logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Ideapad 100-15idb nowy system nowy dysk czarny ekran

Viper2215 31 Paź 2022 18:24 606 10
REKLAMA
  • #1 20261521
    Viper2215
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam,
    Wymieniłem dysk na SSD w laptopie z tytułu, zainstalowałem win 10. Robiłem aktualizacje windowsa, zainstalowałem podstawowe programy przeglądarkę, antywirus. Po jakimś czasie przy ponownym uruchomieniu czarny ekran ale laptop działa. Podłączyłem go do zewnętrznego ekranu i w okazuje się że nie wykrywa wbudowanego ekranu. Resetowałem BIOS i zrobiłem też update ale nic nie rusza. Ekran jest czarny nie podświetlony
  • REKLAMA
  • #2 20261550
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2342
    Rozumiem, że na zewnętrznym monitorze wszystko ok. Szukaj w kierunku taśmy matrycy, samej matrycy lub GPU.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #3 20261554
    Viper2215
    Poziom 9  
    Tak na zewnętrznym wszystko w normie. GPU odpada bo ma integre.
  • REKLAMA
  • #4 20261565
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2342
    To, że układ jest zintegrowany, nie oznacza, że nie może mieć problemów.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #5 20261625
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Cytat:
    Podłączyłem go do zewnętrznego ekranu i w okazuje się że nie wykrywa wbudowanego ekranu

:?: To znaczy,że
    -podłączyłes po wyj.Hdmi (z laptopa) do np. TV (zewnetrzny ekran) i ...brak obrazu
    - czy po podłączeniu pisze np. No signal

p.s
    W temacie Link masz podany SM tego modelu laptopa (Lenovo IdeaPad 100-15IBD CG410_CG510 NM-A681)
    cpu 5th gen np. i3-5005U

lepsze modele miały grafikę NVidia Link_ support Lenovo
    Cytat:

Po jakimś czasie przy ponownym uruchomieniu czarny ekran ale laptop działa.

A jak wrócisz do starego dysku to laptop działa?!
  • #6 20262065
    Viper2215
    Poziom 9  
    lisek napisał:
    Cytat:
    Podłączyłem go do zewnętrznego ekranu i w okazuje się że nie wykrywa wbudowanego ekranu

:?: To znaczy,że
    -podłączyłes po wyj.Hdmi (z laptopa) do np. TV (zewnetrzny ekran) i ...brak obrazu
    - czy po podłączeniu pisze np. No signal

Znaczy to że na monitorze (podłączanym przez HDMI) w ustawieniach sprawdziłem i w ekranach jest do wyboru tylko monitor, system w ogóle nie "wie" że ma jeszcze ekran laptopa.

Dodano po 36 [minuty]:

Cytat:

A jak wrócisz do starego dysku to laptop działa?!

Zamieniłem na stary dysk i ekran w laptopie działa, następnie znowu dałem nowy i działa (testuje to na szybko bez baterii na samej ładowarce).

Teraz to już nie wiem o co chodzi

Podłączyłem baterie i jak na razie działa pytanie na jak długo i dlaczego tak się stało?

Dodano po 2 godzinach :

Zadowolony skręciłem laptopa i po uruchomieniu pojawiło się logo Lenovo a po tym biały ekran i tyle po resecie powrót do czarnego ekranu
  • REKLAMA
  • #7 20262304
    entermen
    Poziom 32  
    Ocena: 133
    @Viper2215
    Jeśli masz możliwość spróbuj na tym nowym dysku zainstalować win 8.1 lub win11.
    Nie rób żadnych aktualizacji tylko testuj świeży system
    Miałem podobny objaw na laptopie i problemem okazały się sterowniki do zintegrowanej karty graficznej, które nie chciały pracować po aktualizacjach windowsa i dopiero czysta instalacja rozwiązała problem.
    Ten dysk ssd jest nowy, czy używany?
    Na stary dysku też masz win10?
    Podaj model.
  • #8 20262348
    Viper2215
    Poziom 9  
    Dysk SSD to ADATA SU650 512 GB i jest nowy. Stary dysk to WD Blue 500 GB. Jeśli to wina sterowników to w bios nie powinno się wyświetlać?
  • #9 20262361
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Cytat:
    i po uruchomieniu pojawiło się logo Lenovo a po tym biały ekran

Zobacz tasiemké matrycy (może coś dociska za mocno ?)
    - biały ekran to brak zasilania matrycy(może wina samej matrycy, tasiemki, cos na płycie wokoło /i na złaczu matrycy)
  • REKLAMA
  • #10 20262399
    Viper2215
    Poziom 9  
    Jak poruszam tasiemką w tym miejscu

to z tego zmienia się na biały i są różne zniekształcenia

Zresetowałem laptopa i odpalił się normalnie wyświetla wszystko i jak poruszam to robi się białe
  • #11 20262433
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Taśma do wymiany.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił dysk w laptopie Lenovo Ideapad 100-15idb na SSD i zainstalował system Windows 10. Po pewnym czasie pojawił się czarny ekran przy uruchamianiu, mimo że laptop działał, a zewnętrzny monitor działał poprawnie. Problemy z wyświetlaniem sugerowały uszkodzenie taśmy matrycy lub samej matrycy. Po powrocie do starego dysku ekran laptopa działał, co wskazywało na możliwe problemy ze sterownikami lub zasilaniem matrycy. Użytkownik zauważył, że poruszanie taśmą matrycy powodowało zmiany w obrazie, co sugerowało jej uszkodzenie. Ostatecznie zalecano wymianę taśmy matrycy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA