logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Generator pary TEFAL GV9820 - odmowa naprawy gwarancyjnej, co robić?

rekinolo 03 Gru 2024 16:58 2190 6
REKLAMA
  • #1 21331083
    rekinolo
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Dzień dobry, proszę o poradę. W sierpniu w Mediaexpert kupiłem generator pary TEFAL Pro Express Vision GV9820. Niestety podczas prasowania zaczął wypływać kamień brudząc ubrania (tak jak na zdjęciu). Używam tylko wody kranowej, więc postanowiłem reklamować urządzenie. W dniu dzisiejszym otrzymałem odpowiedź z serwisu Tefala: "Diagnoza: odmowa naprawy gwarancyjnej- uszkodzenie stopy na skutek stosowania niedozwolonych substancji o czym świadczy osad na stopie, w boilerze oraz pozostawiony w nim płyn. (możliwość naprawy odpłatnej) Wycena dla naprawy odpłatnej: 310,00 PLN brutto".

Nie wiem jaki osad pozostał, ponieważ urządzenie oddawałem suche, używałem tylko wody kranowej, a stopę żelazka przetarłem gąbką z płynem do naczyń zaraz po wypłynięciu tego kamienia i zabrudzeniu ubrań. Poradźcie proszę, czy warto walczyć z nimi, czy lepiej zapłacić kasę i mieć spokój? (no powiedzmy bo lepsza moja połowa już gada, że guam kupiłem)...
    Załączniki:
    • Generator pary TEFAL GV9820 - odmowa naprawy gwarancyjnej, co robić? IMG20241121162740.jpg (3.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21331203
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21331214
    jack200
    Poziom 14  
    Ocena: 84
    Trzeba wlewać wodę destylowaną, kranówka się nie nadaje, napewno w instrukcji jest napisane.
  • REKLAMA
  • #4 21331302
    rekinolo
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Instrukcja obsługi pozwala na wlewanie wody kranowej, ponieważ generator ten ma system Anti-Calc. Pewnie że gdybym wiedział że nie wolno to kupiłbym wodę destylowaną. Jaka instrukcja jest to widzicie w załączniku, dlatego posilkowalem się filmikami na YouTube. Tam wręcz rekomendowane jest wlewanie wody z kranu.
    Załączniki:
    • instrukcja-obslugi-TEFAL-GV9820E0.pdf (6.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 21331329
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 21331710
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1732
    Witam,
    rekinolo napisał:
    Poradźcie proszę, czy warto walczyć z nimi, czy lepiej zapłacić kasę i mieć spokój?

zapłacić i mieć spokój w domu, ponieważ spokój w domu jest ważniejszy od spokoju sumienia, bo już wiesz, że to kranówka uszkodziła sprzęt.
    I stosuj wodę do żelazek, sprzęt będzie długo działał.

Teraz taka dygresja ode mnie:
    Ty kupiłeś sprzęt z wyższej półki, który po kilku miesiącach pracy na krańcówce (z niby systemem Anti-Calc) przestał działać, jak fabryka dała, a moje żelazko kupione za 60zł w JYSK w 2009 roku, do którego od początku wlewamy wodę do żelazek (czasem zapachową, czasem bezzapachową) działa do dzisiaj bez żadnego osadu i na stopie i w instalacji pary (dwa lata temu wymieniłem tylko bezpiecznik termiczny).
  • #7 21332868
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    rekinolo napisał:
    Instrukcja obsługi pozwala na wlewanie wody kranowej, ponieważ generator ten ma system Anti-Calc.

Ten "system" to silikonowe gumki, które można łatwiej wyczyścić...
    Do żelazek i podobnych sprzętów tylko woda demineralizowana.
    Nie uznają ci gwarancji, bo powiedzą, że nie czyściłeś urządzenia, a system o którym mówisz, ma to tylko ułatwiać, nie zapobiega osiadaniu kamienia. Wyłącznie ułatwia czyszczenie.
    Na razie wlej do żelazka ocet lub inny domowy odkamieniacz, potrzymaj z godzinkę, wylej, wypłucz wodą demineralizowaną i używaj wyłącznie takiej.
    Te 300 zł to jakaś roboczogodzinka pracy serwisu + koszty operacyjne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z generatorem pary TEFAL Pro Express Vision GV9820, który podczas prasowania zaczął wypuszczać kamień, brudząc ubrania. Serwis Tefala odmówił naprawy gwarancyjnej, twierdząc, że uszkodzenie stopy wynika z użycia niedozwolonych substancji, mimo że użytkownik stosował tylko wodę kranową. W odpowiedziach podkreślono, że woda kranowa może zawierać zanieczyszczenia, które uszkadzają urządzenie, a zalecane jest używanie wody destylowanej lub demineralizowanej. Użytkownik zastanawia się, czy warto walczyć z serwisem, czy lepiej zapłacić za naprawę.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA