logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłączenie zatrzymywania talerzy w dyskach 6TB Seagate i Toshiba podłączonych przez USB

mohinder 31 Paź 2022 23:04 354 6
REKLAMA
  • #1 20262073
    mohinder
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam
    Mam trzy dyski 6TB, dwa Seagate i jeden Toshiba. Używam ich w stacjach podłączanych do USB. Denerwujące jest zbyt szybkie zatrzymywanie talerzy. Przy potrzebie dostępu do dysku muszę czekać aż dysk się rozpędzi do właściwej prędkości a chwile to trwa. Czy jest możliwość wyłączenia zatrzymywania talerzy? Z tego co wiem to zatrzymywanie i uruchamianie zbyt częste nie służy dyskowi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20262085
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    Generalnie poszukaj w Googlach hasła "windows usypianie dysku" i dopasuj do swojego systemu operacyjnego, ale... zapewne dla urządzeń podłączonych po USB za usypianie odpowiada kontroler w urządzeniu USB, a nie system. Dlatego może to być opcja niemożliwa do zmiany.
  • REKLAMA
  • #3 20262090
    mohinder
    Poziom 14  
    Ok. Zaraz poszukam. Mam dwa różne docki na te dyski i oba dosłownie po kilkunastu sekundach od ostatniego użycia dysku zatrzymują talerze.

Wszystko co znalazłem dotyczy windowsa 10 a ja mam 11 :(
  • REKLAMA
  • #4 20262120
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    mohinder napisał:
    Ok. Zaraz poszukam. Mam dwa różne docki na te dyski i oba dosłownie po kilkunastu sekundach od ostatniego użycia dysku zatrzymują talerze.
    Sprawdź też na stronach producentów Twoich obudów USB do dysków. Może producent oferuje jakiś program do zmiany ustawień, lub jakiś chat techniczny (wsparcie techniczne).
  • #5 20262127
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    mohinder napisał:
    Witam
    Czy jest możliwość wyłączenia zatrzymywania talerzy? Z tego co wiem to zatrzymywanie i uruchamianie zbyt częste nie służy dyskowi.
    Pozdrawiam

Sprawdź czy da coś wyłączenie selektywnego wstrzymywania USB w Zaawansowanych ustawieniach zasilania. Sprawdź czy jest oprogramowanie producenta dla Twojego dysku - może mieć taką opcję. Co do "nie służenia" - faktycznie średnio zdrowe ale ja mam wstrzymywanie ustawione po minucie... Od 2004 roku. Nie zachęcam, informuję :-)
  • #6 20263852
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2325
    Stacje prawdopodobnie zasilane są nie z USB, a przez własny zasilacz. Dlatego spodziewam się, że dyski są wyłączane programowo. Napisz model stacji.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #7 20264497
    mohinder
    Poziom 14  
    Witam. Tak zasilane z zewnętrznych zasilaczy.
    Jedna to: Multi-function HDD Docking, Model No:WLX-893U3

Druga to: Dynamode, HDD Docking Station USB 3.0-HDK-M

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada trzy dyski twarde 6TB (dwa Seagate i jeden Toshiba) podłączone przez stacje dokujące USB, które zbyt szybko zatrzymują talerze, co powoduje opóźnienia w dostępie do danych. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie ustawień systemowych dotyczących usypiania dysków oraz wyłączenie selektywnego wstrzymywania USB w zaawansowanych ustawieniach zasilania. Dodatkowo, zalecano poszukiwanie oprogramowania od producentów stacji dokujących, które mogłoby umożliwić zmianę tych ustawień. Użytkownik potwierdził, że stacje są zasilane zewnętrznie i podał modele stacji dokujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA