logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool WIC 3C23 PEF - Nie działa siłownik po zmianie modułu

rafalgar 27 Paź 2022 19:15 2517 6
REKLAMA
  • #1 20255708
    rafalgar
    Poziom 2  
    Mam problem ze zmywarką jak w tytule.Z powodu zalania doszło do awarii modułu sterującego i modułu wyświetlacza. Znalazłem zmywarkę o identycznym symbolu z zepsutymi innymi częściami, więc zrobiłem transplantację modułów do swojej. Po podłączeniu wszystkich przewodów (w mojej był o jeden więcej, do siłownika otwierania drzwi) zmywarka się włącza, ale nie uruchamia programów. Porównałem z tą drugą i ta druga nie ma w ogóle siłownika do automatycznego otwierania drzwi. Jak wypiąłem przewód do sterownika z modułu, okazało się, że zmywarka działa.
    No i teraz zonk, bo dziwne by było, że ten sam model nie ma funkcji otwierania opisywanej w instrukcji. I czy ewentualnie można jakoś uruchomić ten siłownik?
  • REKLAMA
  • #2 20255759
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4487
    rafalgar napisał:
    No i teraz zonk, bo dziwne by było, że ten sam model nie ma funkcji otwierania opisywanej w instrukcji. I czy ewentualnie można jakoś uruchomić ten siłownik?

Do tego modelu zmywarki, są przynajmniej trzy różne moduły. Aby uruchomić siłownik, trzeba kupić odpowiedni moduł
    o odpowiednim indeksie, zaprogramowany pod konkretny numer I.C.
    Dziwne? A np. czy każdy samochód tej samej marki i ten sam model, ma to samo wyposażenie?
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20255862
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1602
    @rafalgar Z całym szacunkiem, ale tak kończą się zakupy na "oko".

Twoja zmywarka najpewniej ma nr I.C 769991007844 - jest to jedyny model z DOS. Pozostałe kody 61007840100 / 61007840200 / 61007840300 nie miały siłownika i nie ma możliwości przeprogramowania tych sterowników. Odpowiednio DEA701 FULL DOS / DEA701 STRIP 60 lub DEA701 FULL.

Właściwy moduł 400 PLN z zaprogramowaniem.
  • REKLAMA
  • #4 20256033
    rafalgar
    Poziom 2  
    Na szczęście nie kupowałem, tylko dostałem tę drugą zmywarkę za darmo :)
    Koszt obu modułów to ponad 900, więc odzyskałem zmywarkę bez jednej funkcji. W sumie pozytywnie.
    Czyli w razie chęci odzyskania funkcji trzeba zdobyć sterownik z tego modelu, co piszesz, a programator może zostać ten, co jest?
  • REKLAMA
  • #5 20256046
    AsReeX
    Poziom 40  
    Tak jak pisałem wyżej, nie ma możliwości przeprogramowania żadnego z tych trzech I.C (inny sterownik). Pisząc programator zapewne masz na myśli interfejs - tak, może zostać.
  • #6 20256458
    rafalgar
    Poziom 2  
    To jeszcze jedno laickie pytanie. Taki sterownik DEA701 FULL DOS kupuje się czysty i programuje pod konkretny typ i model zmywarki, czy dla każdej jest taki sam? Czy mając taki sterownik można w nim wymienić oprogramowanie?
    Z góry dziękuję.
  • #7 20256513
    AsReeX
    Poziom 40  
    Sterownik przychodzi czysty. Do portu serwisowego wpinasz klucz sprzętowy - do aplikacji wpisujesz numery urządzenia, plik ustawień pobierany jest z serwera i wgrywany do modułu.

Każdy model zmywarki ma swój indywidualny plik ustawień, czasem nawet jeden model ma klika różnych plików.

Moduł C00534191 + plik C00590784

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Whirlpool WIC 3C23 PEF, która przestała działać po wymianie modułów sterujących. Po zalaniu uszkodzeniu uległy moduł sterujący i wyświetlacz. Po transplantacji modułów z innej zmywarki, która nie miała siłownika do automatycznego otwierania drzwi, zmywarka włącza się, ale nie uruchamia programów. Użytkownik dowiaduje się, że istnieją różne moduły dla tego modelu, a do uruchomienia siłownika potrzebny jest odpowiedni moduł z właściwym numerem I.C. Wymiana sterownika na model DEA701 FULL DOS jest konieczna, ponieważ inne modele nie mają możliwości przeprogramowania. Sterownik przychodzi czysty i wymaga zaprogramowania pod konkretny typ zmywarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA