logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można naprawić przypaloną pamięć RAM 512 MB 400 i płytę główną?

K7650 15 Lis 2005 22:53 1871 18
REKLAMA
  • #1 1993926
    K7650
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam!!!Dzisiaj kupilem pamięć 512 mb 400.Przy podłączanie włożylem ją dugą stroną.Przypaliło na płycie to wejście na pamięć i co najgorsze wypalilo z jednej strony kilka tych styków.Nie wiem co robić czy próbować jakoś lutować te brakujące styki czy ewentualnie iśc do Media marku reklamować tą pamięć z tym że wątpie żeby uznali reklamacje?No i czy w ogóle będzie ona działać?
  • REKLAMA
  • #2 1993942
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Co chcesz reklamować? chyba swoje zdolności że udało ci się włożyć odwrotnie! A płyta po tym zabiegu działa?
  • REKLAMA
  • #3 1994065
    K7650
    Poziom 12  
    Konkretnie ta pamięć wyglada teraz tak[/img]
    Załączniki:
    • Czy można naprawić przypaloną pamięć RAM 512 MB 400 i płytę główną? Pamięćuszk.jpg (36.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1994067
    K7650
    Poziom 12  
    Płyta śmiga na starej pamięci
  • #5 1994080
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    proobować zawsze mozna !!! czy ci uznaja - sam sie dowiesz... najwazniejsze - nie przyznawaj sie ze wlozyłeś odwrotnie!!! tylko powiedz ze wlożyłeś poprawnie i ze nie wiesz czemu sie tak stalo .. bo inne pamieci dzialaja i wszo jest ok tylko ta byla jakaś FELERNA :) jak dotkniesz ta pamiec lutownica to z relkalmacja mozesz sie [pozegnac
  • #6 1994081
    K7650
    Poziom 12  
    Najśmieśniejsze jest to że babka w Mediamarku powiedziala,że skoro ta pamięć jest droższa to będzie dłużej i lepiej działać.Można coś z tym mądrego wymyśleć?Czy odkładać kasę na następny egzemplarz.

Dodano po 2 [minuty]:

Tez tak myślalem trzeba jutro podjechac do nich i udac glupiego.A jak sie nie uda myśle że można coś spróbować z dolutowaniem brakujących styków.
  • #7 1994087
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Wiesz uznannie reklamacji .. jestr rzeczą indywidualna.. jesli nie bedziesz przekonujacy to babka cie oleje.. i tyle.

Musisz iść i mowić o tym jakbyś sie znal lepiej niż ona i ze nie ma możliwości zeby ci nie przyjeli bo to nie Twoja wina itp itd... i ze w ostateczności poproś z kierownikie. itp itd.. takie sztuczki dzialaja - uwierz mi mam doświadczenie :P
  • REKLAMA
  • #8 1994102
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Ładnie, ładnie. Pamiec kosztuje w sklepie tyle, a nie 15% taniej, bo uczciwi ludzie, lub przynajmniej tacy, co sprzetu nie psuja, musza skladac sie na oszustow wyludzajacych sprzet ktorzy sami uszkodzili.
    Mam nadzieje, ze odrzuca ci reklamacje.
  • #9 1994116
    K7650
    Poziom 12  
    Będę starał się jak mogę w końcu prawie 200zl droga nie chodzi.Jak wyjdzie zobaczymy.Na razie dzięki.
  • REKLAMA
  • #10 1994122
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Platon napisał:
    Ładnie, ładnie. Pamiec kosztuje w sklepie tyle, a nie 15% taniej, bo uczciwi ludzie, lub przynajmniej tacy, co sprzetu nie psuja, musza skladac sie na oszustow wyludzajacych sprzet ktorzy sami uszkodzili.

PLATON

Myśle ze sie czepiasz... i tyle.. kazdemu sie moze zdarzyć. ciekaw jestem jak ty byś coś uszkodził niechcąco <upadek itp> np. za 400 zł 2 godz. po kupnie czy nie odniusł byś spowrotem.

Wybacz nie kazdy jest tak bogaty jak Ty
  • #11 1994126
    K7650
    Poziom 12  
    Madia Markt wcale nie jest taki biedny,na taka ilosc sklepow jaka maja w Europie.A jak jestes taki w porzadku to idz sie zapytaj ile placa pracownikom.Bp ja akurat wiem.
  • #12 1994146
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    Popieram K7650 hipermarkety mają OKREŚLONĄ politykę wobec dostawców elektroniki i nie tylko elektroniki.Widziałem te kwestie od środka.Niech sprubóje i życzę aby Mu się powiodło.Pozdrawiam.
  • #13 1994243
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Koledzy talibańczyk, K7650 i dzg4: NIC nie usprawiedliwia oszustwa! Koledzy prezentują klasyczny przypadek moralności Kalego: my oszukaliśmy, to dobrze; nas oszukano, to źle.
    Kolego K7650, pamięci nie da się włożyc odwrotnie z powodu niesymetrycznych wycięć. Czy kolega nie wkładał tej pamięci przy włączonym komputerze?
  • #14 1994289
    szpak3
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Tego typu uszkodzenie słabo kwalifikuje się do reklamacji, to nie pracownicy sklepu „Jakaś Pani” ale serwis oceni RAM, ( przynajmniej taka polityka obowiązuje u znajomego w SELGOSIE ) Miał byś dużą szanse gdyby nie było takich śladów zewnętrznych, ja wymieniłem kiedyś dysk, padł po awarii zasilacza ale nie było na nim żadnych śladów, przepaleń itd.
    Jestem b. ciekawy jak to się skończy
  • #15 1994292
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Talibanczyk napisał:
    Platon napisał:

PLATON

Myśle ze sie czepiasz... i tyle.. kazdemu sie moze zdarzyć. ciekaw jestem jak ty byś coś uszkodził niechcąco <upadek itp> np. za 400 zł 2 godz. po kupnie czy nie odniusł byś spowrotem.

Wybacz nie kazdy jest tak bogaty jak Ty

Za głupotę lub niewiedze się płaci - nie widzę powodu by ktokolwiek inny miał ponosić koszty czyichś błędów toteż jestem na 90% pewien, że reklamacji nie uwzględnią chyba, że trafi na kompletnego głupka to może mu się uda kit wcisnąć.
  • #16 1994320
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Talibanczyk - Moze ja sie czepiam. Ale poczekaj, az Ciebie ktos oszuka na 400zł. Bardzo mnie interesuje, czy sie bedziesz "czpiał", czy machniesz reką. I czy zadowoli cie wtedy odpowiedz: "Nie kazdy jest taki bogaty jak ty."
  • #17 1994555
    K7650
    Poziom 12  
    jankolo napisał:
    Koledzy talibańczyk, K7650 i dzg4: NIC nie usprawiedliwia oszustwa! Koledzy prezentują klasyczny przypadek moralności Kalego: my oszukaliśmy, to dobrze; nas oszukano, to źle.
    Kolego K7650, pamięci nie da się włożyc odwrotnie z powodu niesymetrycznych wycięć. Czy kolega nie wkładał tej pamięci przy włączonym komputerze?

Widocznie sie da tak założyć skoro założyłem,ale na pewno nie przy włączonym komputerze.
  • #18 1994753
    mariusz p
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Witam,
    pamięć odwrotnie? - da się, ostatnio klient dał komputer do naprawy i siedziała odwrotnie. Styki były przegrzane aż odeszły od laminatu - włożyłem nową, a starą zostawił. Zaryzykowałem i włożyłem w jakąś starą płytę i ku mojemu zdziwieniu poszła.
    A co do gwarancji to wątpię by uznali - ja wstydziłbym się nawet z tym iść.

PS.Wczoraj miałem celerona bez dwóch nóżek, odwrotnie też wszedł - polak potrafi
    Pozdrawiam
  • #19 1994797
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Wstydziłbym się zanosić taką pamięć do reklamacji. Wstyd panowie pomocnicy wstyd !!! Panowie moderatorzy myślę, że już wystarczająco został opisany problem i gwarancja w grę nie wchodzi oraz można zamknąć ten nieszczęsny topic.
    Moderowany przez TONI_2003:

Myślę że już na ten temat wystarczy tej polemiki !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił pamięć RAM 512 MB 400 MHz i przypadkowo włożył ją odwrotnie do gniazda na płycie głównej, co spowodowało przypalenie i uszkodzenie styków na płycie oraz pamięci. Płyta działa na starej pamięci, natomiast nowa jest uszkodzona. Dyskusja dotyczy możliwości reklamacji uszkodzonej pamięci w sklepie Media Markt oraz ewentualnej naprawy poprzez lutowanie brakujących styków. Większość uczestników uważa, że reklamacja prawdopodobnie nie zostanie uznana ze względu na uszkodzenia mechaniczne i ślady niewłaściwego montażu, a także podkreśla, że odpowiedzialność za uszkodzenie leży po stronie użytkownika. Wskazano, że pamięci RAM mają niesymetryczne wycięcia uniemożliwiające odwrotne włożenie, co sugeruje, że montaż mógł nastąpić przy wyłączonym komputerze. Serwisy techniczne oceniają uszkodzenia i często odrzucają reklamacje z powodu widocznych uszkodzeń. Propozycje obejmują próbę negocjacji w sklepie, ewentualne udawanie niewiedzy oraz rozważenie zakupu nowej pamięci. W dyskusji pojawiły się również opinie o polityce reklamacyjnej hipermarketów i etyce użytkowników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA