logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

T-Mobile: Nielimitowany internet 60Mb/s, rzeczywista prędkość ok. 1-2Mb/s - czy antena pomoże?

wiszu00 17 Lis 2022 21:57 1392 1
  • #1 20290068
    wiszu00
    Poziom 1  
    Witam ,
    Zakupiłem ofertę na nielimitowany internet w T-Mobile z prędkością 60Mb/s wg operatora. Jako iż dużo plików pobieram i wysyłam, irytuje mnie rzeczywista prędkość która wynosi 2Mb/s a czasem nawet spada poniżej 1Mb/s. Router który od nich dostałem to TCL Linkhub lte cat13.
    Mieszkam w mieście , na 4 piętrze , do nadajnika mam 600m (widać go nawet z okna). Po wejściu na stronę ip routera, wyświetla sygnał 4/5 kresek. Jak to jest możliwe ze prędkość jest tak niska? Na światłowód na razie nie mam co liczyć (stary blok).

Jest jakiś sposób na zwiększenie prędkości?
    Dodam że pisałem do nich ( wysłałem screen'a ze speedtestu , podałem lokalizacje) i odpisali że nie widzą problemu i że taka prędkość nie stanowi przeszkód do korzystania z internetu...

Może jakaś antena pomoże?

Będę wdzięczny za pomoc.
  • #2 20290260
    witek17
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    Wyobraź sobie, że sprzedali 1000 takich zestawów w Twojej najbliższej okolicy. Gdyby każdy chciał 60 MB w tej samej chwili, sieć (punkt dostępowy) musiałaby mieć przepustowość 60 GB. Na tych samych częstotliwościach pracują też inni operatorzy. Coraz mniej przepustowości sieci jest wykorzystywane na efektywną transmisję danych, coraz więcej na konflikty sieciowe i ustalanie reguł pracy w sieci.
    To podobny problem do telefonów. Gdyby każdy abonent chciał zadzwonić w piątek o 14, to wielu by nie mogło tego zrobić.
    Cele sprzedażowe, czyli sprzedaż jak największej ilości zestawów - kontra przepustowość sieci. Niektórzy przeczytają pocztę, przejrzą forum. Inni nieustannie ciągną filmy, albo giercują. Jest sprzęt bez własnego systemu, stacje robocze ciągną wszystko z sieci.
    Nie wiem, co jest w umowie? Czy jest tylko prędkość maksymalna? Czy jest coś o gwarantowanej, najniższej?
REKLAMA