logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana krótkiej rury gumowej układu chłodzenia.

filip2431 06 Lis 2022 19:00 711 4
REKLAMA
  • #1 20271502
    filip2431
    Poziom 3  
    Ocena: 57
    Witam.
    Mam do wymiany gumową rurę układu chłodzenia, która znajduje się między silnikiem a ścianą grodziową przy pompie wody i alternatorze. Zdjęcia dodam do postu. Trzeba tą rurę wymienić tylko nie wiem jak ona się fachowo nazywa, czy ma dwie średnicę i czy trzeba demontować tam pompę wody i inne rzeczy żeby się tam dostać? Poszukałem ale znalazłem obrazek jak jest zbudowany ten układ i nic więcej.

Samochód to: Toyota Avensis T22, 1.8 benzyna, hatchback, oznaczenie silnika: 7A-FE, rocznik: 1997r,

Wymiana krótkiej rury gumowej układu chłodzenia. Wymiana krótkiej rury gumowej układu chłodzenia. Wymiana krótkiej rury gumowej układu chłodzenia. Wymiana krótkiej rury gumowej układu chłodzenia. [img-4]

Na jednym zdjęciu jest schemat i tam ta część widnieje pod numerem: 16262. Ale nie wiem czy to jest to.

Proszę o pomoc, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20271517
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20271867
    filip2431
    Poziom 3  
    A jak z montażem? Bo to się łatwo mówi.

Dodano po 1 [godziny] 23 [minuty]:

Zastanawiam się nad odkręceniem pompy wspomagania. Widziałem, że jedna śruba jest u góry a druga na dole, ale czy są jeszcze jakieś? I też jest tam napinacz to on jest też śrubowy i gdzie on tam jest?
  • REKLAMA
  • #4 20274998
    filip2431
    Poziom 3  
    Panowie, pytanie bo mam zagwostke. Mianowicie czy do kadłuba silnika ( przez otwór z przodu przy czujniku i alternatorze, tam gdzie się wkręca śrubę) trzeba też wlać płyn chłodniczy? Bo wiem, że do chłodnicy i zbiorniczka wyrównawczego, ale kojarzę coś, że chyba też było wlewanie bezpośrednio do kadłuba. I teraz nie wiem.
  • #5 20597580
    filip2431
    Poziom 3  
    Z tego co pamiętam, bo już została dawno wymieniona, to była już tak stara, że była sparciała i się trochę przykleiła do krućców na które była włożona. Niestety nie udało się znaleźć takiej samej, ale została dorobiona z innej gumowej która też służy przetaczania płynu chłodniczego w układzie chłodzenia.
    Od dołu dojście tylko ręką na zasadzie "macania", od góry większe pole manewru. Dlatego, że mam instalację gazową która nie działa i jej nie używam, to musiałem zdemontować półokragły uchwyt na którym część tej instalacji znajdująca się przy silniku była przymocowana do kielicha amortyzatora.
    Było trudno ale wymiana się udała. Obecnie samochód dalej jeździ. :)

Pozdrawiam.
REKLAMA