logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Skoda Octavia 1 1.6 8V z LPG - Dławi się podczas ruszania, błędy sondy i przepustnicy

Kaczmarkk12 31 Paź 2022 15:26 1767 4
REKLAMA
  • #1 20261248
    Kaczmarkk12
    Poziom 2  
    Witam.

Mam problem z moją skodą silnik 1.6 8V z lpg. Na postoju mogę ją gazować do odciny i nic się nie dzieje ale jak próbuje ruszyć to tak przy około 2000obr/min dławi ją do momentu aż nie ujmę gazu. Po podłączeniu pod komputer pokazał się błąd sondy i przepustnicy. Wymieniałem świece, kable zapłonowe, czujnik położenia wału, przepustnice ( na używaną ale z innej dobrze działającej skody), sondę lambda, filtr paliwa i gazu. Będę bardzo wdzięczny za jakieś sugestie bo już nie mam pojęcia co może być przyczyną.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20262324
    Kaczmarkk12
    Poziom 2  
    Szczelność sprawdziłem i wydaje się wszystko ok. Tylko mam problem z zaworem EGR, jest szansa, że w niektórych modelach go nie było? Bo nie wiem gdzie on się może znajdować.
  • REKLAMA
  • #4 20270286
    piotrek gti_abf
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Na benzynie i na LPG zachowuje się tak samo? Bo jeśli tylko na benzynie to sprawdź jakie jest ciśnienie paliwa. Adaptacja przepustnicy była robiona? Jeszcze może być cewka zapłonowa.
  • #5 20276456
    Kaczmarkk12
    Poziom 2  
    Naprawione. Przy pierwszym podłączeniu do komputera pokazało tylko sondę lamda i przepustnice. Po wymianie obu części i ponownym podłączeniu pokazało przepływomierz i jeszcze raz sondę. Wymieniłem sam przepływomierz bo wydaje mi się, że sondę mogło pokazać przez nie prawidłowe działanie przepływomierza. Na ten moment jest ok.
REKLAMA