logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak możliwości sterowania prędkością wentylatorów w obudowie

kplichta2 21 Kwi 2024 09:01 543 5
REKLAMA
  • #1 21053611
    kplichta2
    Poziom 2  
    Witam, zakupiłem niedawno nowy komputer lecz nie mogę sterować wentylatorami obudowy przez co chodzą cały czas na 100%. Obudowa to genesis irid 505 argb v2, a płyta głowna to gigabyte b550 gaming x v2. Kontroler pwm mam podpięty do złącza sys_fan na płycie głownej lecz płyta wogule nie wykrywa sygnału z tego kontrolera ponieważ w biosie w zakładce smart fan 6 zamiast prędkości wentylatorów jest n/a. Próbowałem również podpiąć pwm do innego złącza sys_fan na płycie głownej lecz nic to nie dało. Dodam że chłodzeniem cpu mogę bez problemowo sterować więc nie wiem dlaczego wentylatorami od obudowy już nie. Być może to kontoler jest zepsuty i zakup nowego załatwił by sprawę?
  • REKLAMA
  • #2 21053718
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    kplichta2 napisał:
    zakupiłem niedawno nowy komputer

Kupiłeś komputer (ktoś to przemyślał jako zestaw i dał na oczekiwane spójne zachowanie obietnicę) czy kupiłeś elementy i skręciłeś ?
  • REKLAMA
  • #3 21053969
    kplichta2
    Poziom 2  
    Kupiłem z usługą montażu na morele.net, więc to nie ja składałem komputer.
  • REKLAMA
  • #4 21054264
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    kplichta2 napisał:
    Kupiłem z usługą montażu na morele.net, więc to nie ja składałem komputer.

Czyli nikt inny nie odpowiada za spójny dobór (tzn ty)

A teraz MY mamy ZGADNĄĆ w szklanej kuli, co w zestawie się nie domyka ?

Dlaczego masz stressować stołeczność nadmiarem szczegółów, no nie ?
    Rodzaje wentylatorów, typ, ilość styków, konkretne elementy składaka itd ?
  • REKLAMA
  • #5 21054445
    kplichta2
    Poziom 2  
    Nie wiem jak mają pomóc tego typu informacje? Wentylatory są 3-pinowe i tyle wiem bo po prostu nie znam się na budowie komputera dlatego wogule wysłałem zapytanie. Podałem nazwę obudowy więc oczywisty jest fakt że wentylatory to te same które znajdują sie w obudowie więc nie rozumiem po co mam podwać ich rodzaj, wystarczy sobie wejść na stronę producenta tej obudowy i tam są wszystkie informacje. nie wiem jak pomogą "konkretne elementy składaka itd ?" ale proszę:
    Rtx 4060 ti msi gaming x slim
    gigabyte b550 gaming x v2
    16gb ram kingston fury argb 2400mhz
    zasilacz gigabyte p650g
    amd ryzen 5 5600x
    fera 5 argb
    genesis irid 505 argb v2
  • #6 21058242
    kplichta2
    Poziom 2  
    >>21054264
    No i faktycznie okazało się że to kontroler jest wadliwy ponieważ po wymianie na nowy mogę normalnie sterować wszytskimi wentylatorami, i teraz chodzą cichutko.
REKLAMA