logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie wyświetla obrazu na karcie graficznej.

MrPajunk2 31 Paź 2022 07:25 555 11
REKLAMA
  • #1 20260672
    MrPajunk2
    Poziom 3  
    Witam, opiszę tutaj swój problem bo po prostu nie mam już siły z tym komputerem. Dziś czyściłem komputer wyjąłem wszystkie części etc. Komputer po złożeniu nie chce obrazu na karcie graficznej. Chodzi mi o to że komputer cały czas jest włączony w tryb karty zintegrowanej. Na płycie niema żadnej zworki która wskazuje na zmianę tego manualnie. W biosie zmieniałem już ustawienia z auto na pcie z igpu na pcie itd ale samo przełącza się na auto mimo to że karta wpięta jest do portu PCIE. Karta działa ponieważ sprawdzałem ją w innym komputerze. Sprawdzałem też czy wszystko działa na innej i drugiej tej samej karcie. Sytuacja wygląda tak samo ,a wszystkie karty są sprawne. Może być to problem z płytą główną? Proszę o pilną pomoc. Z góry dzięki

Dodano po 3 [minuty]:

Dodam że rdzeń się nagrzewa, a port jest sprawny
  • REKLAMA
  • #2 20260690
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1072
    Witam Kolegę, może podasz pełną specyfikację komputera łącznie z typem zasilacza. Nie wiem jaką masz kartę graficzną, ale mam nadzieję, że nie zapomniałeś wpiąć do niej zasilania z zasilacza.
  • #3 20260691
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2052
    Witam,
    czytales zasady dzialu? podaj dokladna specyfikacje komputera na wstepie bo narazie rozmawiamy o "czyms" co tylk oty znasz.
    Z opisu wynika ze podczas ponownego montazu popelniles blad, czegos nie podlaczyles itd.
    Sprawdz wszystko ponownie a najlepiej zmontuj ponownie od poczatku.
    Pozdrawiam
  • #4 20260698
    MrPajunk2
    Poziom 3  
    Specyfikacja:
    Procesor: I5 4590
    Płyta: Asus h81m plus
    Ram: Geil 1600Mhz 8gb
    Karta graficzna: Msi gtx 750ti twinfrozr
    Zasilacz: Corsair cx650f rgb
    Chłodzenie: SilentiumPc Navis 240 Argb
    Sorry za błąd aczkolwiek jestem nowy na stronie i po prostu nie zapoznałem się z regulaminem/zasadami

Dodano po 47 [sekundy]:

gorki73 napisał:
    Witam Kolegę, może podasz pełną specyfikację komputera łącznie z typem zasilacza. Nie wiem jaką masz kartę graficzną, ale mam nadzieję, że nie zapomniałeś wpiąć do niej zasilania z zasilacza.
    Specyfikacja:
    Procesor: I5 4590
    Płyta: Asus h81m plus
    Ram: Geil 1600Mhz 8gb
    Karta graficzna: Msi gtx 750ti twinfrozr
    Zasilacz: Corsair cx650f rgb
    Chłodzenie: SilentiumPc Navis 240 Argb
    Sorry za błąd aczkolwiek jestem nowy na stronie i po prostu nie zapoznałem się z regulaminem/zasadami
  • REKLAMA
  • #5 20260707
    gorki73
    Poziom 39  
    MrPajunk2 napisał:
    Corsair cx650f rgb

Tak jak Kolega viayner zasugerował złóż wszystko od nowa. Jeszcze mam pytanie, czy odpinałeś kable zasilające od zasilacza modułowego, który posiadasz, może wtyczka od zasilania jest niedociśnięta. Sprawdziłbym po uruchomieniu komputera na karcie grafiki z MB czy pojawiają się na niej napięcia zasilające.
  • #6 20260710
    MrPajunk2
    Poziom 3  
    gorki73 napisał:
    MrPajunk2 napisał:
    Corsair cx650f rgb

Tak jak Kolega viayner zasugerował złóż wszystko od nowa. Jeszcze mam pytanie, czy odpinałeś kable zasilające od zasilacza modułowego, który posiadasz, może wtyczka od zasilania jest niedociśnięta. Sprawdziłbym po uruchomieniu komputera na karcie grafiki z MB czy pojawiają się na niej napięcia zasilające.
    Wszystkie wtyczki są mocno wciśnięte. Wyjąłem płytę i będę całość montował na "krótko". Wspomnę także że karta nie posiada dodatkowego złącza zasilania. Jak wszystko podłącze to sprawdzę napięcia na karcie.

Dodano po 44 [minuty]:

gorki73 napisał:
    MrPajunk2 napisał:
    Corsair cx650f rgb

Złożyłem komputer ponownie, dalej ten sam problem, a napięcia na karcie są. Niewiem w czym tkwi w takim razie problem.

Dodano po 21 [minuty]:

gorki73 napisał:
    MrPajunk2 napisał:
    Corsair cx650f rgb

Co w takim razie proponujesz teraz zrobić ?
  • REKLAMA
  • #7 20261322
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 753
    Odinstaluj wszystkie sterowniki od kart itd. Wszystko od nowa. Zresetuj bios. Włóż tę kartę. Powinno ją wykryć. Możliwe że pomoże.
  • #8 20261349
    MrPajunk2
    Poziom 3  
    winmap napisał:
    Odinstaluj wszystkie sterowniki od kart itd. Wszystko od nowa. Zresetuj bios. Włóż tę kartę. Powinno ją wykryć. Możliwe że pomoże.
    Dobra, jak skończę to dam znać co i jak.
  • REKLAMA
  • #9 20261406
    gorki73
    Poziom 39  
    MrPajunk2 napisał:
    Co w takim razie proponujesz teraz zrobić ?

Jeśłi Twoja karta nie potrzebuje dodatkowego zasilania, to skłaniałbym się ku temu co napisał Kol. winmap w #7.
  • #10 20261557
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2344
    Przeczyść też złącza izopropanolem.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #11 20262225
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2052
    Witam,
    sterowniki nie maja tu znaczenia,
    karta musi byc zainicjowana w BIOS'ie, jezeli BIOS tego nie zrobi system jej nie wykryje.
    Obejzyj jednak dokladnie zlacza, moze cos sie powyginalo lub jest luzno (z ciekawosci sprawdz start kompuyera z lekko przekrzywiaona karta - wymus to reka)
    Pozdrawiam
  • #12 20262937
    MrPajunk2
    Poziom 3  
    kaleron napisał:
    Przeczyść też złącza izopropanolem.
    Spróbuję

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który po złożeniu nie wyświetla obrazu na karcie graficznej MSI GTX 750 Ti, zamiast tego korzysta z zintegrowanej grafiki. Pomimo prób zmiany ustawień w BIOSie oraz sprawdzenia karty w innym komputerze, problem nadal występuje. Użytkownik podaje specyfikację swojego sprzętu, w tym procesor Intel i5 4590, płytę główną Asus H81M Plus, pamięć RAM Geil 8GB 1600MHz oraz zasilacz Corsair CX650F RGB. Użytkownicy forum sugerują, aby sprawdzić wszystkie połączenia, zresetować BIOS, odinstalować sterowniki oraz upewnić się, że karta jest poprawnie zainstalowana w slocie PCIe. Dodatkowo, zaleca się czyszczenie złączy izopropanolem oraz sprawdzenie, czy karta nie jest lekko przekrzywiona.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA