logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Octavia 2, 1.6 + LPG - Samochód gaśnie i nie chce odpalić

Skukruk 23 Maj 2023 10:42 369 4
REKLAMA
  • #1 20591309
    Skukruk
    Poziom 2  
    Witam,
    mam problem ze swoją Skodą. Początkowo problem pojawiał się sporadycznie, a mianowicie po zgaszeniu silnika i próbie ponownego odpalenia po 5-10 min (np. wizyta w sklepie) samochód nie odpalał. Rozrusznik kręcił, wszystko niby ok, ale nie odpalał. Dopiero po 20-30min udawało się odpalić. Z czasem problem się pogłębiał i samochód gaśnie podczas jazdy przy małej prędkości i przy dużej, podczas postoju na światłach. Wymieniane były świece oraz czujnik położenia wału. Problem nadal występuje. Dodam jeszcze, że problem zaczął się krótko po wizycie samochodu u elektryka. Trafił tam z powodu palących się kontrolek po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Podobno tylko skrzynka była zawilgocona.
    Jakieś pomysły co może być problemem?
  • REKLAMA
  • #2 20591374
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20591375
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 402
    Przede wszystkim diagnostyka jakie występują błędy.
    Nie podano czy LPG to symulacja czy wtrysk.
    Przy LPG ważną istotną rzeczą są kable WN.
    Po postoju powinien odpalać na paliwie więc czy dostateczne jest ciśnienie paliwa ,kontrola ciśnienia ,pompy i filtra paliwa i czy paliwo się nie cofa.
    Największy błąd użytkowników LPG to niski poziom paliwa w baku przez co cierpi pompa.
    Trzeba by wypiąć LPG i eksploatować na paliwie jak wówczas się zachowuje silnik.
  • REKLAMA
  • #4 20591379
    Skukruk
    Poziom 2  
    Początkowo myślałem, że problemem może być instalacja gazowa, ale ostatnio jeździłem tylko na paliwie, więc gaz odpada.
  • #5 20591389
    pszczyna
    Poziom 33  
    Ocena: 402
    Spróbuj wyczyścić MAP SENSOR benzyną lub preparatem do odtłuszczania tarcz hamulcowych
    Pogląd :
    Załączniki:
    • Skoda Octavia 2, 1.6 + LPG - Samochód gaśnie i nie chce odpalić CZUJNIK-MAP-VW-SKODA-SEAT-5902048209672.jpg (87.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA