logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki osuszacz powietrza wybrać dla mieszkania 40m² z wilgotnością 70-80%? Porównanie, alternatywy

Absztyfikant007 01 Lis 2022 19:59 16287 10
REKLAMA
  • #1 20263369
    Absztyfikant007
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, chcę kupić osuszacz powietrza do mieszkania około 40m². Wilgotność w mieszkaniu 70%-80%. Do wyboru jest wiele urządzeń/ firm, czym się sugerować? A może coś innego? Może klimatyzator? Proszę o pomoc kogoś doświadczonego. Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 20263389
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 318
    W jakim celu i do jakiego poziomu
    miałaby być obniżona wilgotność?
    Przy jakiej temperaturze jest taka wilgotność?
    Suche powietrze ma swoje wady dla dróg oddechowych.
  • #3 20267804
    Absztyfikant007
    Poziom 9  
    No w celu takim, że pranie w mieszkaniu nie schnie woda się zbiera na szybach o grzybach nie wspomnę. Temperatura okolo 21°C, a osuszać by miało do powiedzmy 40% (tak żeby żyło się dobrze i zdrowo)
  • REKLAMA
  • #4 20295012
    Absztyfikant007
    Poziom 9  
    Czy ktoś coś doradzi?
  • REKLAMA
  • #6 20295533
    AdamC
    Poziom 29  
    Ocena: 243
    Absztyfikant007 napisał:
    Witam, chcę kupić osuszacz powietrza do mieszkania około 40m². Wilgotność w mieszkaniu 70%-80%.

Klimatyzator, osuszacz to dodatkowe zużycie energii ciągle drożejącej.
    Osuszacz wewnętrzny na taką powierzchnię to ok 200W - 400W poboru mocy, hałasuje, dodatkowo podgrzewa pomieszczenie, ale usuwa H2O.

Klimatyzator ( nie wewnętrzny ) podobnie tylko schładza pomieszczenie w czasie usuwania wilgoci.

Najbardziej polecanym rozwiązaniem jest właściwa wentylacja przy tak dużej wilgotności, np. nawiewy przy oknach itp. , o ile możliwe suszenie prania poza pomieszczeniem ( wewnątrz potrzebujemy pobrać energię do wyparowania wody i znów pobrać energię do usunięcia jej z powietrza ).

Żwirek dla kota zadziała raczej jako rozwiązanie doraźne, pytanie jakie ilości żwiru musimy wymienić co dzień by utrzymać zakładaną wilgotność.
  • #7 20872268
    aro1993
    Poziom 4  
    Do takiego metrażu polecam osuszacz o dużej wydajności, co najmniej 30 l na dobę. Ważne jest też przepływ powietrza na poziomie co najmniej 180 m3 na godzinę.
    Godne polecenia są takie modele jak Fersk Torr, Warmtec ODT-35, czy VACO VC3504. Wiele modeli możecie znaleźć w rankingach, takich jak ten: [Link usunięty]. Pamiętaj, że optymalna wilgotność powinna się mieścić w zakresie od 40 do 60%, co oznacza, że powinieneś ją zredukować. Jeśli szukasz urządzenia całorocznego, to dobrze sprawdzi się też klimatyzator z funkcją osuszania. Niektóre urządzenia mają aż 5 trybów pracy, więc warto rozważyć taką inwestycję. Ogólnie polecam też sprzęt z filtrem HEPA, który pomoże skutecznie oczyścić powietrze. Zarówno osuszacze, jak i klimatyzatory mają taki filtr, który trzeba co jakiś czas wymieniać. Pozdrawiam!
  • #8 20872311
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2032
    Witam,
    Może najpierw należałoby się zastanowić, dlaczego jest tak wysoka wilgotność (jak dla mnie).
    Czy nie ma problemów z ogrzewaniem i wentylacją?

Czytałem, że "normy" twierdzą, że optymalna wilgotność ma (jak dla mnie bardzo wysokie) wartości z zakresu 40-60% i podobno wtedy ludzie czują się najlepiej. Jeśli mogę zapytać przy okazji tego tematu, jaka jest wasza opinia na temat poziomu wilgotności?

Pozdrawiam
  • #9 20872344
    aro1993
    Poziom 4  
    Hej,
    słuszna uwaga. Podstawową rzeczą jest zbadanie przyczyny wysokiego poziomu wilgotności. Może ona być spowodowana m.in. złą wentylacją, niesprawnym ogrzewaniem, nieszczelnością drzwi i okien lub błędami konstrukcyjnymi budynku. Temat jest o tyle poważny, że jak pojawi się grzyb, to będzie szkodliwy dla budynku i dla zdrowia domowników. Osuszacz sam w sobie jest ważny, bo nie tylko osusza, ale i pozwala kontrolować poziom wilgotności — większość modeli ma higrometr, który odpowiada za ustawienie poziomu wilgotności.

Przyjęło się, że optymalny poziom wilgotności waha się od 40 do 60%. Z naszej praktyki wynika, że najlepiej się czujemy, jak jest około 50%. Z całą pewnością trzeba unikać wilgotności powyżej 60% i poniżej 40%. Przesuszenie też jest groźne dla zdrowia i nie sprzyja dobremu samopoczuciu. Poza tym radzimy dostosować wilgotność do warunków na zewnątrz i warunków w mieszkaniu. Na przykład schnące na suszarce stojącej pranie podnosi poziom wilgotności nawet o 30%, więc możemy przy nim ustawić osuszacz na wilgotność nawet na poziomie 30%, bo wartość i tak szybko się podniesie.
  • #10 20872374
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2032
    Witam,
    patrzyłem na "normy" i nieco ich nie rozumiem, niższa wilgotność w zimie (40%) i wyższa w lecie (60%), dla mnie to wartości ogromne, ja mam w zimie 20% a nawet mniej, ale to ze względu na pogodę, i nic złego nie odczuwam, a nawet lepiej, bo niska wilgotność + niska temperatura jest dużo lepsza niż tylko trochę niska temperatura i wysoka wilgotność. W lecie przy 50% wilgotności i >20°C "już umieram".
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 20872424
    aro1993
    Poziom 4  
    Według mojej wiedzy te widełki (40-60%) dotyczą każdej pory roku. Oczywiście wyższa wilgotność to wyższa temperatura odczuwalna, dlatego w lecie można ustawić osuszacz na niższą wartość. W każdym razie wspomniane 20% to dla mnie za mało i powietrze będzie wtedy wysuszone. Można się dobrze czuć, ale to szkodliwe dla zdrowia. Rekomenduje trzymać się tych 40%.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyboru osuszacza powietrza do mieszkania o powierzchni 40 m², gdzie wilgotność wynosi 70-80%. Użytkownicy sugerują, że optymalna wilgotność powinna wynosić 40-60%, co wymaga redukcji obecnego poziomu. Rekomendowane są osuszacze o wydajności co najmniej 30 l na dobę oraz przepływie powietrza minimum 180 m³/h. Wskazano na modele takie jak Fersk Torr, Warmtec ODT-35 oraz VACO VC3504. Zwrócono uwagę na znaczenie wentylacji oraz ewentualnych przyczyn wysokiej wilgotności, takich jak nieszczelności budynku czy niewłaściwe ogrzewanie. Alternatywnie, rozważano klimatyzatory z funkcją osuszania, które mogą być bardziej efektywne w dłuższej perspektywie. Podkreślono również, że osuszacze powinny mieć higrometr do monitorowania poziomu wilgotności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA