logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kapie woda z wymiennika ciepła w piecu Termet Gold Plus 25 - przyczyna, naprawa, gwarancja

pa_kol 14 Lis 2022 08:40 6300 19
REKLAMA
  • #1 20283734
    pa_kol
    Poziom 3  
    Kapie woda z wymiennika ciepła w piecu Termet Gold Plus 25 - przyczyna, naprawa, gwarancja

Witam.

Posiadam piec termet dwufunkcyjny gold plus25 , od wczoraj zaczęło kapać pod piecem. Odkręciłem obudowę i przeciek jest przy wymienniku ciepła, stamtąd kapie. Zdjęcie w załączniku. Kapie tylko jak włączam ogrzewanie centralne. CZy będę musiał wymieniać cały wymiennik ciepła? Czy tylko jakaś uszczelkę która nie trzyma? Czy to podlega jeszcze gwarancji ?? Będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20283766
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    Jakie ciśnienie w instalacji podczas grzania? Nie za duże?
  • #3 20283783
    pa_kol
    Poziom 3  
    Obecnie ciśnienie przy CO wynosi 1,9 , urosło z 1,7.
  • Pomocny post
    #4 20283860
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    Zaobserwuj dokładnie skąd pojawia się woda, czy tam gdzie wisi kropla czy spływa gdzieś z góry. Najbardziej prawdopodobne to zatkany odpływ kondensatu,do wyczyszczenia syfon a być może cały układ odpływu począwszy od karbowanej rurki która jest od spodu wymiennika (ta czarna jak wąż od pralki) . U mnie w niej osadził się syf i blokował odpływ. Tylko uważaj żeby nie zalać elektroniki kotła i wcześniej odłącz zasilanie. Kiedy był przegląd kotła?
  • REKLAMA
  • #5 20283889
    pa_kol
    Poziom 3  
    To nowy piec w lipcu 2021 roku było rozruch zerowy przez serwisanta. syfon wyjąłem i wyczyściłem go, na dnie był jakiś syf, ale rurek tych czarnych nie czyściłem. Woda cieknie jakby z połowy tego wymiennika ciepła, po lewej stornie, zdjęcie w załączniku , niebieska strzałka skąd ścieka, czerwona gdzie spada. A także na rurce tej czarnej wychodzącej od wymiennika jest taki osad z wody i wydać minimalną kropkę wody.. zdjęcie w załaczniku. Kapie woda z wymiennika ciepła w piecu Termet Gold Plus 25 - przyczyna, naprawa, gwarancja Kapie woda z wymiennika ciepła w piecu Termet Gold Plus 25 - przyczyna, naprawa, gwarancja
  • Pomocny post
    #6 20283914
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Przegląd powinno się robić co roku i między innymi obejmuje on też czyszczenie odpływu kondensatu. Trzeba zdemontować cały odpływ i wyczyścić bo to ewidentnie kondensat. Z wymiennika ciekło by cały czas i spadało by ciśnienie.
  • REKLAMA
  • #7 20283936
    pa_kol
    Poziom 3  
    to i tak trzeba serwisanta wezwać...?
  • Pomocny post
    #8 20283972
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Powiem tak. Przegląd dobrze jest zrobić dla własnego bezpieczeństwa i bezawaryjnej pracy kotła oraz jego trwałości ( czyszczenie wymiennika, odpływu kondensatu,regulacja spalin). Tylko musi to zrobić uczciwy człowiek a nie inkasent.
  • #9 20283974
    pa_kol
    Poziom 3  
    Dziękuje bardzo za pomoc.
  • #10 20287219
    pa_kol
    Poziom 3  
    Niestety po oczyszczeniu syfonu i wszystkich rurek dalej cieknie.
  • #11 20287222
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    A ubywa wody w układzie?

Dodano po 5 [minuty]:

Jeżeli nie,a odpływ kondensatu jest drożny to jeszcze zostaje opcja nieszczelności samego komina. Przy kominie koncentrycznym nie widać bezpośrednio a kondensat może spływać po zewnętrznej stronie wewnętrznej rury spalinowej i ściekać po obudowie wymiennika.
  • #12 20290346
    pa_kol
    Poziom 3  
    Kapie woda z wymiennika ciepła w piecu Termet Gold Plus 25 - przyczyna, naprawa, gwarancja Między kominem koncentrycznym a piecem jest nieszczelność, zdjęcie poniżej. Wycieka woda z pod obudowy przy górnej części pieca. Czyli trzeba zdemontować kolanko tej rury (komina) i na nowo już włożyć? Jeśli tak to będzie problem mam wszystko zabudowane, piec znajduje się w szafce. Nie ma innego sposobu?
  • #13 20290440
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Trudno stwierdzić skąd ten wyciek. Może to być z nieszczelności na składaniach rur spalinowych,a może też być na samym połączeniu rury spalinowej z obudową wymiennika.
    Odkręć jeszcze od góry kotła jest taka okrągła blacha na uszczelce co zasłania wlot powietrza z rozdzielonego systemu dwu rur osobnych (teraz masz koncentryczny -rura w rurze) , tamtędy może zaobserwujesz czy woda płynie po rurze gdzieś od góry, czy na połączeniu z obudową przecieka.
    Ogólnie powiem tak, kocioł na gwarancji, ktoś to wszystko montował , to wypadałoby z tego skorzystać ( gwarai, rękojmia)

Dodano po 16 [minuty]:

Jak odkrecisz tą blachę to będzie widać tam też tackę ociekową ,z prawej strony ma odpływ do którego podłączony jest przeźroczysty wężyk. Może tam jest zapchane i przelewa się na zewnątrz. Ona ma zbierać wodę która może się dostać z powietrzem zasysanym i odprowadzać do syfonu.
    Czy kolano ma rewizję ?
  • REKLAMA
  • #14 20290603
    pa_kol
    Poziom 3  
    Najpierw muszę dwie szafki zdjąć co nie będzie łatwe a bardziej skomplikowane. Po tym spróbuje odkręcić tą blachę...
    Wtedy będzie weryfikacja dogłębna, dopiero w poniedziałek będę to robił.
    Dziękuje za wskazówki.
    W poniedziałek dam znać.
  • #15 20296523
    pa_kol
    Poziom 3  
    Kapie woda z wymiennika ciepła w piecu Termet Gold Plus 25 - przyczyna, naprawa, gwarancja Kapie woda z wymiennika ciepła w piecu Termet Gold Plus 25 - przyczyna, naprawa, gwarancja

Jak podniosłem lekko tą opaskę plastikową w środku jakieś krople wody były. Mam utrudnione dojście do tego komina.
    Ostatnio nic nie cieknie .. ech
  • #17 20296553
    pa_kol
    Poziom 3  
    Dziękuje , jutro będę dzwonił do tego Pana co robił. Mam nadzieje , że zrobi...
  • #18 20296575
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Jaki to komin?
    Przez ścianę, czy pionowy,jaki długi? Są jakieś poziome odcinki? Bo lekko nie będzie. Najczęściej trzeba cały zdemontować i od nowa poskładać na nowych uszczelkach.
  • #19 20296608
    pa_kol
    Poziom 3  

Komin w starym budownictwie. Wysokość komina około 14 metrów, od komina do pieca jest jakieś 1,5 metra pod lekkim kątem.

Naprawdę będe musiał wszystko rozbierać? mam sufit podwieszany a w suficie biegnie ta rura do komina.

To będzie tragedia gdybym to wszystko burzył...
  • #20 20296667
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Nie chcę Cię straszyć bo ekspertem nie jestem,ale logicznie myśląc,to właśnie ten skośny odcinek i (lub) przejście w pion jest najbardziej prawdopodobne. Rury mają kielichy i żeby się wylewało to musi gdzieś być pod górkę w stronę kotła.
    Instalator wg mnie dał ciała przy montażu , prawdopodobnie pionowy odcinek był źle podparty i opadło wszystko.
    A zostać tak nie może,bo kondensat jest żrący a do tego wilgoć i za chwilę kocioł będzie uszkodzony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecem Termet Gold Plus 25, który przecieka w okolicy wymiennika ciepła podczas pracy ogrzewania centralnego. Po wstępnej diagnostyce i czyszczeniu syfonu oraz odpływu kondensatu, wyciek nadal występuje. Użytkownik podejrzewa nieszczelność w kominie koncentrycznym, co potwierdzają odpowiedzi innych uczestników dyskusji. Sugerowane są dalsze kroki, takie jak demontaż komina w celu sprawdzenia uszczelnień oraz przegląd przez serwisanta, zwłaszcza że piec jest na gwarancji. Wskazano również na konieczność corocznych przeglądów, aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia.
REKLAMA