. Ale nie mówię o plastikowym mierniczku z sellgrossa...
  • #13 4685443
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy podłączenia miksera Stage Line MPX 44 do końcówki mocy ADS LX1400 w trybie stereo. Po podłączeniu lewy kanał miksera do lewego wejścia wzmacniacza i prawy do prawego, dźwięk nie jest odtwarzany, natomiast działa przy podłączeniu tylko jednego kanału. Podobny problem występuje przy podłączeniu odtwarzacza do miksera – dźwięk jest cichy i pozbawiony basów przy podłączeniu dwóch kanałów, a prawidłowy przy jednym. Wskazano konieczność prawidłowego lutowania kabli, zwłaszcza poprawnego podłączenia masy (ekranu) do masy oraz sygnału do "pipka" (czubka wtyczki). Zalecane jest użycie omomierza lub multimetru do sprawdzenia braku zwarć między masą a sygnałem. Poruszono kwestie połączeń symetrycznych i niesymetrycznych oraz odpowiedniego doboru kabli (np. jack 3,5 mm do dwóch jacków 6,3 mm). Użytkownik został poinformowany o konieczności sprawdzenia kabli i poprawnego lutowania, a także o ustawieniach wzmacniacza (np. tryb stereo vs. paralel).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA