logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Philips OLED706/12 - sam przełącza źródło obrazu i wyjście dźwięku

adamlabedz 18 Lis 2022 11:26 3954 11
REKLAMA
  • #1 20290572
    adamlabedz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Uszanowanie wszystkim.

Stałem się jakiś czas temu posiadaczem TV OLED706/12, miał być LG ale finalnie z różnych względów padło na to cudo. TV działa i nie miałbym może z grubsza żadnych innych zastrzeżeń gdyby nie to, że ON ŻYJE WŁASNYM ŻYCIEM i co więcej, jest zbyt smart bo ON WIE LEPIEJ co ja chcę robić #makelifebetter :D

Ale od początku, na wszystkich ustrojstwach (ampli + dekoder nc+) włączony jest CEC żeby działało jednym pilotem, na ampli włączony dodatkowo eArc co by trafiał do niego dźwięk z dekodera przez TV.
    Ogólnie wszystko działa ale...

Syt.1: Włączam TV, włącza się NC+ i ampli, ale nie chcę w tym momencie dźwięku z ampli więc go wyłączam, dźwięk przełącza się na TV, po czym z powrotem włącza się ampli... i tak w kółko. Odczekuje 1-2 minuty żeby "wciągnął żółtko" po drzemce, wyłączam ampli i jest ok, przynajmniej przez jakiś czas, losowy, czasem po 20 minutach a czasem po 4h, TV decyduje, że jednak włączy ampli bo tak będzie lepiej brzmiało... a jest 23:20 i JEB!!! :D
    Skąd wiem że to TV go włącza? Podejrzewam, bo na poprzednim (nie Philips) tak się nie działo.
    Wyjście dźwięku na TV mam ustawione na HDMI, jak ustawie na Głośniki telewizora to po ręcznym włączeniu ampli dźwięk się nie przełącza... QR...
    W poprzednim TV działało to pięknie:
    - włączałem ampli przy włączonym TV - dźwięk się przełączał na ampli
    - wyłączyłem ampli przy włączonym TV - dźwięk wracał na TV
    - wyłączyłem TV z opcją apmli, po włączeniu TV włączał się też ampli.
    - wyłączyłem TV z opcją głośników TV, po ponownym włączeniu TV nie włączał ampli!
    Świat był wtedy piękny :D
    Czy (i jeżeli tak, to jak) można doprowadzić do tego żeby Philips działał tak samo? Tak jak ja chce a nie jak jemu się wydaje? Czy takie rozwiązanie nie jest logiczniejsze? Nie chcę mieć cały czas włączonego ampli.

Syt.2: Raz na jakiś czas, trudno powiedzieć jak często bo nie jestem cały czas w domu, TV sam się włącza, włącza NC+ i apmli, po czym po 10 sekundach się wyłącza jakby nigdy nic... taka przerwa w drzemce bo "somsiad stuknął w kaloryfer"...
    Spotkaliście się z czymś takim?
    Skąd wiem że to TV? Podejrzewam, bo na poprzednim tak się nie działo.

Syt.3: Oglądam coś na Android TV, cokolwiek: Netflix, Kodi, Disney... NC+ jest w tym czasie włączone bo CEC, jak wyłączę NC+ to i TV się wyłączy, ok nie przeszkadza mi to chociaż szkoda prądu... trudno, ALE nagle TV stwierdza, że na NC+ leci coś ciekawszego i przełącza obraz ... QR ... nie w tym momencie !!!!
    Wczoraj bawiłem się ustawieniami ampli a w zasadzie próbowałem, bo TV cały czas przełączał obraz na NC+, ja zmieniam wyjście video na ampli żeby widzieć co robię a on po sekundzie z powrotem JEB!!!
    Żeby nie było, to nie jest tak, że dzieje się tak zawsze, CZASEM jest ok i mogę obejrzeć film czy serial bez przerwy a czasem, tak jak wczoraj, bajkę z Netflixa dzieciom wyłączał chyba kilkanaście razy a ja wieczorem przy ustawianiu ampli się poddałem i zamiast menu oglądać na TV to musiałem korzystać z wyświetlacza w apmli...

Czy to już czas gdy SkyNet za nas podejmuje decyzje za pomocą TV? :D

Ja wiem, że #makelifebetter i "Zawsze istnieje sposób na poprawę jakości życia", ale o niektórych rzeczach chciałbym decydować sam :D

Co i jak mam podpięte i poustawiane:

Połączenia:
    - TV HDMI1 <==> Onkyo TX-NR696 HDMI MAIN ARC
    - TV HDMI2 <==> 4K Ultrabox+ od NC+

Ustawienia TV:
    - dźwięk / zaawansowane / system dźwięki HDMI
    - dźwięk / zaawansowane / earc / automatyczny
    - ustawienia ogólne / easylink / easylink / włącz
    - ustawienia ogólne / easylink / pilot easylink / włącz
    - ustawienia ogólne / easylink / automatyczne włączanie urządzenia easylink / włącz
    - ustawienia ogólne / easylink / automatyczne wyłączanie telewizowa easylink / włącz
    - ustawienia ogólne / easylink / automatyczne włączanie arc easylink / włącz

Ustawienia NC+:
    - ustawienia / dekoder / sterowanie telewizorem (cec) / tak

Ustawienia ampli:
    - hdmi cec / on
    - hdmi standby trough / auto (eco)
    - audio tv out / auto
    - audio return chanel / on
    - auto lip sync / on

Macie jakieś pomysły co robię źle? a może to nie moja wina tylko TEN TYP TAK MA? Ma ktoś podobnie spięte urządzenia u siebie?
    To co opisuje w Syt.1 doprowadza mnie do wścieku, małżonkę jeszcze bardziej, powoli zaczynam żałować wyboru a w dodatku dzieci przez Syt.3. też powoli uczą się przeklinać...

Pomożecie? :D
  • REKLAMA
  • #2 20291801
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1277
    Na miejscu kolegi wyłączyłbym wszelkie ustawienia HDMI w dekoderze NC+ i włączał go wtedy, kiedy jest potrzeba.
    Od tego trzeba zacząć.

Wg generalnych zasad HDMI-CEC, tylko dwa urządzenia w danej chwili powinny się komunikować. Telewizor powinien był mieć menu, w którym można wybrać urządzenie do kontroli HDMI-CEC z poziomu owego telewizora.

Z góry odpowiadam, że nie wiem dlaczego to nie działa teraz, a działało z starym TV. Mam duże wątpliwości, czy tak faktycznie było.
  • REKLAMA
  • #3 20291888
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2901
    Pewno dlatego, że miał inny model, firmę TV.
    Philips jest , jak już nieraz pisałem, tak zrobiony, że to on decyduje co, jak działa a nie użytkownik. Też zostawiłbym tylko dwa HDMI-CEC.

Cytat:
    Stałem się jakiś czas temu posiadaczem TV OLED706/12, miał być LG ale finalnie z różnych względów padło na to cudo.
  • #4 20292219
    Adam4321
    Poziom 20  
    Ocena: 84
    Testowo odłącz od zestawu amplituner i sprawdź czy to nie od jest przyczyną problemów. Dekoder i amplituner podłączone są do bezpośrednio do TV? Jest to starszy dekoder NC+ czy CYFRA+? W dekoderach CYFRY jest możliwość uruchomienia funkcji sterowania jednym pilotem.
  • #5 20295469
    adamlabedz
    Poziom 10  
    Polon_us napisał:
    Na miejscu kolegi wyłączyłbym wszelkie ustawienia HDMI w dekoderze NC+ i włączał go wtedy, kiedy jest potrzeba.
    Od tego trzeba zacząć.

Na potrzeby testu czy przed każdą potrzebą użycia? :D

Polon_us napisał:
    Wg generalnych zasad HDMI-CEC, tylko dwa urządzenia w danej chwili powinny się komunikować. Telewizor powinien był mieć menu, w którym można wybrać urządzenie do kontroli HDMI-CEC z poziomu owego telewizora.

No właśnie, powinien mieć ale niestety nie ma, ogólnie wydaje mi się, że winę za wszystko ponosi oprogramowanie.
    Co do tej zasady to jest jakieś oficjalne zalecenie, czy po prostu dobre praktyki, do których niezastosowanie się powoduje dziwne zachowanie sprzętu?

Wyłączyłem CEC pomiędzy TV a NC+, jedynie co to zmieniło to fakt, że pilotem od TV nie włączę ani nie wyłączę NC+. Cyrk z dźwiękiem pozostał.
    Pilot do NC+ ma zaprogramowaną obsługę TV więc on działa. W sytuacji, gdy podczas oglądania NC+ włączę np Netflixa, którego obsługuję pilotem TV, a następnie chcę wyłączyć wszystko to musze i tak sięgnąć po pilota z NC+ bo jak wyłączę pilotem z TV to NC+ będzie nadal włączone a podczas próby wyłączenia dekodera jego pilotem, włączy się TV :D

Polon_us napisał:
    Z góry odpowiadam, że nie wiem dlaczego to nie działa teraz, a działało z starym TV. Mam duże wątpliwości, czy tak faktycznie było.

Pamięć może mam dobrą bo krótką, ale ja nie mam wątpliwości że tak działało. A nawet gdybym miał, to żona codziennie przypomina mi, że kiedyś to było lepiej :D

LeDy napisał:
    Pewno dlatego, że miał inny model, firmę TV.
    Philips jest , jak już nieraz pisałem, tak zrobiony, że to on decyduje co, jak działa a nie użytkownik. Też zostawiłbym tylko dwa HDMI-CEC.

Właśnie tego się obawiam najbardziej, ze to nie ja coś źle podłączyłem, tylko że "ten typ tak ma".
    Szkoda, że w testach tego nikt nie opisuje, wszyscy skupiają się tylko na jakości obrazu olewając to co wg mnie jest równie ważne jak nie ważniejsze. Na co więcej bardziej wkurzają takie dziwne zachowania niż ilość odcieni czerni w Na wspólnej czy w Wiadomościach.
    Chyba że to ja jestem tak przeczulony na tym punkcie, bo czytając podczas zakupu komentarze innych użytkowników jedyne czego się czepiali to braku wyszukiwania głosowego w pilocie...

Adam4321 napisał:
    Testowo odłącz od zestawu amplituner i sprawdź czy to nie od jest przyczyną problemów. Dekoder i amplituner podłączone są do bezpośrednio do TV? Jest to starszy dekoder NC+ czy CYFRA+? W dekoderach CYFRY jest możliwość uruchomienia funkcji sterowania jednym pilotem.

Dekoder to 4K ULTRABOX+ (nie pamiętam USW4001NCP czy NCP-3670SF), pilot mam zaprogramowany to ogólnie działa.
    Amplituner i dekoder tak jak pisałem są podłączone bezpośrednio do TV, jedyne co mogę jeszcze spróbować, to podpiąć dekoder przez amplituner zamiast bezpośrednio ale na logikę nie wydaje mi się żeby to coś zmieniło na plus.
    Jeżeli chodzi o odłączenie amplitunera dla testu, to bez jego odpinania mogę potwierdzić, że rozwiąże to problemy z przełączaniem dźwięku, ale nie do końca o takie rozwiązanie mi chodzi :D

Wyłączyłem jeszcze CEC pomiędzy TV a amplitunerem, zostawiając w TV opcję dźwięku przez HDMI i teraz włączając TV, amplituner się nie włącza więc niby ok. Gdy włączę go ręcznie, TV najpierw raportuje przełączenie dźwięku na zestaw audio, po czym daje komunikat, że włączone zostają głośniki TV i gra wszystko jednocześnie :D

Ogólnie moje odczucie jest takie, że Philips wychodzi z założenia, że chcesz używać jednocześnie wszystkiego co masz włączone i kropka.
    Dawno nie zmieniałem TV i chyba wpadłem w pułapkę przyzwyczajenia zakładając, że kupując nowe, wszystko będzie działało tak samo a nawet lepiej, bo przecież stary TV miał już 8 lat więc nie może być lepszy.
  • REKLAMA
  • #7 20296303
    adamlabedz
    Poziom 10  
    Adam4321 napisał:
    Sprawdź jeszcze czy w menu dekodera jest funkcja sterowania jednym pilotem, jeżeli jest wyłączona to powoduje podobne problemy.

Nie ma takiej opcji, pilota się programuje pod konkretny model TV i tyle z opcji.

Co ciekawe, to o czym pisałem rano o tym że po wyłączeniu CEC pomiędzy TV a amplitunerem już jest nieaktualne. Teraz po włączeniu ręcznym amplitunera dźwięk się już nie przełącza, pomimo że w ustawieniach TV jest włączony dźwięk przez HDMI.
    Przy próbie przełączenia dźwięku w ustawieniach TV na wewnętrzne i z powrotem na HDMI dostaje komunikat, że przełączenie jest niemożliwe.
    Włączenie w amplitunerze CEC i ponowne wyłączenie znowu daje efekt podwójnego dźwięku ale tylko do momentu wyłączenia telewizora i ponownego włączenia.

Total random. Jestem pierwszy raz w życiu na takim etapie frustracji jakimkolwiek sprzętem elektronicznym, że mogę zapłacić komuś za ustawienie mojego własnego telewizora żeby działał tak jak ja tego chce🤣
  • #8 20297842
    Polon_us
    Poziom 42  
    adamlabedz napisał:
    że mogę zapłacić komuś za ustawienie mojego własnego telewizora żeby działał tak jak ja tego chce🤣

A jak kolega postąpi, jeśli się nie uda? "Żeby działało tak jak ja chcę"
    Czy inne opcje sterowania sprzętem wchodzą w rachubę? Np. dobrze zaprojektowany uniwersalny pilot.
    Pytam się, bo czas temu przechodziłem podobne frustracje i musiałem znaleźć jakieś rozwiązanie.
  • #9 20298035
    adamlabedz
    Poziom 10  
    Polon_us napisał:

A jak kolega postąpi, jeśli się nie uda? "Żeby działało tak jak ja chcę"

To samo co odbierając nie naprawiony samochód z warsztatu 🙃
    Polon_us napisał:

Czy inne opcje sterowania sprzętem wchodzą w rachubę? Np. dobrze zaprojektowany uniwersalny pilot.
    Pytam się, bo czas temu przechodziłem podobne frustracje i musiałem znaleźć jakieś rozwiązanie.

Jeżeli jest to możliwe to wolałbym po bożemu ale jeżeli faktycznie pod tym kątem Philips okaże się ułomny to będę rozważał inne opcje. Jak już kolega wywołał temat programowalnych pilotów to coś teraz jest godnego polecenia? Wiem że kiedyś jak się tym interesowałem to były na topie Harmony od Logitecha ale wtedy udało się wszystko spiąć ustawieniami sprzętu i temat pilota poszedł do szuflady...
    Póki co puściłem jeszcze zapytanie do wsparcia technicznego Philipsa, zobaczymy co odpiszą.
  • REKLAMA
  • #10 20298745
    Polon_us
    Poziom 42  
    adamlabedz napisał:
    to były na topie Harmony od Logitecha

I tak chyba jest do dzisiaj. Ja osobiście używam pilota Harmony 665 - 3 sztuki.
    Rozwiązał on moje problemy z kontrolą posiadanego sprzętu :)

Jego wadą jest niestety cena :(
    Ale czego nie robi się, aby pozbyć się frustracji i nerwów :)
  • #11 20300740
    adamlabedz
    Poziom 10  
    Polon_us napisał:

I tak chyba jest do dzisiaj. Ja osobiście używam pilota Harmony 665 - 3 sztuki.

3 sztuki ponieważ? no chyba że do 3 różnych TV to jasna sprawa :)

Polon_us napisał:

Jego wadą jest niestety cena :(

Drugą jest dostępność, Logitech wycofał się z ich produkcji już jakiś czas temu, zostaje rynek wtórny albo pojedyncze sztuki dostępne gdzieś w mniejszych sklepach.
  • #12 20302238
    Polon_us
    Poziom 42  
    adamlabedz napisał:
    Logitech wycofał się z ich produkcji już jakiś czas temu,

Przyznam, nie wiedziałem o tym. Póki co, wciąż te piloty są dostępne - nowe i używki naprawione przez Logitech? - na amerykańskim Amazon z którego usług często korzystam.
    adamlabedz napisał:
    3 sztuki ponieważ

Dwa różne zestawy A/V w moim domu, a trzeci pilot pełni służbę w moim polskim mieszkaniu :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Philips OLED706/12, który samodzielnie przełącza źródło dźwięku między telewizorem a amplitunerem, mimo że CEC jest włączone. Użytkownik próbował różnych ustawień, w tym wyłączenia CEC, co nie przyniosło oczekiwanych rezultatów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby wyłączyć wszystkie ustawienia HDMI w dekoderze NC+ oraz sprawdzić, czy amplituner i dekoder są podłączone bezpośrednio do telewizora. Pojawia się również temat użycia programowalnych pilotów, takich jak Logitech Harmony, jako potencjalnego rozwiązania problemu. Użytkownik planuje skontaktować się z wsparciem technicznym Philipsa w celu uzyskania pomocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA