logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik potencjometru dla gramofonu Dual P24 - szukanie części, porady i opinie

robertkrystian82 29 Paź 2022 17:35 339 4
REKLAMA
  • #1 20258448
    robertkrystian82
    Poziom 5  

Witam wszystkich 👋
    Posiadam gramofon przenośny, podobny do polskiego Bambino!
    Jest to firma Dual model P24 (taka przenośna walizeczka czerwona z glośnikiem szerokopasmowym)Mam problem z potencjometrem głośności. Ktoś już coś grzebał w nim ,widać to po lutach , jakieś przewody polutowane,chyba wymiana na nowe była itp ,ale nie o to chodzi,a o to że strasznie strzela, a czasem gra normalnie przy kręceniu gałką głośności.Po rozkręceniu obudowy zauważyłem, że ktoś w niego wstawił kawałki zapałek aby te blaszki w środku miały styk z podstawą , ale szczerze nic to nie dało. Jest słabo i słucha się strasznie i denerwuje regulowanie glośnością.Czasem buczy przy małej głośności i podgłaśnia się na parę chwil na full .Myślę ,że to potencjometr szwankuje i szukam takiego ,ewentualnie jakiegoś zamiennika o podobnej konstrukcji, parametrach i wymiarach aby mógłby się tam zmieścić🥴Pytanko się nasuwa czy jest szansa gdzieś zakupić owe kręcidełko ,żeby sobie jeszcze posłuchać na działeczce przy piwku i grilu w wolny weekend np "Recydywy-Wysoki Sądzie" ;) :?:
    Pozdrawiam Elektrodowiczów :sm9:
    Załączniki:
    • Zamiennik potencjometru dla gramofonu Dual P24 - szukanie części, porady i opinie 16670573749423566035018842640656.jpg (1.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zamiennik potencjometru dla gramofonu Dual P24 - szukanie części, porady i opinie 20221029_170401.jpg (1.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zamiennik potencjometru dla gramofonu Dual P24 - szukanie części, porady i opinie 20221029_170338.jpg (1.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zamiennik potencjometru dla gramofonu Dual P24 - szukanie części, porady i opinie 20221029_170421.jpg (3.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20258732
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1071
    Witam, może wystarczy ten potencjometr wylutować, sprawdzić jego nastawy/rezystancję multimetrem i podjąć decyzję o jego renowacji/wyczyszczeniu. Ewentualnie poprawić zimne luty na początek.
  • REKLAMA
  • #3 20258964
    robertkrystian82
    Poziom 5  
    gorki73 napisał:
    Witam, może wystarczy ten potencjometr wylutować, sprawdzić jego nastawy/rezystancję multimetrem i podjąć decyzję o jego renowacji/wyczyszczeniu. Ewentualnie poprawić zimne luty na początek.

Witam ,właśnie nie wiem .Po prostu nie mam bladego pojęcia czy można to w jakiś sposób zregenerować ten istniejący, luty napewno są w porządku .Według mnie to jest zużyty, te blaszki nie stykają się z dolną powierzchnią,są one jakoś powiginane. Myślę trzeba było by to oddać w ręce jakiegoś fachowca ,bo ja np. nie sprawdzę tych parametrów,ale dziękuję za podpowiedź .
  • REKLAMA
  • #4 20258977
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1071
    robertkrystian82 napisał:
    Myślę trzeba było by to oddać w ręce jakiegoś fachowca ,bo ja np. nie sprawdzę tych parametrów,ale dziękuję za podpowiedź .

A to spokojnie, fachowiec powinien sobie poradzić. Nie jest źle. sprzęt będzie działał jak należy.
  • #5 20266242
    robertkrystian82
    Poziom 5  
    gorki73 napisał:
    robertkrystian82 napisał:
    Myślę trzeba było by to oddać w ręce jakiegoś fachowca ,bo ja np. nie sprawdzę tych parametrów,ale dziękuję za podpowiedź .

A to spokojnie, fachowiec powinien sobie poradzić. Nie jest źle. sprzęt będzie działał jak należy.

Dokładnie, to będzie najlepsze podejście do sprawy :spoko:
REKLAMA