logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić piec KOTŁOSPAW 30kW, by uniknąć przegrzewania przy opalaniu drewnem?

Dżonu Kowalów 18 Lis 2011 22:25 7938 8
  • #1 10154682
    Dżonu Kowalów
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    tydzień temu zainstalowałem wszystkopalny piec od KOTŁOSPAW 30kW z programatorem i nadmuchem,czyli automatyczny.Opalam drewnem i już pierwszej nocy o 3.00 była pobudka woda się zagotowała .Po rozmowie z sewrisantem od programatora zalecił mi ustawić pracę bez przedmuchów ponieważ stwierdził że drewno pali się same nie wymaga przedmuchów.tak ustawiłem i od chwili rozpalenia dmuchawa się nie włączała a mimo wszystko temperatura na piecu rosła aż do 90 stopni i włączyłem kaloryfer w piwnicy i zaczęła spadać.Nie wiem czy tak wygląda praca automatyczna,czy drewno za suche,czy temperatura na dworze za wysoka?Mam do ogrzania ok.250m2Może powinienem zmienić paliwo,ale mam dużo zapasu drewna
  • #2 10155125
    opamp
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 923
    Na jako temp masz ustawiony piec? Czujniki gdzie ?
  • #3 10155308
    ukji80
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Dżonu Kowalów napisał:
    zalecił mi ustawić pracę bez przedmuchów ponieważ stwierdził że drewno pali się same nie wymaga przedmuchów.tak ustawiłem i od chwili rozpalenia dmuchawa się nie włączała a mimo wszystko temperatura na piecu rosła aż do 90 stopni

A czy ten serwisant przypadkiem nic nie wspomniał o zamontowaniu przepustnicy powietrza na dmuchawie?
    http://www.domer.pl/regulator-ciagu-przepustnica-powietrza-110x85x90.html

Cytat:
    Regulacja ciągu kominowego, zapobiega "przeciąganiu" przez komin i podbijaniu temperatury na kotle.

A co to dokładnie oznacza ???
    W kotłach miałowych, gdzie zastosowana jest dmuchawa wspomagająca proces spalania, występuję dość często efekt przeciągania przez komin temperatury zadanej na sterowniku, tzn. ustawiliśmy na kotle np. 60 stopni, temperatura została osiągnięta, sterownik wyłącza dmuchawę a temperatura... ROŚNIE !!! Poprzez wlot do dmuchawy zasysane jest powietrze do kotła !!!

Co wtedy ???
    Nawet najlepszy i najdroższy sterownik przecież nie ostudzi nam kotła - w takim przypadku jest bezsilny !!! W kotle spala się szybciej, mniej ekonomicznie.
    Dlatego należy zamontować REGULATOR CIĄGU KOMINOWEGO. Zasada działania jest bardzo prosta, regulator otwiera się tylko wtedy, kiedy dmuchawa pracuje. Jeżeli dmuchawa nie pracuje regulator zamyka się sam, bez prądu, baterii, itp. Posiada mechaniczną przeciwwagę, która zawsze powoduje, że zostanie zamknięty !!!

Jak sprawdzić czy Twój kocioł potrzebuje taki regulator ???
    Niektórzy, czytający ten opis już wiedzą, że potrzebują taki regulator, ponieważ mają problemy z utrzymaniem zadanej temperatury na kotle. A dla tych, którzy chcą to sprawdzić - należy wyłączyć sterownik, tak aby dmuchawa się zatrzymała, zapalić np. zapalniczkę i przystawić ją do dmuchawy, tam gdzie zaciąga powietrze. Regulator będzie potrzebny jeżeli płomień zostanie zdmuchnięty poprzez zaciągnięcie do środka powietrza lub wyraźne "szarpanie" płomieniem.
    Regulatory ciągu kominowego potrafią pomóc w zaoszczędzeniu do 20% paliwa.
  • #4 10155353
    Dżonu Kowalów
    Poziom 9  
    Nie bardzo widze ze zdjęcia w którym miejscu ten regulator miałby być czy chodzi po prostu o automatyczny szyber po drodze do komina>.Bo klapkę zamykającą z przeciwwagą mam przy dmuchawie,ale nawet jak jest zamknięta to rzeczywiście słyszę jak powietrze przez nią gwiżdże.Nie wiem gdyby ta klapka była super szczelna,czy to by wystarczyło?Jest to piec kotłospaw górnego spalania UKS-G
  • #5 10155413
    ukji80
    Poziom 18  
    Jeśli masz regulator ciągu (zamykająca się klapka)to prawdopodobnie masz źle ustawione opcje przedmuchu na regulatorze.Mimo zadanej temperatury następuje przedmuch który podnosi temperaturę o kilka stopni.Kilkukrotne włączenie się przedmuchu spowoduje bardzo znaczny
    wzrost zadanej temperatury.I w tym może tkwić Twój problem.
    Ja u siebie mam całkowicie wyłączoną opcję przedmuchu.Chociaż zaraz pewnie znajdzie się ktoś kto mi powie że to "bee" :wink:
  • #6 10155582
    Dżonu Kowalów
    Poziom 9  
    Zostałem przez szanowne Forum zmuszony do intensywnego myślenia i postanowiłem odkręcić wentylator!!!Okazało się że nie zauważyłem przy montażu dmuchawy że pod klapką jest naklejony kawałek ok2cm taśmy takiej jak powiedzmy do uszczelniania okien.Klapka nie domykała się całkowicie. Zastanawiam się czemu to miało służyć,chyba na czas transportu?Usunąłem to to.Teraz już nie słysze gwizdania w dmuchawie,dymu z papierosa też nie wciąga,więc rozpaliłem i czekam na efekt czy mój "Kubuś"znowu się nie rozgorączkuje
  • #7 10207546
    Dżonu Kowalów
    Poziom 9  
    Niestety moje zabiegi aby uszczelnić piec nic nie pomogły.Próbowałem już opcję taką,że po nałożeniu drewna i rozpaleniu wyłączałem dmuchawę,regulator ciągu zamknięty, pompy co i cuw pracowały zgodnie z nastawami,piec zamknięty na głucho a temperatura cały czas w górę.Po prostu drewno w tym piecu pali się samoczynnie.Jeżeli w międzyczasie ktoś się kąpie to za chwilę piec się schładza,jeżeli nie to temperatura szybko rośnie.Nie wiem czy w takim piecu mogę założyć szyber bo prawdopodobnie drewno dostaje cały czas cug przez komin?
  • #8 10208044
    ukji80
    Poziom 18  
    Dżonu Kowalów :arrow: Jakiej wielkości masz zasobnik ?
    Sprawdzałeś czy na zaworze kulowym nie jest sitko przytkane?
    A tak w ogóle wklej jakieś zdjęcia jak to wszystko wygląda.
  • #9 11392300
    kocjanp
    Poziom 1  
    Ocena: 7
    Witam
    Mam podobny problem. Piec z górnym spalaniem, pale drewnem. nastawiam 60 stopni
    ale po pewnym czasie mam już ponad 80 !!! Nastawy na sterowniku to przedmuch 7s co 3 minuty. Dzisiaj kazano mi wyłączyć przedmuch całkowicie ale to doprowadziło do wydzielenia smoły z drewna. Jakie powinny być optymalne nastawy do spalania drewna ? sterownik firmy electronics SP01 piec KWM-SG firmy Rystal 38kW.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował piec KOTŁOSPAW 30kW z automatycznym programatorem i nadmuchem, jednak napotkał problem z przegrzewaniem podczas spalania drewna. Po zaleceniu serwisanta, wyłączył przedmuch, co nie przyniosło oczekiwanych rezultatów, a temperatura w piecu nadal rosła do 90 stopni. Użytkownicy forum sugerowali sprawdzenie ustawień regulatora ciągu oraz zamontowanie przepustnicy powietrza, aby kontrolować dopływ powietrza. Po usunięciu przeszkody w dmuchawie, problem z gwizdaniem ustąpił, ale piec nadal przegrzewał się. Inny użytkownik z podobnym piecem KWM-SG 38kW również miał problemy z ustawieniami, co prowadziło do wydzielania smoły. Wskazano na potrzebę optymalizacji ustawień przedmuchu oraz monitorowania stanu zaworów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA