logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kaisai 16kW KHX-16PY3 - wysokie zużycie energii w domu 155m2, ocieplonym, -2°C na zewnątrz

Grzesznik 22 Lis 2022 20:46 32049 91
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego pompa ciepła zużywa tak dużo prądu w domu 155 m² przy -2°C na zewnątrz i czy może być źle dobrana lub źle ustawiona?

Takie zużycie może być możliwe, ale przy domu 155 m² z grzejnikami i zasilaniu CO na 40°C/50°C bardzo łatwo o niski COP i wysokie kWh, a 16 kW dla „naprawdę ocieplonego” 155 m² wygląda na przewymiarowanie — padła sugestia, że sensowniejsze byłoby 8–10 kW [#20332144] Jeden z użytkowników wskazał też, że według karty urządzenie może pobierać do 5,5 kW mocy, więc 60 kWh/dobę nie jest zjawiskiem niemożliwym przy takich warunkach pracy [#20298325] Żeby ograniczyć zużycie, zalecano pracę ciągłą zamiast harmonogramów z długimi przerwami, regulację przez temperaturę zadaną/T1 i krzywą grzewczą, pozostawienie wszystkich grzejników otwartych oraz ewentualne obniżenie limitu mocy sprężarki w ustawieniach serwisowych [#20348046][#20461770] Warto też sprawdzić, czy nie załączają się grzałki IBH/TBH albo czy defrost nie jest zbyt częsty, bo to dodatkowo podbija pobór [#20332144][#20395524] W praktyce wielu forumowiczów podkreślało, że przy grzejnikach kluczowe jest obniżenie temperatury wody zasilającej możliwie nisko, bo to najbardziej poprawia ekonomię [#20344502][#20403522]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 20298301
    Grzesznik
    Poziom 10  
    Ocena: 36
    Mam pytanie. Posiadam pompę ciepła jak w tytule. Dom 155 m2, stare budownictwo, ocieplony, wymienione okna. Założyłem ją w sierpniu tego roku. Przedwczoraj założyłem podlicznik na samą pompę i... załamałem się. Po trzech dniach nabiło 180 kWh! 60 kWh dziennie. A na zewnątrz? "Mróz" -2 st. To co będzie jak faktycznie będzie z -15? Czyżbym tak dał się nabić firmie montującej?
    Pozdrawiam. Wszelkie porady (zwłaszcza krytyczne) mile widziane. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #2 20298325
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2470
    Zgodnie z kartą pobór mocy do 5,5kW
    wiec może być taki wynik :cry:
  • #3 20298390
    Grzesznik
    Poziom 10  
    Chciałem tylko dopisać jeszcze, że mam tylko grzejniki (Purmo) i na wyjściu na grzejniki ustawione 40 st. Niestety widzę już odpowiedź. Trochę pociesza mnie fakt, że mam też fotowoltaikę. A ponieważ ostatnie tendencje aury są takie, że w lato smali jak diabli, a zimy słabiutkie (oczywiście nie jest to regułą) to chyba jakoś to będzie.
    Jednak nie daje mi to spokoju, zwłaszcza gdy policzyłem, ile mnie to może kosztować (a jeszcze przed nami podwyżka prądu). I tu moje następne pytanie. Czy to możliwe by pompa była przewymiarowana i czy mogłaby to zrobić firma świadomie (znając naturę ludzką odpowiedź nasuwa się sama)? Czy można temu jakoś choć częściowo zaradzić (ja widzę tylko jeden sposób - wyłączanie pompy na pół dnia)? A jeżeli firma zrobiła to celowo, to czy można o coś powalczyć (choć sam nie wiem o co)?
    Ale lipa...
  • #4 20322656
    dboreczek
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Witam. Od listopada używam takiej pompy tylko 9kW i zużycie prądu też wysokie ok. 40 kWh/dobę. Dom 150m2 trochę podłogówki i reszta grzejniki. Zastanawiam się jakie ustawienia można wprowadzić żeby zmniejszyć zużycie energii?
  • #5 20322692
    Grzesznik
    Poziom 10  
    Ja po prostu ustawiłem harmonogram, że np. od 23:00 do 5:00, od 10:00 do 12:00 oraz od 16:00 do 18:00 wyłączam pompę całkowicie (na razie mrozów nie ma to nie jest to uciążliwe). Jest jakaś oszczędność, ale generalnie lipa. Napisałem maila do firmy, która montowała ona przekazała go do producenta. Niestety nie liczę na cud.
  • #6 20328372
    ryswil
    Poziom 12  
    Ja mam KHX-14PY3. Również nie spodziewałem się tak dużego poboru energii. Przeciętnie 40 kWh na dobę. Przecież na miesiąc będzie to 1200 kWh, czyli tyle samo co zużycie energii w postaci gazu ziemnego w poprzednich sezonach grzewczych. A gdzie COP tej pompy. Na zewnątrz jeszcze jest dodatnia temperatura, zmienia się od 0 do +3 stopnie. Obniżyłem temperaturę wody z 40 na 37 stopni. Niżej nie mogę bo mam po części grzejniki i podłogowe. Wyłączyłem nieużywany pokój. Dobowy pobór energii spadł do 35 kWh. Nie bardzo jest czym regulować tę pompę. Programowe sterowanie zaworem rozprężnym, brak ciągłego pomiaru wysokiego ciśnienia. Nic nie można zrobić.
    Powiedzcie jak sobie poradziliście.
  • #7 20328413
    Grzesznik
    Poziom 10  
    Oto odpowiedź od mojej firmy:

*Informujemy, że pompy ciepła charakteryzują się poborem prądu, jaki Pan podał. Zgłoszona sprawa została skierowana także do producenta pompy ciepła w celu dodatkowej weryfikacji.

Miłego dnia!*

Czekam na info od producenta. Obawiam się, że nie za bardzo jest co zrobić.
  • #8 20328547
    ryswil
    Poziom 12  
    Myślę że w tej sytuacji kiedy zgłoszenie poszło do centrali, instalator będzie musiał zrozumieć szczegóły poprawnego działania pompy i chociażby sprawdzi charakterystykę pracy zaworu rozprężnego. Właściwie to osiągana sprawność tylko od tego zależy. A jak u Ciebie wygląda zaszronienie parownika, jest właściwa wymiana powietrza czy parownik jest oblodzony. Na jakich maksymalnych obrotach chodzą wentylatory. Czy pompa mierzy wysokie ciśnienie czynnika, czy tylko po stronie niskiej. Może coś sami wywnioskujemy. Może jeszcze ktoś podzieli się wiedzą.
  • #9 20329996
    Grzesznik
    Poziom 10  
    Oj aż takim specjalistą nie jestem. W aplikacji mobilnej można odczytać pewne dane (nie wiem jaką macie). Natomiast z panelu sterowania, który mam w piwnicy to za wiele odczytać nie można.
  • #10 20332144
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2100
    Jakie było dotychczasowe źródło ciepła i jakie zużycie opału?
    Skąd mamy wiedzieć jak wygląda Twoja instalacja? Czy nie masz źle skonfigurowanych parametrów załączania IBH ( wewnętrznej grzałki CO) czy TBH . Ile osób korzysta z CWU i do jakiej temperatury jest grzana.
    Masz aplikację na smartfonie do tej pompy? Są tam statystyki graficzne o zużyciu energii i załączaniu grzałek.
    Na ( naprawdę ) ocieplony budynek 155m2 dobiera się pompy 8-10kW tego producenta , a nie 16kW!!!
    Mam taką pompę zamontowaną w 3-letnim domu klienta, ale 12kW na 280m2 i "bierze" 40-45kWh/dobę. Inny przypadek, taka sama pompa, ale 10kW na dom 13 letni , 150m2 CWU 300l ( 7 osób), bufor 220, system mieszany, zużycie średnie z ostatnich tygodni 23kWh/24h@ 21-22°C
    Kolejny przypadek 160m2 11- letni dom, pompa 10kW, cwu 300l. bufor 220, 30-35 kW/dobę @ 23-24°C. Mazowieckie.
    Tu wygląda na słabe ocieplenie budynku lub kiepską konfigurację pompy ciepła.
    Te pompy nadają sie do instalacji nisko i średnio-temperaturowych. Być może błędny był całkowity dobór urządzenia?.
  • #11 20344174
    Grzesznik
    Poziom 10  
    Trochę się czuję jakbym dostał ochrzan za to, że to moja wina, że mam taką pompę a nie inną i że jeszcze płaczę, że dużo prądu pobiera. Nie jestem fachowcem, zatrudniłem fachowców (mam nadzieję), wydałem niemało kasy i przynajmniej chciałbym wiedzieć, że wszystko u mnie jest jak trzeba. A teraz garść informacji o które pytał kolega Andrzej.
    - dotychczas miałem piec na drewno (zwykły kopciuch) potem piec spawany przez rzemieślnika na pellet (mocy niestety nie znam). Schodziło mi ok. 6 tom pelletu rocznie.
    - instalacja w miedzi, dwa grzejniki żeliwne i 14 grzejników purmo, brak podłogówki
    - o parametrach załączania IBH i TBH nie mam pojęcia (jeżeli gdzieś to można sprawdzić to sprawdzę)
    - Z CWU korzystają 4 osoby, jest to zbiornik 200 l higieniczny (tak reklamowała go firma), wg projektu miał być 300l zwykły ale firma nie miała i trzeba było czekać miesiąc więc trochę wymusiła na mnie ten 200 l i opuściła 3000 zł. W ciągu dnia woda grzana do 40 st, pod wieczór podnoszę do 50 st (są w rodzinie zwolennicy bardzo gorących kąpieli).
    - Mam aplikację na smartfonie, mogę wybrać jakieś analizy porównawcze i je tu załączyć (sam niewiele się na nich wyznaję)
    - budynek stary, ok. 30 letni, ocieplony z wymienionymi oknami (idealnie szczelny pewnie nie jest)
    - co znaczy kiepska konfiguracja pompy?
    - jeżeli błędny jest dobór urządzenia to już nikomu nie można wierzyć... Czyżby większość firm to handlarze i oszuści??
    Mam nadzieję, że naświetliłem nieco obraz mojej sytuacji koledze. Pozdrawiam.
  • #12 20344502
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    Wartość opałowa peletu to 4,5 -5 kWh/kg. Jeżeli spaliłeś 6 ton peletu, to kupiłeś 27-30 MWh energii. Sprawność kotła na pelet to 90-95% (choć nie wiadoma, jaka była sprawność Twojego kotła), więc Twój dom zużył 24-27 MWh.
    Dla Twojej Pompy COP przedstawia się następująco:
    Kaisai 16kW KHX-16PY3 - wysokie zużycie energii w domu 155m2, ocieplonym, -2°C na zewnątrz Jak widzisz wszystko zależy od temp wody w instalacji. Jeżeli będzie to 35-40 st. to na sezon będziesz potrzebował ok 8-9 MWh (8000 -9000 kWh).
    Jeżeli temp. wody w grzejnikach będzie musiała być na poziomie 55-60 st. , to musisz przygotować się na kupno 12-13 MWh
  • #13 20344642
    Grzesznik
    Poziom 10  
    Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź. Pojawia się tylko pytanie, jak to się ma do zużycia energii elektrycznej? Bo jak sądzę mówimy o 8-9 MWh energii cieplnej, a chyba nie jest to tożsame. Czyli, krótko mówiąc, ile pompa zużyje prądu na produkcję tych 8-9 bądź 12-13 MWh energii cieplnej?
  • #14 20344707
    kj1
    Specjalista elektryk
    Grzesznik napisał:
    Bo jak sądzę mówimy o 8-9 MWh energii cieplnej, a chyba nie jest to tożsame. Czyli, krótko mówiąc, ile pompa

Nie. Energii cieplnej Twój dom zużył 24-27 MWh. Tyle spaliłeś peletu. 8-9 MWh to energia elektryczna potrzebna do napędu pompy ciepła.
  • Pomocny post
    #15 20345161
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1090
    Grzesznik napisał:
    ile pompa zużyje prądu

A wiesz co to jest COP? Kolega dodał tabelkę w ktorej masz podane w jakich warunkach Twoja pompa jaki ma COP.
    W skrócie COP to taki "mnożnik" (lub "dzielnik" w zależności w którą stronę przeliczasz) ile ciepła wyprodukuje z 1 kWh zużytej energii elektrycznej. Czyli przy np COP 2,8 na 1 kWh zużytej energii wytworzy 2,8kWh ciepła. Im COP wyższy tym bardziej pompa jest ekonomiczna.
  • #16 20346789
    Grzesznik
    Poziom 10  
    To powiedzcie mi jeszcze koledzy, czy zmieniający się współczynnik COP, wskazujący ni mniej ni więcej tylko na to, że pompa w wyższej temperaturze ma "łatwiej", przekłada się również na mniejsze zużycie prądu przez pompę?
  • Pomocny post
    #17 20347063
    kj1
    Specjalista elektryk
    Grzesznik napisał:
    czy zmieniający się współczynnik COP, wskazujący ni mniej ni więcej tylko na to, że pompa w wyższej temperaturze ma "łatwiej", przekłada się również na mniejsze zużycie prądu przez pompę?

Naj ogólniej tak.
  • #18 20347120
    Grzesznik
    Poziom 10  
    Dziękuję za info. Tematu nie zamykam, czekam na odpowiedź od producenta pompy. Poza tym będę sprawdzał podlicznik badając czy praktyka się zgadza z teorią (akurat mamy wyższą temperaturę na podwórku więc jest okazja). Życzę wszystkim zdrowych i wesołych świąt.
  • #19 20348046
    bartos44z
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Mam taką samą pompę tylko grzeje 320m2, przykładowo prz temp. zewnętrznej -2 zużycie na grzanie to ok50kw, przy 0 -41kw, przy+3- już 32kw, grzejniki to 80% powierzchni, temp wewnątrz 22. Instalatorzy zostawili mnie tak przy ok+5 zużycie 63kw. Ustawiam przerabiam od 2 mięs i jakiś postęp jest.
    Na początek,:
    - stała praca pompy (temp T1), nie używaj na razie żadnych harmonogramów a jak musisz to ustawiaj je bez przerw tylko z rużnicą temperatury (wyjątkiem jest CWU np grzać tylko w dzień, wyższe temp zew lepszy cop mniejsze zużycie)
    - rozgrzej dom do oczekiwanej temperatury i ją utrzymuj poprzez obniżenie, podwyższenie T1 (temp. zadanej) odpowiednio do temp zew.
    - grzejniki wszystkie odkręcone na max regulujesz tylko T1 ,wybierz jedno pomieszczenie np salon i pod nie dopiero reguluj grzejniki( przykręcaj) w pozostałych
    - wnioskuje że masz instalacje bez bufora i dobrze, ale jeśli go Masz jest dobrany niewłaściwie problem może być trudniejszy do rozwiązania
    - przewymiarowane pompa ( nieznacznie) to nie jest żaden problem nie panikuj nawet lepiej dla samej pompy (zależy jaki masz sład wody w instalacji nie tylko od powierzchni) , możesz spróbować obniżyc parametr ograniczenia mocy pompy w ustawieniach serwisanta np o 2 lub 3a nawet 4
    Do regulacji ustawień i parametrów potrzeba więcej danych o twojej instalacji

Baranom instalatorom dziękujemy
  • #20 20348264
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 355
    Fizyki nie przeskoczyć się nie da wymień grzejniki lub dodaj w celu obniżenia temperatury CO
    https://budujemydom.pl/instalacje/ogrzewanie-...tywne-aspekty-ogrzewania-niskotemperaturowego
  • #21 20349747
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 407
    Ja jak słyszę że klient ma grzejniki żeliwne lub aluminiowe i to jeszcze 20 letnie to takiej roboty nawet nie biorę , przecież taka instalacja to po roku wymiennik do wymiany (przecież on się zamuli ). Popa którą ci zaproponowali to chyba nie do tej instalacji ,powinieneś mieć wysokotemperaturową i bez bufora, a do tego sprzęgnięte wymiennikiem bo za trzy lata i tak będziesz wymieniał wymiennik w pompie. Podam ci na moim przykładzie, dom z lat 50 dokładnie 147 m czerwona cegła docieplenie 15 cm styropianowe,bez jakiegoś szczególnego docieplania fundamentu czy stropu ,plus ciepła woda w zasobniku 220 l. Zainstalowałem pompę o mocy 8kw z buforem 220 l wyposażonym w dwie wężownice pod zewnętrzne źródła ciepła , ogrzewanie podłogowe plus grzejniki konwekcyjne niskotemperaturowe bo kiedyś był kocioł kondensacyjny ,instalacja uruchomiona dopiero pod koniec października, bo u siebie jest zawsze najgorzej i do dnia dzisiejszego zużyłem 1270 kwh, temperatura w pomieszczeniach to 20 C łazienka 23 C i temperatura wody użytkowej 40 C załączana dopiero o 18 bo i tak nikogo w domu nie ma .Zaraz ktoś wyskoczy że to przecież za zimno ,być może ale przyzwyczailiśmy się do takiej bo w domu już nie ma małych dzieci ,a nawet jak mi się przypomni to na noc obniżam do 19 C .Już słyszę słowa krytyki że sknerus i na ogrzewaniu chcę zaoszczędzić ,nie po prostu taka temperatura mi odpowiada .
  • #22 20355629
    enorini1
    Poziom 10  
    Witam, jestem (nie?)szczęśliwym posiadaczem pompy KAISAI KHX-14PY3.
    Dom parterowy 25 lat 230m2 (z dogrzewanym garażem) + poddasze (bez ocieplenia). Dach ocieplony 15cm wełny mineralnej.
    Ściany to 30cm bloczki z betonu komórkowego + 5cm styropianu. Podłoga >10cm styropian grafitowy (nowy). Dom stał 7 lat nieogrzewany.
    Na całości parteru wodne ogrzewanie podłogowe (garaż 1 pętla wzdłuż ścian) bez bufora. Wylewka nowa, właśnie w trakcie przedłużającego się wygrzewania. Zbiornik CWU 300L - 5 osób. Jeszcze tam nie mieszkam.

Od samego początku miałem problemy z odszranianiem pompy. Potrafiła być zalodzona nieustanie na 1/3 powierzchni.
    Pompa w niektórych dniach potrafiła pobrać 100kWh. Standardowo między 60-70kWh. Pewnie ze względu na "wyziębienie" domu i przeciągłe zaszronienie.
    Otatnio dzięki lepszej pogodzie wyszedłem na prostą. Pompa odszroniona i wreszcie wylewka osiągnęła minimalną temperaturę wymaganą do odszronienia. Wcześniej radziłem sobie manualnym przełączaniem się na CWU i odszranianiem wodą ze zbiornika CWU.
    Mam nadzieję, że będzie lepiej, choć instalator proponuje mi wymianę PC w ramach umowy na Panasonic T-CAP 12KW.
    Ale nie jestem przekonany do tego pomysłu. Chyba potrzebuję więcej mocy: https://cieplo.app/wynik/1ed7m.

Na razie mam pytanie:
    Jakiej apki używacie do łączenia się z pompami KAISAI #290? Czy łączycie ją przez sieć komórkową czy przez WiFi? Może dysponujecie jakimś manualem?

Ja używałem Warmlinka (skanując kody z boku PC), przez tydzień jak instalator walczył ze zbyt wysokim ciśnieniem w instalacji - zamontował nieprawidłowy zbiornik przeponowy (na co sam w końcu musiałem wpaść).
    Po tygodniu coś przestało działać i pompa jest cały czas "offline" (chyba serwis KAISAI wyłączył mi tą funkcję). Niestety teraz codziennie muszę jeździć sprawdzać czy wszystko OK itd.

PS. Chętnie odpowiem na wszelkie pytania, a jak będę w stanie też podzielę się statystykami i ustawieniami z mojej pompy.
  • #25 20357341
    enorini1
    Poziom 10  
    Z tego co wiem to pompy KAISAI z serii #290 nie mają wewnętrznych grzałek elektrycznych.
    A według tabeli wydajności pompa KHX-14PY3 przy -18*C temp zewnętrznej i 35*C na wyjściu będzie miała poniżej 8kW mocy grzewczej.
    A jeśli mój dom potrzebuje w takiej temperaturze załóżmy 15kW, to jak rozumiem trzeba dołożyć zewnętrzną grzałkę, która dostarczy mi brakującyh 7kW energii. Czy tak?
    Nie mam bufora do podłogówki, czy wtedy taką grzałkę montuje się na powrocie wody do pompy?

Jestem laikiem, więc z góry przepraszam za "głupie" pytania.

Kaisai 16kW KHX-16PY3 - wysokie zużycie energii w domu 155m2, ocieplonym, -2°C na zewnątrz
  • #26 20357637
    Grzesznik
    Poziom 10  
    Ja mam dołożoną grzałkę 6 kW wpiętą w instalację. Firma od razu ją założyła. A czy jest na powrocie? Szczerze to nie wiem.
  • #27 20358230
    enorini1
    Poziom 10  
    Tak myślałem.
    Co do miejsca przyłączenia grzałki wystarczy, że sprawdzisz do którego złącza w pompie prowadzi rura na której jest założona.
    Zasilanie jest na górze, powrót na dole.

Czekam na analizę OZC, może powie mi coś więcej niż wyliczenia w ciepło.app.
    Niestety nie posiadam projektu domu:-/
  • #28 20359380
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2100
    enorini1 napisał:
    Z tego co wiem to pompy KAISAI z serii #290 nie mają wewnętrznych grzałek elektrycznych.
    A według tabeli wydajności pompa KHX-14PY3 przy -18*C temp zewnętrznej i 35*C na wyjściu będzie miała poniżej 8kW mocy grzewczej.

Czyli ma taką samą wydajnośc co zwykłe pompy tego producenta R32, tylko że te mają wbudowane grzałki 2x3kW i sa tańsze niż te propanowe. Chyba ktoś tu źle dobrał urządzenie i teraz masz problem. Te z R290 są okrojone względem R32 jeśli chodzi o wyposażenie , automatykę itd. Ta ich "wysokotemperaturowość" jest kosztem ogromnych spadków mocy poniżej zera.
  • #29 20359642
    bartos44z
    Poziom 4  
    Ocena: 7
    Do pomp kmk aplikacja comforhome może w monobloku też zadziała
  • #30 20359834
    Grzesznik
    Poziom 10  
    Szczerze to nie wydaje mi się, jeszcze ani razu nie widziałem, żeby się paliła jej kontrolka. No i nie mieliśmy aż takich mrozów, żeby musiała się włączać. Wiem co mówię - mieszkam na płn.-wsch. :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada pompę ciepła Kaisai KHX-16PY3 w ocieplonym domu o powierzchni 155 m². Po trzech dniach monitorowania zużycia energii, odnotował 180 kWh, co daje średnio 60 kWh dziennie przy temperaturze -2°C. Użytkownik obawia się, jak wysokie będzie zużycie przy niższych temperaturach. W dyskusji poruszono kwestie związane z przewymiarowaniem pompy, ustawieniami temperatury, a także wpływem grzejników na efektywność systemu. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, sugerując obniżenie temperatury wody w instalacji oraz wprowadzenie harmonogramów pracy pompy. Wskazano również na znaczenie współczynnika COP oraz konieczność monitorowania parametrów pracy pompy, aby zoptymalizować zużycie energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA