logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Realme 8 5G - naprawa po zalaniu, identyfikacja luźnego elementu na płycie i schematy

Geto90 20 Lis 2022 12:57 483 3
REKLAMA
  • #1 20293885
    Geto90
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam, mam do naprawy telefon Realme 8 5G, telefon po zalaniu, czyściłem ręcznie i w wanience, ale brak oznak życia. Bateria ok. Po zdemontowaniu ekranów na płycie wyleciał jeden mały element zaznaczony za zdjęciu. Czy ktoś posiada może jakiś schemat lub jest mi w stanie podpowiedzieć co to za element i czy w nim może leżeć problem nie włączania się telefonu? Z góry dziękuje za pomoc. Realme 8 5G - naprawa po zalaniu, identyfikacja luźnego elementu na płycie i schematy
  • REKLAMA
  • #2 20293920
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1066
    Geto90 napisał:
    co to za element i czy w nim może leżeć problem nie włączania się telefonu? Z góry dziękuje za pomoc.

Oczywiście, że to może być przyczyną, przecież konstruktor go tam po coś umieścił. To może być cewka lub kondensator.
  • REKLAMA
  • #3 20294081
    Geto90
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    A czy biegunowość w tym wypadku będzie miała znaczenie? A jeśli tak to w jaki sposób przylutować element? Czy znajdę gdzieś schemat tej płyty? Szukałem w goglach, ale bez skutku.
  • #4 20294127
    gorki73
    Poziom 39  
    Ocena: 1066
    Geto90 napisał:
    A jeśli tak to w jaki sposób przylutować element?

Wiesz ja bym to przylutował HOT-Air'em ale niektórzy próbują takie elementy lutować zwykła precyzyjną lutownicą :

https://www.youtube.com/watch?v=75Ghxo7Vfb0
    PS. Zmierz ten element co Ci wskaże omomierz i miernik pojemności
REKLAMA