logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł KSW Mistal 10kW: Smoła w piecu, sterownik Domer Proton, palenie drewnem olchą i bukiem

GREJSA 13 Lis 2022 09:27 909 13
  • #1 20281791
    GREJSA
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam, proszę o pomoc bo nie wiem co robię źle. Mam kocioł C.O KSW 10kW Mistal, do tego dmuchawę i sterownik Domer Proton. Ustawienia na sterowniku:
    Wydajność 04
    Czas przedmuchu OFF
    Temp. załączenia pompy 43 temperatura jest 70st jak dojdzie do 70 dmuchawa się wykańcza.
    Palę drewnem, od góry olcha i buk suche sezonowane 2lata. I teraz jest tak, że jak palę normalnie smoła cieknie na ściankach pieca, można ją fajnie ściągać, ale to jest masakra jakaś. Kominiarz przychodzi 3x do roku jak ma obchód, czyści komin, do tego jeszcze mąż jest na kominie 2x do roku bo ja się boję że się komin zapali. Ale nigdy ten komin nie jest zasmolony ani zapchany. Jak dodam Sadpal to się wysusza, przy węglu nie było takiego problemu ze smołą. Błagam pomóżcie bo ja po nocach nie śpię, a boję się piec zostawić na noc żeby się grzało.
  • #2 20281841
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3766
    GREJSA napisał:
    ...że jak palę normalnie smoła cieknie na ściankach pieca
    Przy drewnie, a szczególnie niektórych jego gatunkach, problem smoły niestety występuje i można go jedynie ograniczać. Spróbuj zastosować kilka tych metod, najlepiej łącznie:
    - skontroluj wilgotność drewna - powinno być suche!
    - podnieś temperaturę pracy, szczególnie temperaturę na powrocie! O ile się nie mylę, instrukcja wskazuje że ma być minimum 45 stopni. Spróbuj zwiększyć do 47 na początek.
    - okresowo co kilka godzin otwieraj dolne drzwi żeby wymusić wypalanie smoły,
    - zwiększ dawkę katalizatora (Sadpal, Moryus czy Spalsadz),
    - zmodyfikuj skład opału, dodając drewno innych gatunków. Szczególnie topola i w nieco w mniejszym stopniu osika pomagają radykalnie ograniczać problem smoły.
    GREJSA napisał:
    jak dojdzie do 70 dmuchawa się wykańcza.
    Jak to rozumieć? Masz uszkodzoną dmuchawę?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20281861
    GREJSA
    Poziom 3  
    dojdzie do 70 dmuchawa się wykańcza.....
    Miało być że dmuchawa się wyłancza:)) i znów się wlancza jak temp.zejdzie poniżej 70 więc tu jest chyba Ok z tym procesem.Zmieniam ustawienia póki co i zobaczę czy będzie jakaś zmiana.
  • #5 20282898
    GREJSA
    Poziom 3  
    Niestety po całym dniu palenia stosowania się do sugestii, jest dalej tak samo ,już nie mam pomysłu co robić;(((
  • #7 20283846
    GREJSA
    Poziom 3  
    Nie mam topolowego niestety,zwiększyłam ustawienia do 47 potem 50 ale to i tak nic nie dało. Jak daje sadpal to jest dobrze ale wygląda na to że musiałabym mieć pewnie z tone sadpalu żeby dokładać.Naprawdę nie wiem co robię źle,rozpalam od góry, próbowałam od dołu żadna różnica.
  • #8 20283945
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    GREJSA napisał:
    Miało być że dmuchawa się wyłancza:)) i znów się wlancza jak temp.zejdzie poniżej 70 więc tu jest chyba Ok z tym procesem

Nie jest ok. Drewno nie toleruje przerywania procesu spalania i stąd smoła.
  • #9 20284024
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Ocena: 1059
    Wojtermet25 napisał:
    Nie jest ok. Drewno nie toleruje przerywania procesu spalania i stąd smoła.

Wydrukuj sobie to i powieś nad piecem. Dmuchawa w piecu jaki masz to zło najgorsze. Najpierw rozpala wsad a potem dusi. Wywal to ustrojstwo i zamontuj miarkownik ciągu. Będzie się paliło na naturalnym ciągu i powoli przez cały czas. Też kiedyś miałem dmuchawę. Dwa razy miałem pożar sadzy. Zmądrzałem kiedy 3.5 tys musiałem wydać na remont komina po pożarze sadzy. Mam zamontowany miarkownik ciągu Afriso i już 4 lata pięć suchy i komfort o niebo wyższy. Cicho i stabilnie. Pozdrawiam.
  • #10 20284026
    GREJSA
    Poziom 3  
    Acha to czyli trzeba spróbować palenia bez dmuchawy ...dobrze w takim razie dziś będzie taka próba tylko z drugiej strony będzie ciężko, ale podejmuje się wyzwania i każdej dobrej rady:))
  • #11 20284037
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Nie będzie ciężko. Nawet będzie lepiej i przyjemniej. Można regulować klapką ręcznie a można zamontować miarkownik dla komfortu. Zainteresuj się tym. Na stronie czyste ogrzewanie sporo się dowiesz.
  • #12 20284052
    GREJSA
    Poziom 3  
    Powiem tak ,brałam pod uwagę ten miarkownik,bo naprawdę mam juz dość tej cholernej smoły, tylko nie wiem czy ten model konkretny podejdzie do mojego pieca mistal 10kw?
  • #13 20284442
    Mierzejewski46
    Poziom 37  
    Pleszewskie piece mają wyjście na miarkownik. Od góry albo z boku. Ale raczej od góry. To taki sam króciec jak do zegara temperatury. Jak nie to można pod króciec zamiast temperatury wkręcić. Polecam Afriso lub Honeywell. Żaden Regulus. Będzie Pani zadowolona.
  • #14 20284474
    GREJSA
    Poziom 3  
    Zamówiłam ten Afristo zmawiam fachure i niech działa dam znać za parę dni,póki co bardzo dziękuję za doradztwo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z kotłem C.O. KSW 10kW Mistal, który generuje smołę podczas palenia drewnem (olcha i buk). Pomimo stosowania sterownika Domer Proton i ustawień dotyczących temperatury oraz przedmuchu, smoła wciąż się pojawia. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące kontroli wilgotności drewna, podnoszenia temperatury pracy, otwierania dolnych drzwi pieca oraz dodawania różnych gatunków drewna, takich jak topola. Zasugerowano również wymianę dmuchawy na miarkownik ciągu, co może poprawić proces spalania i zmniejszyć problem smoły. Użytkownik planuje przetestować palenie bez dmuchawy oraz zamówić miarkownik Afriso.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA