logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterowanie wentylatorami w obudowie Genesis Irid 505

zloty17 11 Lis 2022 22:16 3780 7
  • #1 20280164
    zloty17
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam. Nie wiem jak zmniejszyć głośno pracujące wentylatory nowej obudowy Genesis Irid 505 ARGB. Mam dość starą już płytę główną MSI Z87-G43. Wcześniej siedziała w równie starym Master Cooler z dwoma wentylatorami w obudowie (tył i przód). Oba wentylatory wpięte były bezpośrednio w płytę główną i dało się w BIOS zmieniać na sztywno ich prędkość. W tej obudowie Irid są 4 wentylatory podłączone pod dołączony kontroler. BIOS już ich nie widzi, program SpeedFan również. Chodzą chyba na maksymalnych obrotach, bo hałasują strasznie. Nie potrzebuję ustawiać żadnych krzywych. Jak zmniejszyć po prostu ich obroty?
  • #3 20280190
    zloty17
    Poziom 8  
    Czytałem to wcześniej, piszą że płyta musi być kompatybilna. Komputer był w serwisie w naprawie. W taką obudowę mi przepakowali, nie wybierałem jej. Stąd moje pytanie, czy da się jednak regulować tymi obrotami?
  • #4 20280194
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    Kompatybilna płyta główna dotyczy kontrolowania podświetlenia. Jeśli chodzi o kontrolowanie obrotów wentylatorów, to piszą, że kontroler dodatkowo wyposażony został we wtyczkę 4-pin PWM, umożliwiając regulację obrotów wentylatorów w zależności od obciążenia systemu.
  • #5 20280210
    zloty17
    Poziom 8  
    "dodatkowo wyposażony został we wtyczkę 4-pin PWM, umożliwiając regulację obrotów wentylatorów w zależności od obciążenia systemu" - tak piszą faktycznie. Z moją płytą główną nie podziała raczej "w zależności od obciążenia systemu". I ja wcale nie chcę żeby tak to działało. Pytam czy jest jakakolwiek możliwość zmiany prędkości obrotów w moim przypadku sprzętowym.
  • Pomocny post
    #6 20280216
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 777
    4 pinową wtyczkę PWM podłącza się do płyty głównej w złącze FAN i wtedy masz możliwość sterowania obrotami i ustawienia krzywych pracy wentylatorów. Płyta wtedy steruje obrotami w zależności od obciążenia i temperatur wewnątrz obudowy.
  • #7 20280225
    zloty17
    Poziom 8  
    Więc jutro spróbuję to przepiąć. Szkoda, że w serwisie od razu tak nie zrobili.
  • #8 20282416
    zloty17
    Poziom 8  
    Podłączyłem wtyczkę PWM do płyty głównej w złącze FAN. W BIOS faktycznie da się sterować teraz wentylatorami obudowy. Nie pokazuje co prawda obrotów jak przy wentylatorze procesora, tu ciągle jest 0. Ale najważniejsze, że da się regulować. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z głośnymi wentylatorami w obudowie Genesis Irid 505 ARGB, które są podłączone do kontrolera i nie są widoczne w BIOSie ani w programie SpeedFan. Wcześniej wentylatory były podłączone bezpośrednio do płyty głównej MSI Z87-G43, co umożliwiało regulację ich prędkości. Po konsultacjach dowiedział się, że kontroler obudowy ma wtyczkę 4-pin PWM, która pozwala na regulację obrotów wentylatorów w zależności od obciążenia systemu. Użytkownik podłączył wtyczkę PWM do złącza FAN na płycie głównej, co umożliwiło mu kontrolowanie prędkości wentylatorów w BIOSie, mimo że nie pokazują one obrotów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA