logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TEFAL GV9221 Pro Express Protect - nowy generator pary brudzi ubrania rdzą

Magdamaria74 17 Lis 2022 10:51 4485 7
REKLAMA
  • #1 20288961
    Magdamaria74
    Poziom 2  
    Witam Państwa serdecznie,
    mam problem z nowo kupionym generatorem pary Tefal który po 30 dniach od zakupu brudzi ubrania rdzą. Wyciekła ona z dziurek stopy żelazka. Zareklamowałam sprzęt i otrzymałam opinie ich serwisu, że uszkodziłam bojler i źle konserwowałam urządzenie. Nie chcą mi zwrócić kasy mimo że od zakupu minęło zaledwie 34 dni, a naprawa ma być płatna 430 zł mimo okresu gwarancyjnego. Stacja bucha parą, pobiera wodę i wszystko niby jest OK, tylko ta rdza. Co tak naprawdę się dzieje? Czy ktoś może mi to wytłumaczyć bo jestem w sporze ze sklepem. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20289004
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    Co do niego lałaś? Czyżby "kranówka"?
  • REKLAMA
  • #3 20289140
    Magdamaria74
    Poziom 2  
    Wodę destylowaną.
  • REKLAMA
  • #4 20289171
    cysiekw
    Poziom 42  
    W teorii nie powinna mieć "kamienia" w praktyce moja żona stosowała do żelazka destylowana i po jakimś czasie był kamień, po czyszczeniu przeszła na Ro i problem się skończył. Chyba pozostaje ci ścieżka ganiania producenta wody destylowanej za uszkodzenie urządzenia, rzeczoznawca itd.
  • REKLAMA
  • #5 20289268
    Magdamaria74
    Poziom 2  
    Dzięki wielkie za wyjaśnienia, a co to jest ten R₀?
  • #6 20289285
    cysiekw
    Poziom 42  
    Magdamaria74 napisał:
    Ro ?
    Reverse Osmosis, woda z filtra odwróconej osmozy. https://pl.wikipedia.org/wiki/Odwr%C3%B3cona_osmoza

Dodano po 6 [minuty]:

Cała sprawa jest co najmniej dziwna. Po opisie problemu strzelam w ciemno że szła kranówa, ale skoro piszesz że destylowana to jest bardzo podejrzane. Z destylowanej jak by się miał pojawić kamień to nie po miesiącu a latach, chyba że naprawdę producent coś odwalił i wcale nie miała woda parametrów destylowanej.
  • #7 21656342
    bugija
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Z odwróconej osmozy można czerpać wodę demineralizowaną, nie destylowaną. Nie porównywał bym destylowanej w baniakach na stacji do takiej z odwróconej osmozy bo napewno ma w sobie jakieś minerały :/
  • #8 21738534
    Lambert
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Cześć, odgrzeję temat, bo u mnie występuje podobny problem. Od czerwca posiadam generator pary GV9821, z którym od jakiegoś czasu mam problem. Otóż po kilku minutach używania stopa pozostawia rdzawe plamy. Dzieje się tak przez kilkanaście sekund, głównie podczas generowania pary. Po chwili wszystko wraca do normy, jest to z reguły jednorazowy wyrzut. Od samego początku używam generatora z wodą demineralizowaną i dziwi mnie takie coś, bo jest uciążliwe szczególnie przy prasowaniu białych rzeczy, no i nie tego się spodziewałem po urządzeniu tej klasy. Przeczytałem cały wątek i trochę mnie dziwią wasze opinie, że nie powinna być lana kranówka, bo w instrukcji producenta jest napisane jak byk, żeby lać wodę prosto z kranu. Mimo to lałem demineralizowaną, ale jak widać to również nie wystarczyło. Możecie podpowiedzieć, co robię źle lub w jaki sposób uniknąć takich niespodzianek? Ewentualnie, jak sprawić, żeby się one nie pojawiały?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkowniczka zgłasza problem z nowo zakupionym generatorem pary TEFAL GV9221 Pro Express Protect, który po około 30 dniach użytkowania zaczął brudzić ubrania rdzą, wydobywającą się z otworów stopy żelazka. Serwis producenta odmówił uznania reklamacji, twierdząc, że uszkodzenie bojlera nastąpiło wskutek niewłaściwej konserwacji, proponując płatną naprawę mimo obowiązującej gwarancji. W dyskusji poruszono kwestię stosowanej wody – autorka używała wody destylowanej, co teoretycznie powinno zapobiegać osadzaniu kamienia i korozji. Inni uczestnicy sugerowali, że woda destylowana powinna być wolna od minerałów i kamienia, a alternatywą jest woda demineralizowana z filtra odwróconej osmozy (RO), która może lepiej chronić urządzenie. Jeden z użytkowników zgłosił podobny problem z modelem GV9821, gdzie rdzawe plamy pojawiały się chwilowo podczas generowania pary mimo stosowania wody demineralizowanej. W instrukcji producenta jest zalecenie używania wody kranowej, co stoi w sprzeczności z doświadczeniami użytkowników i może wpływać na powstawanie rdzy. Problem wydaje się związany z jakością wody i ewentualnym uszkodzeniem bojlera lub elementów wewnętrznych generujących parę.
REKLAMA