logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego uruchamia się sama grzałka dodatkowa Tbh Kaisai

Paradis19 27 Paź 2022 15:06 17340 6
REKLAMA
  • #1 20255426
    Paradis19
    Poziom 1  
    Dlaczego uruchamia się sama grzałka dodatkowa Tbh w pompie ciepła Kaisai. Grzałka uruchamia się samoczynnie. W ustawieniach jest ona wyłączona i mimo to o różnych godzinach się uruchomi.
  • REKLAMA
  • #2 20347917
    bartos44z
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Pompa uruchamia ją automatycznie przy zbyt dużej delcie przy T5. Jeśli nie masz grzałki w zbiorniku nic się nie dzieje tylko w aplikacji masz błedne dane na temat zużycia prądu. Jeśli chcesz pozbyć się problemu na płycie głównej są kostki S1,S2,S3 w kostce S2 przełącz drugi (od lewej) i problem automatycznie zniknie.
    Miło jest pomagać. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 20348118
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2113
    W ustawieniach serwisowych ( dodatkowe źródło ciepłą) są parametry warunkujące załączenie TBH. Instrukcję w rękę i trzeba sprawdzić ustawienia. Na YT jest film o ustawianiu panela pompy M-thermal Midea ( to ten sam sprzęt).
  • #4 20348195
    bartos44z
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    andrzej lukaszewicz napisał:
    W ustawieniach serwisowych ( dodatkowe źródło ciepłą) są parametry warunkujące załączenie TBH. Instrukcję w rękę i trzeba sprawdzić ustawienia. Na YT jest film o ustawianiu panela pompy M-thermal Midea ( to ten sam sprzęt).

W ustawieniach serwisanta -ale przede wszystkim w parametrach trybu CWU i nie da się zlikwidować wyłączającej się ikonki ( w opisanym przypadku)inaczej niż opisałem powyżej .
  • REKLAMA
  • #5 21045895
    mariusz_iska
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    >>20347917
    Witam
    Podany przez Pana sposób nie usuwa problemu. Nawet aktualizacja oprogramowania samej pompy tego nie likwiduje. Problem grzałki TBH pojawia się faktycznie przy dużych różnicach temperatur na czujnikach wew. Systemu. Kaisai nigdy nie miał swojej aplikacji, tylko adoptował istniejącą i dlatego nie ma co opierać się o jej parametry. W zeczywistosci nie pokrywają się z licznikiem energii el.
  • #6 21046698
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2113
    Trzeba przełączyć jeszcze któryś DIP switch S2 wg instrukcji, teraz nie pamiętam który.

Dodano po 2 [minuty]:

bartos44z napisał:
    w kostce S2 przełącz drugi (od lewej) i problem automatycznie zniknie.
  • REKLAMA
  • #7 21046927
    mariusz_iska
    Poziom 2  
    Ocena: 1

Witam.
    W zeszłym roku podczas wgrywania oprogramowania serwis autoryzowany dokonywał przeglądu, oraz na moją prośbę wyłączał tzw. wspomaganie TBH na płycie głównej zgodnie z instrukcją. Niestety nie dało to rezultatu w rzeczywistości, błędy w oprogramowaniu nie widzą braku grzałki i fikcyjnie ją załączają, nie ma to odzwierciedlenia w poborze energii, tylko wykazuje ją aplikacja. Co nie wpływa na i tak prawidłowo działającą instalację. U mnie wypadł inny Holik. Podczas przerwy w dostawie energii. Moja wpadła na pomysł iż będzie chłodzić. :)
    Na szczęście wyłapałem to w porę. Zablokowałem także i te funkcje. Chodzi tylko w trybie grzania C.W i C.O.
    Po trzech sezonach grzewczych nie mam żadnych zastrzeżeń co do tej marki.

Podsumowanie tematu

✨ Grzałka dodatkowa TBH w pompie ciepła Kaisai uruchamia się automatycznie mimo wyłączenia w ustawieniach. Przyczyną mogą być zbyt duże różnice temperatur na czujnikach wewnętrznych, co powoduje aktywację grzałki. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień serwisowych oraz przełączenie odpowiednich DIP switchy na płycie głównej. Wskazano również, że aplikacja do monitorowania nie zawsze odzwierciedla rzeczywiste zużycie energii, co może prowadzić do błędnych danych. Problemy z oprogramowaniem mogą powodować fikcyjne uruchamianie grzałki, mimo że instalacja działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA