logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet ECOCONDENS GOLD PLUS 25 (lub 20) piec grzeje w cały świat...

gala111 24 Lut 2025 15:55 702 7
REKLAMA
  • #1 21454119
    gala111
    Poziom 2  
    Witam

Szukałem wśród wielu wątków na tej stronie i niestety tematy są podobne, ale jednak nie takie same. Od razu nadmienię, że się nie znam, jestem tylko użytkownikiem pieca 😄

Mój problem jest taki, że na sterowniku pokojowym jest ustawiona dana temperatura i do tej pory było tak, że piec załączał się, jak spadała temp. o jeden stopień, nagrzewało się do ustalonej i spoko, a teraz coś się stało i piec trochę grzeje, wyłącza się i za chwilę znów się załącza, by grzać i tak w kółko...

Nadmienię, że wymieniłem baterie w sterowniku i wyłączyłem piec z gniazdka na dobre pół godziny, również zmieniłem kanał na zasilaczu i sterowniku pokojowym, niestety problem nadal jest.

W załączniku przesyłam zdjęcia sterownika oraz zasilacza do tegoż oto sterownika 😄

Piec to: Termet ECOCONDENS GOLD PLUS 25 (lub 20) dwufunkcyjny
    AI: Czy możesz podać, jakie są obecne ustawienia na sterowniku pokojowym i czy wprowadzałeś ostatnio jakieś zmiany?
    Ustawiona jest temperatura na dzień/noc. Dzień 20,8/noc 18,6 stopnia.
    AI: Czy na piecu lub sterowniku pojawiają się jakieś kody błędów lub nietypowe wskaźniki?
    Na piecu nie ma żadnych błędów.
    Załączniki:
    • Termet ECOCONDENS GOLD PLUS 25 (lub 20) piec grzeje w cały świat... piec.jpg (2.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Termet ECOCONDENS GOLD PLUS 25 (lub 20) piec grzeje w cały świat... piec 1.jpg (1.55 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21454145
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1396
    Tego typu piece , a raczej kotły, zazwyczaj posiadają przycisk RESET . Jeżeli ten go ma to naciśnij go na kilka sekund. Gdy nie pomoże to najprostszym sposobem jest podmiana sterownika na inny.
  • REKLAMA
  • #3 21454175
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3662
    Jaką masz ustawioną temperaturę wody na kotle, a jaką rzeczywiście utrzymuje?
  • #4 21454221
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    zamykałeś jakieś grzejniki na zaworach? np. zaprzestałeś grzać któregoś z pomieszczeń?
  • REKLAMA
  • #5 21454282
    gala111
    Poziom 2  
    >>21454175
    Ustawi>>21454175 >>21454175
    Jaka jest ustawiona, nie umiem określić, można to jakoś sprawdzić? W kotle pokazuje 22 stopnie.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21454221
    Nie, nic nie zmieniałem. Jedynie pamiętam, że wyjeżdżając z domu wyłączałem kocioł od razu przyciskiem, potem odkryłem, że można przejść w stan czuwania. Nie wiem, czy mogło to mieć jakiś wpływ...
  • #6 21465583
    gala111
    Poziom 2  
    Czy macie jeszcze jakieś pomysły ? :(
  • #7 21465613
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1077
    Za mało danych. Możesz nakręcić film jak startuje kocioł (wyświetlacz) i co ten kocioł zasila - podłogówka, czy żeberka.
    Zrób zdjęcia instalacji. Film w niskiej rozdzielczości.
    A przed napisaniem kolejnego postu, przeczytaj powoli instrukcję obsługi.
  • REKLAMA
  • #8 21553639
    gala111
    Poziom 2  
    >>21465613
    Witam,
    Nie zauważyłem posta.
    Oczywiście nakręcę i wrzucę filmik.
    Kocioł zasila żeberka (2 pokoje, kuchnia, łazienka).
    Zdjęcie instalacji — masz na myśli zdjęcie obudowy z pieca i zrobienie zdjęcia bebechów?
    Oczywiście przychylę się do przeczytania instrukcji, choć wątpię, żeby był tam opisany mój problem. Dziękuję za dygresję 😉.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwufunkcyjny piec Termet ECOCONDENS GOLD PLUS 25 (lub 20) i zgłasza problem z cyklicznym włączaniem i wyłączaniem się pieca mimo ustawionej stałej temperatury na sterowniku pokojowym. Piec wcześniej działał poprawnie, załączając się przy spadku temperatury o 1 stopień i nagrzewając do zadanej wartości. Wymieniono baterie w sterowniku, zresetowano piec poprzez odłączenie od zasilania na pół godziny oraz zmieniono kanał komunikacji między sterownikiem a zasilaczem, jednak problem pozostał. Użytkownik nie zmieniał ustawień temperatury ani nie zamykał grzejników. Zasugerowano użycie przycisku RESET na kotle oraz ewentualną wymianę sterownika. Pytano o aktualne ustawienia temperatury wody na kotle oraz o rodzaj zasilanych instalacji grzewczych (żeberka, podłogówka). Użytkownik potwierdził, że piec zasila grzejniki żeberkowe w kilku pomieszczeniach i planuje udostępnić film pokazujący działanie kotła. Zalecono również dokładne zapoznanie się z instrukcją obsługi pieca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA