logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana pamięci RAM w Dell Optiplex 9010: Kompatybilność Goodram 1600MHz CL11 G4

pawlopljak 14 Lis 2022 19:21 1401 43
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Dell Optiplex 9010 nie uruchamia się poprawnie po włożeniu pamięci RAM DDR3-1600 CL11 i jak sprawdzić, czy to problem zgodności pamięci?

W Optiplexie 9010 trzeba używać zwykłej, niebuforowanej pamięci DDR3 bez ECC, najlepiej DDR3-1600; moduły 8 GB muszą mieć 16 układów pamięci, bo wersje z 8 układami mogą nie działać [#20285427] Najpierw sprawdź dokładny model kości i testuj komputer na jednej, na pewno sprawnej pamięci, bo bez tego nie da się odróżnić problemu RAM-u od uszkodzonego slotu, płyty albo innego podzespołu [#20284908][#20285427] W wątku zwrócono też uwagę, że Optiplexy bywają wybredne wobec pamięci spoza ich typowych konfiguracji, więc warto trzymać się modułów zgodnych ze specyfikacją Della [#20285137] Jeśli komputer czasem startuje, warto zrobić memtest, gdy uda się go uruchomić, zamiast od razu aktualizować BIOS na niestabilnym sprzęcie [#20286910][#20288421]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 20284798
    pawlopljak
    Poziom 7  
    Witam mam problem z ramem w komputerze z racji tego ze kupilem uzywany ten komputer jest to dell optiplex 9010 i byl tam jakis ram i wszystko działało i ram zostawiłem własnie tam bez jego kupna i podłączam nowy kupiony ram z goodram 1600mhz cl11 g4 i komputer sie włącza i wyłącza lub czasem normalnie tylko nie pokazuje sie ekran namonitorze nie swieci klawiatura mysz nie wiem co mam juz robic wsadzałem inny ktory działał na starym komputerze w 1333mhz a pytalem osoby od ktorej kupiłem to byl ram jakis samsung 1600MHz
    Z gory dziekuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #3 20284858
    pawlopljak
    Poziom 7  
    Pawel93 napisał:
    Czyli masz ram pod 1333 i pod 1600? Obydwa razem włożone pod gniazdo płyty głównej?

DELL Optiplex 9010 T1650, płyta główna CN-0J32FG 0J32FG.

Dodano po 1 [minuty]:

Pawel93 napisał:
    Czyli masz ram pod 1333 i pod 1600? Obydwa razem włożone pod gniazdo płyty głównej?

Sprawdzałem osobno 1600 i osobno 1333 i nic, w każdym slocie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20284908
    Pawel93
    Poziom 12  
    Ocena: 50
    No to ja bym użyczył albo kupił w 100% działający ram wtedy można coś zdiagnozować. Bo może być tak może coś w BIOSie przestawione w co wątpie, albo oba ramy uszkodzone, lub po prostu sloty na ram są uszkodzone. Każde gniazdo sprawdzałeś tak? No ja bym jeszcze wziął jakiś ram który działa i wtedy spróbował.
  • #5 20285110
    pawlopljak
    Poziom 7  
    Przez chwile zadziałało, podłączyłem kartę graficzna i kaplica.
  • Pomocny post
    #6 20285137
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 20285274
    pawlopljak
    Poziom 7  
    Mariopi napisał:
    DELL i RAM w Optiplex-ach to nie/ciekawa historia. Bardzo nie lubią modułów RAM z "zewnątrz" - innych niż "tych" dedykowanych. Pozostawiam to bez komentarza, bo sam się sparzyłem....

To jaki polecasz?
  • #8 20285427
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8221
    Działający.
    Z RAMem w Optiplexie 7010 i 9010 nigdy nie miałem problemów, ale trzeba znać jego limity.

Maksymalny rozmiar obsługiwanego pojedynczego modułu pamięci to 8 GB (pojedyncze pamięci o rozmiarze 16 GB nie są obsługiwane). W przypadku pamięci o rozmiarze 8 GB, pamięć ta musi się składać z 16 chipów pamięci, po osiem sztuk na każdej stronie pamięci. Nie zadziałają moduły 8 GB mające tylko 8 układów na module.

W przypadku mniejszych pamięci (np 4 GB), mogą to być pamięci, które mają 16 chipów (po osiem na stronę), albo 8 chipów na jednej stronie.

Pamięć ECC nie jest obsługiwana, musi to być zwyczajna niebuforowana pamięć bez korekcji błędów ECC.

Procesor obsługuje max DDR3-1600 i najlepiej takich szukać. Szybsze też zadziałają, ale zwolnią do DDR3-1600.

Podaj dokładny model każdej posiadanej przez Ciebie pamięci RAM. RAM 1333 albo RAM 1600 to nie model i ciężko ocenić, czy taki powinien działać prawidłowo, czy ni, a taki opis niestety stosujesz. Objawy, które opisujesz świadczą o tym, że to niekoniecznie RAM jest uszkodzony.
  • #9 20286804
    pawlopljak
    Poziom 7  
    dt1 napisał:
    Podaj dokładny model każdej posiadanej przez Ciebie pamięci RAM.

Wymiana pamięci RAM w Dell Optiplex 9010: Kompatybilność Goodram 1600MHz CL11 G4 Wymiana pamięci RAM w Dell Optiplex 9010: Kompatybilność Goodram 1600MHz CL11 G4
  • #10 20286881
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie widać nigdzie RAMu GOODRAM, o którym wspomniałeś wcześniej.
    Widać dwie pamięci DDR3-1333, które powinny bez problemu w tym komputerze działać, na 99% nawet da się je przekonać do poprawnej pracy w dual channel.
  • #11 20286884
    pawlopljak
    Poziom 7  
    dt1 napisał:
    Widać dwie pamięci DDR3-1333, które powinny bez problemu w tym komputerze działać, na 99% nawet da się je przekonać do poprawnej pracy w dual channel.

To co moze byc przyczyna skoro wszystki normalnie dzialało zmienilem ram i nie działa tylko ciagle resety lub caly czas działa lecz bez ekranu dodam ze wczoraj na kingstonie załapało i działał dopóki nie wlozylem grafiki
    (goodram dalem koledze)
  • #12 20286910
    dt1
    Admin grupy komputery
    Zacznij od zrobienia memtestu, jeśli komputer w jakikolwiek sposób udaje się na tych pamięciach odpalić. Będzie wiadomo, czy są sprawne. Natomiast wygląda to na zupełnie inną usterkę (zwykle jeśli RAM jest uszkodzony, to niezależnie od karty graficznej i ilości włączeń będzie on uszkodzony).
  • Pomocny post
    #13 20286925
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 283
    pawlopljak napisał:
    To co moze byc przyczyna skoro wszystki normalnie dzialało zmienilem ram i nie działa

Jak to ładnie ujął Konfucjusz: "To, czego szukasz jest już w tobie".

Wszystko sprowadza się do kości RAM, może tak być że akurat te które masz nie będą chciały się dogadać z płytą nawet jeśli są sprawne.
  • #14 20287072
    pawlopljak
    Poziom 7  
    dt1 napisał:

To co moze byc przyczyna skoro wszystki normalnie dzialało zmienilem ram i nie działa tylko ciagle resety lub caly czas działa lecz bez ekranu dodam ze wczoraj na kingstonie załapało i działał dopóki nie wlozylem grafiki
    (goodram dalem koledze)
  • REKLAMA
  • #16 20287814
    pawlopljak
    Poziom 7  
    dt1 napisał:
    Zaryzykowałbym stwierdzenie, że warto wspomnianą kartę graficzną przetestować na jakimś innym komputerze.

I wziąłem od kolegi ten ram co on miał i nie działa rowniez a gdy komputer byl u kolegi działało wszystko
    Co dalej?
  • #17 20287853
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    Piszesz trochę chaotycznie i czasem ciężko się połapać. Czy te dwie kości które pokazałeś na zdjęciu, były w komputerze w chwili jego zakupu?
  • #18 20287863
    pawlopljak
    Poziom 7  
    Nie nie były lecz kolego podrzucil mi ten ram co tam sie znajdował i komputer albo sie resetuje albo jest odpalony sle nie łapie do biosu i czarny ekran caly czas
    Dodam ze raz zalapało na ramie z tamtych zdjec
  • Pomocny post
    #19 20287876
    dt1
    Admin grupy komputery
    Może daj komuś do przetestowania ten cały sprzęt, bo masz aktualnie wiele niewiadomych - jakieś zdobyczne podzespoły, co do sprawności których nie da się mieć pewności, tak więc w takiej sytuacji powinno się po prostu testować na sprawnym sprzęcie (w którym mamy pewność co do działania wszystkich komponentów) te pojedyncze komponenty, a pewnie takich możliwości nie masz.
  • #20 20287877
    pawlopljak
    Poziom 7  
    Mam drugi komputer a wiec ram działa procesor działa
    Karta graficzna dziala i zasilacz rowniez…
    Tak wiec no nie wiem gdy wloże bez ramu normalnie pika raz udało mi sie go uruchomic gdy ruszyłem jakos ramem
  • #21 20288057
    ArturJK
    Poziom 39  
    Jeśli posiadasz kość która była w komputerze, spróbuj uruchomić komputer w konfiguracji jaka była pierwotnie - dokładnie włożona w bank, w którym była. Jeśli to się uda, na pierwszym miejscu spróbuj uaktualnić BIOS - może pomoże to w detekcji urządzeń które próbujesz tam zainstalować.
  • #22 20288138
    pawlopljak
    Poziom 7  
    Niby sie uruchomił dalej nie wiem w jaki sposób moglem wylaczyc i wlaczyc lecz od razu chcialem wpiac karte graficzna i znow to samo
  • #23 20288172
    ArturJK
    Poziom 39  
    Czy ta karta graficzna była w chwili zakupu komputera? Jeśli jest zintegrowana grafika, to uruchom na niej i spróbuj uaktualnić na początek BIOS.
  • #24 20288196
    pawlopljak
    Poziom 7  
    ArturJK napisał:
    Czy ta karta graficzna była w chwili zakupu komputera? Jeśli jest zintegrowana grafika, to uruchom na niej i spróbuj uaktualnić na początek BIOS.

Nie chce sie teraz uruchomic karta jest git gt1030
  • #25 20288218
    ArturJK
    Poziom 39  
    Nie pytałem czy karta jest git czy nie git (oczywiście jeśli jest sprawna to lepiej dla niej i Ciebie), tylko czy była w nim w chwili zakupu. Sugeruję abyś próbował uruchomić komputer w takiej konfiguracji jak działał w chwili zakupu.
  • #26 20288283
    pawlopljak
    Poziom 7  
    No dobra i co dalej? Postaram sie go uruchomic
  • #27 20288329
    ArturJK
    Poziom 39  
    Zaktualizuj BIOS - być może dzięki nowej wersji, nie będzie takich problemów z detekcją i rozruchem pamięci które próbujesz w nim uruchomić. Może to również pomóc na detekcję karty graficznej.
    Podaj Service Tag tego komputera.
  • Pomocny post
    #28 20288421
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie polecam wykonywać aktualizacji BIOS na sprzęcie, który działa niepewnie i w którym rdzenie pamięci RAM powoduje zmianę między działaniem lub nie. Rośnie bardzo mocno ryzyko uszkodzenia płyty przy tej operacji, a pamięci są na tyle standardowe, że są raczej obsługiwane w każdej możliwej wersji BIOS.
  • #29 20288428
    pawlopljak
    Poziom 7  
    dt1 napisał:
    Nie polecam wykonywać aktualizacji BIOS na sprzęcie, który działa niepewnie i w którym rdzenie pamięci RAM powoduje zmianę między działaniem lub nie. Rośnie bardzo mocno ryzyko uszkodzenia płyty przy tej operacji, a pamięci są na tyle standardowe, że są raczej obsługiwane w każdej możliwej wersji BIOS.

Czyli co mam zrobic bo odpaliłem lecz boje podłaczyc sie karty
  • #30 20288429
    ArturJK
    Poziom 39  
    Proponowałem zrobienie upgrade BIOS tylko w oryginalnej konfiguracji sprzętowej, w której komputer trafił do użytkownika i działał bezproblemowo. W innej z niepewnie działającymi podzespołami, jak najbardziej nie polecam, a wręcz odradzam.

Dodano po 1 [minuty]:

pawlopljak napisał:
    Czyli co mam zrobic bo odpaliłem lecz boje podłaczyc sie karty

Czy ta karta była pierwotnie w tym komputerze, czy dokładałeś ją sam?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z wymianą pamięci RAM w komputerze Dell Optiplex 9010, gdzie nowo zakupiony moduł Goodram 1600MHz CL11 powodował problemy z uruchomieniem systemu. Komputer często się resetował lub nie wyświetlał obrazu. Użytkownik próbował różnych konfiguracji pamięci, w tym RAM-u 1333MHz, oraz testował inne moduły, ale napotykał na trudności. W trakcie dyskusji zasugerowano sprawdzenie BIOS-u, testowanie pamięci RAM, a także uruchomienie komputera z oryginalnymi komponentami. Ostatecznie, po reinstalacji systemu, komputer zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA