logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool WSIO 3O34 PFE X - brak reakcji po naprawie modułu DEA701, co dalej?

riccios551 09 Sie 2024 18:06 1992 19
  • #1 21185675
    riccios551
    Poziom 2  
    Whirlpool WSIO 3O34 PFE X - brak reakcji po naprawie modułu DEA701, co dalej?
    Witam,

Zdechła mi zmywarka Whirlpool, jak w temacie. Całkowicie. Nigdzie nie widać śladów żadnego zalania. Pod zmywarką jedynie sam kurz.
    Rozebrałem drzwi zmywarki, zauważyłem przerwany kabel masowy, który jest mocowany z boku drzwiczek. Kabel został zlutowany i odpowiednio wydłużony, aby nie był tak naprężony, jak do tej pory, ale mimo to zmywarka nie daje znaku życia. Zero reakcji na przycisk power. Poszedłem dalej, wyjąłem moduł DEA701, który znajduje się na drzwiczkach pod zmywarką. W środku znalazłem spaloną diodę prostowniczą RS1M oraz układ sterujący LNK626PG, a także elektrolit znajdujący się obok układu 10µF/450V. Ceramik oraz rezystor 360K zdają się być żywe. Po przelutowaniu uszkodzonych na nowe i podłączeniu mimo to brak reakcji na przycisk włączenia.
    Jako winowajcę takiego stanu rzeczy powinienem winić przepięcia, do których ostatnio dochodziło. Nie mam zielonego pojęcia, co mogłoby pójść dalej z układów. Na pierwszy rzut oka wszystko wygląda normalnie.

Teraz pytanie:
    Czy powinienem teraz całkowicie wyjąć zmywarkę z zabudowy i szukać ewentualnych zwarć po kablach, czy próbować walczyć z modułem, bo to ewidentnie jest problem z nim? Kable od drzwiczek również wyglądają normalnie z wyjątkiem miejsc, gdzie były przyklejone do drzwiczek jakąś paskudną brązową taśmą.

Dorzucam zdjęcie z zaznaczonymi wymienionymi elementami. Dziękuję za wszelkie sugestie.

PS.
    Wyrozumiałości dla amatora.
  • #2 21185712
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    A proc żyje? pytaj Asrox co dalej bo gościu żyje tym
  • #3 21185722
    riccios551
    Poziom 2  
    Jak mogę to sprawdzić? Zwarć na multimetrze nie widać.
  • #4 21185781
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    Podłącz moduł na stole i pomierz napięcia gdzie są a gdzie nie ma. Na kond. 10mikro / 400V powinno być ok. 360V DC.
  • #5 21185802
    riccios551
    Poziom 2  
    Nie bardzo rozumiem, na stole? W sensie wpiąć te przewody zasilające moduł i podłączyć zmywarkę do prądu, czy użyć zasilacza laboratoryjnego i zapodać bezpośrednio? Jeśli to drugie, to musiałbym pożyczyć. Naprawdę przepraszam, ale mi trzeba tłumaczyć łopatologicznie.
  • #6 21185980
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6891
    "Na stole" czyli podaje się na moduł zasilanie sieciowe na jego piny i wóczas mierzy co się dzieje z napięciami na płycie.
  • #7 21186053
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    mrice napisał:
    Na stole" czyli podaje się na moduł zasilanie sieciowe na jego piny i wóczas mierzy co się dzieje z napięciami na płycie.

100% aso nie robi tego tylko wkłada nowy, bo ma u siebie w torbie, a jak nie działa to recykling i tyle. I tyle
  • #8 21186161
    riccios551
    Poziom 2  
    >>21186053 po podpięciu do prądu na termowizji świecą się dwa rezystory SMD. Raczej nie wygląda to na typowe zwarcie. Po podłączeniu samego panelu przedniego i naciśnięciu włącznika obraz na termowizji nie ulega zmianie. Miałem dziś czas tylko na tyle. Resztę prawdopodobnie zrobię popołudniu lub wieczorem (pomiary).
    Termowizja z dwoma świecącymi rezystorami SMD. Zdjęcie płytki drukowanej z dwoma zaznaczonymi rezystorami SMD. Obraz termowizyjny z dwoma świecącymi rezystorami SMD na płytce elektronicznej.
  • #9 21186181
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1582
    Sebastian_M26 napisał:
    100% aso nie robi tego tylko wkłada nowy, bo ma u siebie w torbie, a jak nie działa to recykling i tyle. I tyle

Hola, hola .. ilość posiadanych modułów w magazynie nie świadczy o tym, że czasem nie trzeba się nad jakimś pochylić.

riccios551 napisał:
    Miałem dziś czas tylko na tyle.

Nie sprawdziłeś nawet jakie są napięcia w sekcji zasilacza. Nie mówiąc już o 12V przed stabilizatorem.

Sebastian_M26 napisał:
    A proc żyje?

Nic nie wskazuje na to, że umarł xD

Ps.
    riccios551 napisał:
    Naprawdę przepraszam, ale mi trzeba tłumaczyć łopatologicznie.

Jak nie rozumiesz podstaw, to kładziesz na stół czterysta, dostaniesz zaprogramowany moduł i tyle w temacie.

Przypadkiem uzwojenie pierwotne trafka nie ma przerwy?
  • #10 21186196
    riccios551
    Poziom 2  
    >>21186181 póki co, to nie mam w ogóle pewności, że to jest problem wyłącznie z modułem.
  • #11 21186204
    AsReeX
    Poziom 40  
    AsReeX napisał:
    Nie sprawdziłeś nawet jakie są napięcia w sekcji zasilacza. Nie mówiąc już o 12V przed stabilizatorem.

.
  • #12 21186219
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2297
    W dług aplikacji układu przetwornicy podłącza zasilanie sieciowe do modułu i zmierzyć czy masz napięcia stałe DC na kondensatory po stronie wtórnej to da Nam jakiś obraz zapewne ich nie będzie zmierządzić czuje układ przetwornicy jest zasilany tylko uwaga po stronie sieciowej są wysokie napięcia.
  • #13 21186223
    riccios551
    Poziom 2  
    AsReeX napisał:
    Przypadkiem uzwojenie pierwotne trafka nie ma przerwy?

Ano ma. 🙂 wtórne git, ale pierwotne już nie. Skąd teraz wziąć taki transformator? Tzn Ty pewnie wiesz, bo widziałem Twoje "popisy" w innych sprawach, gdzie ewidentnie siedzisz w temacie tego AGD, ale ja biedny żuczek niestety tego nie wiem. 🙂 Najprościej byłoby wyjąć z jakiejś płyty trupa.
  • #14 21186226
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3809
    riccios551 napisał:
    wtórne git, ale pierwotne już nie
    O ile to jest prawda to transformator delikatnie wylutuj i skoro twierdzisz, że jest przerwa to z reguły stosunkowo łatwo tę przerwę idzie naprawić... Gorzej gdy uzwojenie będzie przepalone w ten czy w inny sposób!
  • #15 21186229
    AsReeX
    Poziom 40  
    riccios551 napisał:
    Skąd teraz wziąć taki transformator?

Sam transformator nie występuje jako część zamienna, nie słyszałem żeby ktoś zamówił go osobno... trzeba się posiłkować wylutem z innego sterownika.

Heh może akurat masz szczęście i upaliło się przy "nodze" xD

riccios551 napisał:
    Najprościej byłoby wyjąć z jakiejś płyty trupa.

Płacisz, masz.
  • #16 21186233
    riccios551
    Poziom 2  
    >>21186226 Za jakąś godzinę będę wracać do tego tematu, to zdejmę izolacje z uzwojenia i zerkne, jak tam wygląda. Stosunkowo łatwo naprawić? Z tego co widzę, to po stronie wtórnej mam dolutowane uzwojenia do obu nóżek, natomiast po stronie pierwotnej jest tylko z jednej, z drugiej jakby je wyrwało.
  • Pomocny post
    #17 21186284
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3809
    riccios551 napisał:
    po stronie wtórnej mam dolutowane uzwojenia do obu nóżek, natomiast po stronie pierwotnej jest tylko z jednej, z drugiej jakby je wyrwało.
    Zatem zobrazuj to na schemacie jaki Ci narysowałem :)

Schemat układu zasilania z układem scalonym LNK626PG.
  • #18 21186323
    riccios551
    Poziom 2  
    >>21186284 na zaznaczonej nóżce go brakuje. Zresztą, jak się przyjrzałem, to jakby doszło do kontaktu z wodą pod tym transformatorem? Nieciekawie to wygląda.
    Whirlpool WSIO 3O34 PFE X - brak reakcji po naprawie modułu DEA701, co dalej?Whirlpool WSIO 3O34 PFE X - brak reakcji po naprawie modułu DEA701, co dalej? Whirlpool WSIO 3O34 PFE X - brak reakcji po naprawie modułu DEA701, co dalej?
    Na zaznaczonych pinach transformator ma przejścia między sobą, zatem uzwojenie pierwotne i wtórne maja ciągłość. Dopiero po wylucie transformatora mogłem go dokładnie sprawdzić, natomiast na nóżce, na której wydawało się, że urwało drut, to okazuje się, że w ogóle go nie było.
  • #19 21187784
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2297
    Jeżeli transformator nie jest uszkodzony to moduł podłącz do zasilania tak jak pisałem i pomiary na wyprowadzeniach LNK.
  • #20 21192965
    riccios551
    Poziom 2  
    Udało się naprawić sterownik. Uszkodzony okazał się być nowo wlutowany układ LNK626PG, po wlutowaniu kolejnego sterownik wystartował. Do zamknięcia i dziękuję wszystkim zaangażowanym.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Whirlpool WSIO 3O34 PFE X przestała działać po naprawie modułu DEA701. Użytkownik zidentyfikował uszkodzenia, w tym spaloną diodę prostowniczą RS1M oraz układ LNK626PG. Po wymianie uszkodzonych komponentów zmywarka nadal nie reagowała na przycisk włączenia. Użytkownicy sugerowali pomiary napięć na module oraz sprawdzenie transformatora, który okazał się mieć przerwę w uzwojeniu pierwotnym. Po wymianie uszkodzonego układu LNK626PG zmywarka została naprawiona i ponownie uruchomiona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA