logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płytka drukowana. Schemat ideowy. Program do rozmieszczenia.

maciejsony 21 Lip 2007 18:27 3050 9
REKLAMA
  • #1 4101786
    maciejsony
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witam!

Mam pytanie, być może już jest owy temat ale szukałem i nie znalazłem. Chciałbym się dowiedzieć czy jest program który po narysowaniu schematu ideowego rozmieści tak elementy abym dostał gotowy projekt już na płytce drukowanej ? Pozdrawiam i przepraszam jeśli temat się powtarza.
  • REKLAMA
  • #2 4101792
    elektroziom
    Poziom 20  
    Ocena: 122
    Ja projektuje w Protelu i ma on taką funkcje, tylko że mało z niej korzystam, bo wygodniej jest dla mnie nanosić elementy ręcznie. Pozdr ;)
  • REKLAMA
  • #4 4101808
    maciejsony
    Poziom 17  
    Mógłbyś mi podać gdzie znaleźć tą funkcje ? :)

Dodano po 42 [sekundy]:

slodkie_ciacho napisał:
    Witam. Na pewno szukałeś? Jeśli tak to jak długo? Ja znalazłem na google w 2 min:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic438772.html
    Pozdrawiam!

Szukałem, lecz nie wiedziałem jak sformułować słowo kluczowe. Dzięki serdeczne

Jeszcze jedno pytanko. Czy Protel DXP 2004 może być ?
  • #5 4102167
    maciek_k89
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Protel moze być jak najbardziej. Program był dostepny na elektrodzie, nie wiem jak jest teraz bo nie sprawdzalem. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4102830
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Ja używam Eagle i sam prowadzę ścieżki, bo używając wersji "Auto" raczej wiele z tego nie wychodzi. Program pozostawia wiele przecinających się ścieżek.
  • #7 4105676
    Marczeli_P
    Poziom 20  
    Jeżeli chcesz się nauczyć robić płytek to polecam zakup Książki "Portel 99SE" dostępna jest ona na rynku i program jak w tytule jest do ściągnięcia z elektrody.
  • REKLAMA
  • #8 4106131
    elektroziom
    Poziom 20  
    Ocena: 122
    Jest jeszcze kurs w EDW "Protel 99SE" polecam ;)
  • #9 4106161
    aligatormp
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Jak wyżej wspomniano jest wiele programów PCB. Osobiście używam eagle lub protela z automatycznym rysowaniem obwodów drukowanych.
    Pozdrawiam.
  • #10 4108891
    maciejsony
    Poziom 17  
    Dzięki wszystkim pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat programów do automatycznego rozmieszczania elementów na płytce drukowanej po narysowaniu schematu ideowego. Wskazano, że Protel (w tym wersje takie jak Protel 99SE i Protel DXP 2004) posiada funkcję automatycznego rozmieszczania elementów, choć nie wszyscy użytkownicy z niej korzystają, preferując ręczne rozmieszczanie. Eagle jest również popularnym programem do projektowania PCB, jednak jego automatyczne prowadzenie ścieżek bywa niedoskonałe i generuje przecinające się połączenia. Polecano materiały edukacyjne, takie jak książka „Protel 99SE” oraz kursy w EDW, które pomagają w nauce projektowania płytek drukowanych. Linki do zasobów i programów były dostępne na forum elektroda.pl.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA