logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp LC-40LE830E - Brak możliwości załączenia TV , brak podświetlenia matrycy

MaciejCrazyK 25 Paź 2022 13:55 1509 6
REKLAMA
  • #1 20252358
    MaciejCrazyK
    Poziom 11  
    Witam
    Problem dotyczy braku możliwości załączenia TV Sharp LC-40LE830E . Działał on do momentu gdy sam się nie wyłączył (wcześniej było uszkodzone punktowo podświetlenie co skutkowało smugami na ekranie w miejscu wypalenia diody) . Czytałem wcześniejsze posty które traktują o usterkach podświetlenia TV Sharp jednakże kończyły się one na wymianie pasków LED matrycy wejściu w menu serwisowe skasowaniu błędu podświetlenia matrycy do wartości 0 i TV wstawał . Obecnie zostały wymienione 4 paski podświetleniowe matrycy na nowe lecz próba załączenia jak i przejścia w menu serwisowe tego TV jest niemożliwa . Po włączeniu TV miga środkową diodą równomiernie .
    Nie jestem elektronikiem by zdiagnozować uszkodzenie płyty zasilacza , która w/g mnie nie daje napięcia na złącze listw poświetlenia .Oglądałem płytę zasilacza czy widoczne są jakieś przepalenia elementu czy wybicia kondensatorów ale ogólnie tak na oko nic nie widać by było coś takiego .Na filmach z Youtube użytkownicy pokazują problem gdy miga dioda środkowa (strzałka front panel) raz długo a raz krótko .U mnie takie coś mogę uzyskać tylko gdy nacisnę przycisk menu wówczas przechodzi z trybu migotania jednostajnego włącz wyłącz na długi i krótki na strzałce ale tak też kombinacją klawiszy nie da się załączyć podświetlenia jak i wejść w menu serwisowe .Czy miał ktoś już taki problem i czy jest w stanie mi pomóc wyjaśniając na schemacie który załączam (schemat płyty zasilacza ) gdzie i co mógłbym zmierzyć by zdiagnozować ową usterkę braku możliwości załączenia tego TV Sharp?
    Pozdrawiam
    Sharp LC-40LE830E - Brak możliwości załączenia TV , brak podświetlenia matrycy Sharp LC-40LE830E - Brak możliwości załączenia TV , brak podświetlenia matrycy

Załączniki:
    • Schemat Delta DPS-110AP-7a Sharp RUNTKA 787WJQZ.pdf (1.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20252446
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1826
    Podświetlenie lepiej działa, jeśli wtyczka od podświetlanie jest wetknięta w gniazdo (patrz zdjęcie).
    Teraz poważnie; jeśli do chwili odłączenia stare podświetlania działało - to być może coś uszkodziłeś lub nowe paski są uszkodzone, nieodpowiednie lub źle połączone.
  • REKLAMA
  • #3 20252722
    MaciejCrazyK
    Poziom 11  
    Odpowiadam
    1.Oczywiście że podświetlenie lepiej działa jeśli wtyczka jest wetknięta .Powiem więcej jak wtyczki nie wepniesz to nie będzie działać lepiej czy gorzej tylko na 100% nie będzie działać (na zdjęciu jest wypięta bo sprawdzałem mierząc miernikiem czy pojawia się napięcie na owych pinach idących do pasków led i się NIE POJAWIA i zapomniałem jej wpiąć robiąc zdjęcia .Nadmienię że wpięcie jej nic nie zmienia .Ot i cała tajemnica. = (Cenię humorystyczne podejście do tematu)
    2.Ani być może ja nie uszkodziłem ja ani nikt nic nie uszkodził mechanicznie bowiem wcześniej napisałem ze TV się samoczynnie wyłączył podczas oglądania gasząc matrycę .
    3.Co do pasków są to 4 paski po 18 ledów każdy są nowe i każda dioda została przeze mnie sprawdzona t.j 72 diody świeciły podczas wkładania i montażu pasków w ich miejsce tak że ten punkt o niesprawnych paskach oraz złym ich podłączeniu również obalam od razu.
    Dzięki za odpowiedz i czekam cierpliwie na kolejne pomysły bo patrząc na to że jest brak jakiegokolwiek napiecia nawet na krótką chwilę na gnieździe wyjściowym do wtyczki zasilającej listwy led przy podłączonym TV (więc stąd uzasadnione przypuszczenie iż jest uszkodzenie linii zasilającej owe ledy na zasilaczu który nie podaje napięcia na nie a nie uszkodzenia za nim na samych ledach czy przewodach doprowadzajacych.
    Pozdrawiam i czekam na inne sugestie dotyczące problemu.
    ps za brak filmu przepraszam ale ja wgrałem film przyjęło a że sie nie odtwarza to juz nie wiem czemu nie.
  • REKLAMA
  • #4 20252759
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    MaciejCrazyK napisał:
    na zdjęciu jest wypięta bo sprawdzałem mierząc miernikiem czy pojawia się napięcie na owych pinach idących do pasków led i się NIE POJAWIA

I prawidlowe zachowanie.
    MaciejCrazyK napisał:
    gasząc matrycę

Określ się co jest uszkodzone, matryca czy podświetlenie.
    MaciejCrazyK napisał:
    Co do pasków

To co piszesz, brak praktyki i wiedzy, dotyczy też punktu 1.
  • #5 20253984
    pikarel
    Poziom 39  
    Jeśli uszkodzone były jedynie stringi w podświetleniu (przerwa w LED, przebicie do masy/obudowy) - to po ich wymianie TV powinien zacząć działać, nawet bez obciążenia LED-ami powinno być wystawione na złączu napięcie, na czas pomiaru prądu LED.
    Jeśli go tam nie ma, to nie załącza się VLED'', sprawdź więc, czy jest VLED, czy na bramce Q7203 jest stan wysoki i baza Q7202 jest na masie; tu wystawiane są zasilania do przetwornic VCC-INV i VLED'' do LED.

Działa przetwornica na TNY264? Wystawia napiecia BU5V i VCC a po włączeniu VCC_ON?

Patrz w schemat, analizuj, mierz i wyciągaj wnioski.
    Samo patrzenie w TV nic nie daje.
  • REKLAMA
  • #6 20254115
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2774
    pikarel napisał:
    nawet bez obciążenia LED-ami powinno być wystawione na złączu napięcie, na czas pomiaru prądu LED.

Zwykłym multimetrem w życiu tego nie wychwycisz.
  • #7 20254359
    pikarel
    Poziom 39  
    Zaslianie VLED'' nie ma kondensatora, który podtrzymałby na chwilę ten impuls (jak to jest w innych przetwornicach), ale wystarczy do C7231 (1nF) dołączyć na czas pomiaru 4,7µF/350V i się przekonać, czy jest start.

Można sprawdzić kondensator C7235 (2,2µ/10) czy ma pojemność, bo on chyba blokuje na czas startu sygnał ERROR z Q7211.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Sharp LC-40LE830E, który nie włącza się i nie ma podświetlenia matrycy. Użytkownik wymienił cztery paski LED, ale telewizor nadal nie reaguje na próby włączenia ani na wejście do menu serwisowego. Wskazano, że może być problem z zasilaczem, ponieważ nie ma napięcia na złączu podświetlenia. Użytkownicy sugerują sprawdzenie przetwornic oraz kondensatorów na płycie zasilacza, a także pomiar napięcia na odpowiednich pinach. Wskazano, że do diagnozy potrzebne są bardziej zaawansowane pomiary niż te, które można wykonać zwykłym multimetrem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA