logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] De'Longhi Magnifica ESAM4300 - brak sterowania silnikiem windy

grzecho185 21 Lis 2022 12:11 1155 4
REKLAMA
  • #1 20295710
    grzecho185
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Cześć. Nie mogłem znaleźć odpowiedniego tematu, dlatego założyłem nowy. Otóż mam problem z ekspresem DeLonghi Magnifica ESAM4300. Po uruchomieniu winda zjeżdża na sam dół, zaparzacz blokuje się a silnik dalej kręci aż iskry idą. Myślałem, że jak wjadę windą na samą górę, to czujnik policzy obroty i ekspres zacznie działać. Ale efekt jest ten sam. I tu moje pytanie, co może być uszkodzone, od czego zacząć? Widzę tam tylko jeden czujnik obrotów koła zębatego. Tylko z drugiej strony różne są sytuacje. Czasami winda jest w połowie (zbrakło prądu ekspres się uruchomił ponownie) i mimo to silnik wie ile razy się okręcić... Czy jest tam jeszcze jakiś czujnik który przeoczyłem? Czy raczej coś z elektroniką, padł jakiś przekaźnik czy coś?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20295729
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 759
    Zapewne masz czujniki na skrajnych położeniach zaparzaczka, bo jak piszesz po wyłączeniu z prądu ekspres by nie wiedział w jakim położeniu ma zaparzasz. Szukaj po kabelkach, lub wrzuć zdjęcie jak to wygląda. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20295738
    mleko00
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    szukaj krańcówki/ mikrostyku na dole, na pewno do wymiany
  • REKLAMA
  • #4 20295775
    grzecho185
    Poziom 11  
    Kurcze, jest. Jak wół za silnikiem. Wypadł z zatrzasków. Aż mi głupio teraz że w ogóle temat zakładałem. Nie wiem jakim cudem go wcześniej nie zauważyłem :) dziękuję za pomoc !De'Longhi Magnifica ESAM4300 - brak sterowania silnikiem windy [img-0]
  • #5 20310835
    grzecho185
    Poziom 11  
    Z pomocą kolegów znalazłem dolny czujnik, który jak się okazało wypadł z zatrzasków podczas czyszczenia mechanizmu. wystarczyło wsunąć go na swoje miejsce.
REKLAMA