logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie wentylatorów - w obudowie, a płyta główna

moouse 31 Paź 2022 09:50 429 3
REKLAMA
  • #1 20260818
    moouse
    Poziom 3  
    Witam, posiadam aktualnie następujący sprzęt:

Intel Core I5 10400F
    Gigabyte RTX 3070 Gaming
    MSI B560M-A PRO
    ADATA GAMMIX D10 16GB 3600Mhz DDR4 CL18 DIMM
    Corsair RM650W Plus Gold
    SilentiumPC Signum SG1 TG

Moja obudowa domyślnie posiada dwa wentylatory, natomiast płyta główna posiada tylko jedne wejście do zasilania wentylatorów. Problem rozwiązałem przejściówką, dzięki której oba wentylatory podłączyłem pod tą wtyczkę, natomiast teraz chciałbym zamontować kolejny wentylator i tu rodzi się moje pytanie. Czy ta płyta główna posiada na tyle dobrą sekcję zasilania, że bezpieczne będzie zastosowanie rozgałęziacza 3x4pin i po prostu za jego pomocą podłączenie wentylatorów do płyty czy jednak powinienem zastosować jakieś inne rozwiązanie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20260869
    moouse
    Poziom 3  
    Ok rozumiem czyli w praktyce mogę użyć podobnej przejściówki do zasilenia tego dodatkowego wentylatora i chłodzenia CPU i podłączyć je pod wtyczkę CPU_FAN1 lub równie dobrze użyć rozgałęziacza, o którym wspomniałem wcześniej i podłączyć pod SYS_FAN1 i nadal powinno być ok?
  • #4 20261112
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    Dokładnie tak.
    Miej tylko na uwadze to, jakie wentylatory gdzie podpinasz - 4 pinowych nie mieszać z 3-pinowymi. 4 piny to sterowanie PWM, 3 napięciem, tak tez należy to ustawic w biosie, żeby sterowanie działało prawidłowo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA