logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamienić uszkodzony ściemniacz Dim 6 Q061296 na LD901?

Piteropiteros 17 Lis 2022 20:07 672 3
REKLAMA
  • #1 20289848
    Piteropiteros
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Szanowni forumowicze. Poniżej zapis z nieudanej Jak zamienić uszkodzony ściemniacz Dim 6 Q061296 na LD901? próby rozwiązania mojego problemu. Pomożecie?

Dzień dobry

W lampie stojącej był ściemniacz Dim 6 Q061296, który się uszkodził. Kupiłem zamiennik LD901 i tutaj pojawił się (dla mnie) problem. Oryginał miał cztery złącza, a zamiennik (pasuje do lamp LED) - tylko trzy.

Jak zamienić uszkodzony ściemniacz Dim 6 Q061296 na LD901 Jak zamienić uszkodzony ściemniacz Dim 6 Q061296 na LD901 Jak zamienić uszkodzony ściemniacz Dim 6 Q061296 na LD901 Jak zamienić uszkodzony ściemniacz Dim 6 Q061296 na LD901

Proszę o pomoc jak te pięć przewodów umieszczonych w oryginale włączyć do zamiennika.

Z góry dzięki
    Niebieski zaizolować on nie jest potrzebny

Dziękuję, że zechciałeś poświęcić swój czas, żeby mi pomóc.

Niestety nie rozwiązało to problemu. Po sprawdzeniu próbnikiem okazało się, że to właśnie na niebieskim przewodzie jest 230V. Myślałem, że może to być wynikiem 'przebicia', ale rozebrałem całą lampę do samego spodu i okazało się, że niebieski przewód jest podłączony oryginalnie do kabla (od wtyczki) na którym jest napięcie. Na 'starym' ściemniaczu faktycznie wyglądało jakby był włączony do 'N', ale po uważnym przyjrzeniu się - okazuje się, że on był wlutowany do płytki w tym miejscu, a nie był wsunięty do gniazda, co chyba sugeruje, że miał inne przeznaczenie niż Neutral.

Poradzisz coś?

Piotr

To podłącz w ten sposób
    Do ACL w nowym ściemniaczu podłączasz przewód niebieski
    Do 60W w nowym ściemniaczu podłączasz przewód brązowy bez izolacji
    Do 300W w nowym ściemniaczu podłączasz przewód brązowy z izolacją
    Dwa brązowe nie potrzebne

Autor tematu Raportuj | Pomocny post? (0)
    #5 13 Lis 2022 21:19
    Dzięki Wiktor, że chcesz mi pomóc.

Ostatni sposób też nie mógł zadziałać, bo napięcie jest tylko pomiędzy niebieskim, a jasnym brązowym (który był w duecie z ciemnym brązowym z dwoma izolacjami).

Pomożesz?

Czy ktoś z szanownych forumowiczów da radę pomóc?

Jak zamienić uszkodzony ściemniacz Dim 6 Q061296 na LD901? Jak zamienić uszkodzony ściemniacz Dim 6 Q061296 na LD901? Jak zamienić uszkodzony ściemniacz Dim 6 Q061296 na LD901?
  • REKLAMA
  • #2 20290122
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Kupiłeś ściemniacz bez wymaganego "N" (przewodu neutralnego(.
    Podłączenie wygląda w ten sposób,
    pod ACL podłączasz fazę
    Pod dwa pozostałe styki podłączasz odpowiednio do mocy przewód/przewody od lamp.
    Masz tam jeszcze jeden dodatkowy przewód podłączony z fazą, nie wiem co to jest (może jakaś kontrolka)
    Piszesz o oświetleniu LED, takie było oryginalne w tej lampie? Led-y oczywiście na 230V?
    Z tym ściemniaczem może być problem jeśli moce odbiorników nie będą odpowiednie.
    Temat tych ściemniaczy był poruszany na forum.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1183180.html#5990788
    Jest tam też uproszczony schemat (dla jednej lampy)
  • REKLAMA
  • #3 20290227
    Piteropiteros
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Dziękuję Kokapetyl, że zechciałeś poświęcić swój czas, by mi pomóc.

Faza jest na niebieskim przewodzie. Tak jak napisałem powyżej rozkręciłem lampę do spodu, żeby potwierdzić, że niebieski kabel jest podłączony do przewodu fazy z wtyczki.

Zatem te dwa kable w duecie to uziemienie i jakaś kontrolka???
  • #4 20290646
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Piteropiteros napisał:
    Tak jak napisałem powyżej rozkręciłem lampę do spodu, żeby potwierdzić, że niebieski kabel jest podłączony do przewodu fazy z wtyczki.

Jest to nieprawdziwe stwierdzenie, ponieważ nigdzie nie jest określone gdzie ma być faza w gniazdku. Zatem podłączając się pod różne gniazda faza może występować na różnych bolcach wtyczki.
    Układ takiego ściemniacza wygląda następująco
    https://obrazki.elektroda.pl/0_1246098220.jpg
    Jak widać (jest to układ dla jednej lampy)masz podłączoną fazę i przewód do żarówki, a to dopiero jest podłączona do neutralnego. Dla prawidłowego działania sam ściemniacz ma zasilanie faza i odejście do lampy, dla dwóch lamp będzie powielony układ i wspólna faza dla dwóch układów, oraz dwa wyjścia dla poszczególnych lamp. Daje nam to trzy podłączenia faza i dwa odejścia do lamp, tyle ile jest w nowym ściemniaczu.
    Trzeba teraz podłączyć dokładnie tak jak jest opisane
    ACL---faza
    300W----odejście do lampy I
    60W------odejście do lampy II
    Jak wspominałem wcześniej, myślę że znaczące są tutaj moce tych lamp i przy małej mocy układ może nie zadziałać.
    Dla sprawdzenia, możesz zamiast swoich LED, wstawić zwykłą żarówkę min 60W
    I jeszcze jedna rzecz, nie sądzę żeby to miało znaczący wpływ, ale warto zastosować się do tego że faza ma być na ACL, a odbiorniki do neutralnego, nie odwrotnie.
REKLAMA