logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch KGV36X47 - lodówka robi zwarcie i wywala różnicówkę

naturalarti 21 Lis 2022 10:32 2796 4
REKLAMA
  • #1 20295529
    naturalarti
    Poziom 5  
    Witam,

W dniu wczorajszym spotkała mnie niemiła niespodzianka. Wracam wieczorem do domu, a tu brak prądu. Wywalony wyłącznik różnicowoprądowy i w dodatku nie daje się z powrotem włączyć, bo od razu znowu wybija. Metodą prób i błędów doszedłem szybko do tego, że winowajcą jest niestety moja lodówka.
    W momencie jej podłączenia do sieci od razu robi zwarcie i wywala różnicówkę. Wcześniej pracowała bez zarzutu i coś takiego zdarzyło się nagle.
    Gniazdko zasilające jest oczywiście ok; mogę bez problemu podłączyć do niego inny sprzęt. Zrobiłem małe dochodzenie co konkretnie w lodówce jest problemem sprawdzając co konkretnie robi zwarcie. Pozwoliłem sobie zrobić zdjęcie, na którym czerwoną strzałką zaznaczyłem winowajcę.
    Bosch KGV36X47 - lodówka robi zwarcie i wywala różnicówkę
    To jakiś kabelek, który idzie gdzieś do góry lodówki. Niestety nie za bardzo mam pomysł jak ją dalej rozebrać, aby zobaczyć gdzie i do czego jest on podłączony.
    Czy macie pomysł co konkretnie mogło sie schrzanić i jak się do tego dobrać?
    A może ktoś ma instrukcję serwisową do tego modelu?

No i podstawowe pytanie - czy naprawa czegoś takiego będzie miała ekonomiczny sens? Lodówka ma 12 lat. Gdyby udało się to naprawić kosztem 100-300PLN, to pewnie miałoby to sens. Drożej - już niekoniecznie.
    Z góry dziękuję za pomoc!
    Pozdrawiam,
    Artur
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20295586
    naturalarti
    Poziom 5  
    A jakiś pomysł jak się dobrać do tego sterowania/oświetlenia?
  • REKLAMA
  • #4 20295613
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 527
    naturalarti napisał:
    i do czego jest on podłączony
    Do termostatu i podświetlania lodówki, ale niekoniecznie tam jest coś uszkodzone. Uszkodzona może być także sprężarka lub kondensator. Należy wykonać odpowiednie pomiary i na tej podstawie będzie wiadomo jaki element lodówki jest uszkodzony.
    naturalarti napisał:
    A jakiś pomysł jak się dobrać do tego sterowania/oświetlenia?
    Masz wszystko na wierzchu. Wystarczy trochę pomyśleć. Link.
REKLAMA