logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

robienie obowdu drukowanego na postawie chematu ideowego

tomaszek1234 15 Lis 2005 22:01 1827 16
REKLAMA
  • #1 1993685
    tomaszek1234
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    prosze kogoś kto mnie nauczy wykonywać płytki drukowane na podstawie schematów ideowych !! ? ? jakieś instrukcje programy itp
    ale dokładne jak dla amatora bo właśnie ja nim jestem
  • REKLAMA
  • #2 1993737
    francu
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Najlepiej użyć Protela albo Eagle. Sam uczyłem się obsługi Protela 99 SE na podstawie kursu w EdW.
  • #3 1994783
    MKKJ
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Protel jak najbardziej, ale ostatnio słyszałem o wersji polskiej niwielkiego programu DIPTRACE. Niestety nie sprawdzałem go i nie wiem czy jest warta uwagi. Można ją sciągnąć z sieci.
  • REKLAMA
  • #4 1995979
    matirot
    Poziom 13  
    Witam!!!

Z kad mozna sciagnac ten Portel ?? Wpisuje na gugl i nie znajduje !!??

Z gory dzieki, MATHEOS
  • #5 1996069
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    Protela mamy na dziale download na stronie głownej :) Jak juz Gulson napisal jako jedni z niewielu na swiecie mamy na serwerze wersje trial protela98 i DXP :)
  • REKLAMA
  • #6 1997123
    matirot
    Poziom 13  
    Gdzie można znaleźć jakąś instrukcję dotyczącą tego programu ??

Pozdro
  • #7 1998258
    strdaniel
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    ja korzystam z Eagle i bardzo sobie chwalę -- fajny programik bardzo prosty w obsłudzie (łopatologiczny) ale przyznam że help dla niego jest beznadziejny -- przynajmniej ten wbudowany
  • REKLAMA
  • #8 1998857
    matirot
    Poziom 13  
    Hmm... no właśnie czy istnieje do tego jakieś spolszcznie lub w miarę dokładny opis.... bo z tej instrukcji to nie wiele mozna wywnioskowac.

Pozdro
  • #9 1998929
    MKKJ
    Poziom 14  
    Mam dosyć ciekawą publikacje w wersji elektronicznej (pdf) po polsku, dotyczącą Protela DXP.

Zainteresowani proszę pisać na pw.
  • #10 2000116
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    Co do Eagla to fajny i darmowy programik ale zdarzylo sie mi pare razy ze mi sciezke zgubil :(
  • #11 2011069
    MKKJ
    Poziom 14  
    Witam wrzuciłem tu niewielki doc. dotyczący Protela 99se. można z niego skorzystać. (10 str)
    Bardziej zaawansowany i ciekawy mam w pdf i dotyczy Protela DXP.
    Problem w tym że publikacja ta zajmuje ponad 120 Mb.
    Załączniki:
    • Protel 99se.doc (1.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2011139
    MKKJ
    Poziom 14  
    Znalazłem jeszcze dokumentacje anglojęzyczną dośc ciekawą dotyczącą protela DXP . w pdf.(38 str) - introducingdxp.pdf

Oraz drugi dotyczy raczej .pcb, również publikacja w języku angielskim.
    (198str):
    Advanced PCB:
    Professional 32-bit PCB design system for Windows
    Advanced PCB design automation & productivity tools
    Advanced Place, intelligent component auto placement
    Advanced Route, 16 layer rip-up / retry autorouting
    Załączniki:
    • Pcb_refr.pdf (1.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • introducingdxp.pdf (2.61 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 2017539
    MKKJ
    Poziom 14  
    Słyszałem też że bardzo dobry jest autorouter Orcada'a. A jego możliwości sa bardzo zaawansowane.
  • #14 2054096
    MKKJ
    Poziom 14  
    OK znalazłem troche więcej czasu i wrzuciłem to na www.rapidshare.de
    i jak obiecałem zainteresowany wrzucam na post linki. Podzieliłem to na dwa pliki winrarem. Miłej lektury a jest co poczytać bo publikacja jest wartościowa.
    Pozdro MKKJ

Link do pierwszej części:
    http://rapidshare.de/files/8621887/eBook.PL.Protel_DXP.part1.rar.html

Druga za chwilke :)

Dodano po 8 [minuty]:

Nie odpowiadam za długość ściągania plików jak mówiłem wcześniej całość pliku to ponad 120Mb.
    Strona z której można pobrać plik została mi polecona przez jednego z naszych kolegów na forum. Pozdrowienia : effect02 ;)

Dodano po 16 [minuty]:

Drugi link jak obiecałem:

http://rapidshare.de/files/8623766/eBook.PL.Protel_DXP.part2.rar.html

Pozdrowienia
    MKKJ
  • #15 2054282
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Dzięki MKKJ ja już pobrałem dwie części ze średnią prędkością 100kb/s
  • #16 2054865
    romek77r
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Jakby ktos mial problem to: Na dol strony i na FREE :arrow: na dol i poczekac az sie pokaze okienko do wpisania tekstu z obrazka :arrow: sciagac przez przegladarke lub FlashGeta 1 czesc naraz (ostatnio cos zmienili i chyba juz nie dziala w FlashGecie)

Pamietajcie ze pliki beda siedziec na serwerze jesli przynajmniej 1 osoba pobierze je w ciagu miesiaca!!

Milej lektury i pozdro dla MKKJ - zrobiles kawal dobrej roboty :D
  • #17 2055133
    MKKJ
    Poziom 14  
    Spox,
    nie ma problemu służe pomocą.
    Zawsze chętnie dziele się zgromadzonymi materiałami (jeżeli tylko czas pozwoli)
    Sam też sporo wiedzy czerpie z elektrody dlatego chętnie pomagam :)

uuuuu ale sie wychwaliłem :)
    Pozdro dla wszystkich.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy nauki wykonywania płytek drukowanych na podstawie schematów ideowych, skierowana do początkujących. Najczęściej polecanymi programami do projektowania PCB są Protel (w wersjach 99 SE, 98, DXP) oraz Eagle, które cechują się prostotą obsługi, choć dokumentacja wbudowana bywa niewystarczająca. Wspomniano także o polskiej wersji programu DipTrace, jednak bez szczegółowej oceny. Użytkownicy dzielą się linkami do elektronicznych publikacji i instrukcji w formacie PDF dotyczących Protela DXP, w tym dużych, szczegółowych materiałów szkoleniowych. Wskazano również na zaawansowany autorouter Orcada jako narzędzie do automatycznego trasowania ścieżek. Udostępniono źródła do pobrania wersji trial Protela oraz dokumentacji, wraz z poradami dotyczącymi pobierania plików. Całość stanowi praktyczny przewodnik dla amatorów chcących rozpocząć projektowanie PCB z wykorzystaniem popularnych narzędzi CAD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA