logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110.SB - opadł moduł mielenia kawy

waldezzo 26 Sie 2022 13:05 2613 9
REKLAMA
  • #1 20161761
    waldezzo
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam
    Mam problem z expresem do kawy DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110.SB
    Uszkodzenie polegało na tym, że po włączeniu cały czas po uruchomieniu pracował silnik do mielenia, uszkodzony był triak 204SBC wymieniłem na BTA 204.
    Wszystko OK, jednak opadł moduł mielenia kawy i nie mogę włożyć tacki.
    Słychać brzęczenie.
    Proszę o pomoc
    Załączniki:
    • DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110.SB - opadł moduł mielenia kawy 20220824_131011.jpg (821.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110.SB - opadł moduł mielenia kawy 20220826_125520.jpg (476.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20162058
    waldezzo
    Poziom 12  
    Wszystko Ok pasek zdjąłem zablokowany jest mimośród nie da rady nim kręcić, z tego co widzę silnik i cały mechanizm jest wymienialny ale to jest skomplikowane odkręciłem co możliwe i jeszcze coś trzyma, Nie mam innej możliwości jak to rozebrać
    To jest jakiś dziwny silnik, nie podłączę go pod 230V bezpośrednio mam obawę że go trafi szlag.
    Silnik DC-35R-0016
    Załączniki:
    • DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110.SB - opadł moduł mielenia kawy L!.jpg (88.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110.SB - opadł moduł mielenia kawy l2.jpg (80.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 20162308
    walimar
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    waldezzo napisał:
    zablokowany jest mimośród nie da rady nim kręcić

A gdzie tam jest jakiś mimośród ?. Sam jestem w czasie naprawy tego ekspresu i przymierzam się do wyjęcia i regeneracji tej przekładni (windy).
  • REKLAMA
  • #5 20162482
    waldezzo
    Poziom 12  
    Cześć, ja tak nazwałem tą nagwintowaną śrubę mimośród na środku, próbowałem ją przekręcać nic nie dało, wygląda na to bierze zmieloną kawę , jedzie na dół i powraca na górę do stanu czuwania, jest to podobne do pozycjonowania lasera w CD ROM
    jest filmik na You Tube zerknij, jestem słaby w tak skomplikowanej mechanice, nie mam pojęcia jak wyjąc ten mechanizm, jeżeli jest część zamienna to da się to wyjąć
  • #6 20162755
    walimar
    Poziom 11  
    Rozumiem, że nie udało ci się na razie wyjąć zaparzacza. Jeżeli go nie wyjmiesz nie wymontujesz mechanizmu podnoszenie tzw.windy. Musisz kręcić tym większym białym plastikowym kołem zębatym osadzonym na gwintowanym wałku ( u ciebie mimośród) i podnieść zaparzacz do miejsca w którym da się go wyjąć. Zobacz czy coś nie blokuje zaparzacza. Może też gwintowany wałek zatarł się na mosiężnej tulei (od zużycia gwintu tulei). Spróbuj potraktować gwint przy tulei środkiem penetrującym i powoli to rozruszać.

Kolego piszesz strasznie niezrozumiale np. że opadł moduł mielenia kawy. Nie wiem jak młynek mógł opaść na dół. Pewnie ci chodzi o zaparzacz do którego z młynka wsypywana jest kawa.
    Piszesz że zablokowany jest wałek a zaraz po tym, że przesuwa się w górę i dół. Naprawdę trzeba zgadywać o co ci chodzi.
  • REKLAMA
  • #7 20162853
    waldezzo
    Poziom 12  
    Posłuchaj zaparzacz jest na samym dole windy nie da rady pokręcić białym trybem na wałku
  • #8 20163354
    walimar
    Poziom 11  
    Nie jestem fachowcem w temacie ekspresów, sam na forum szukam pomocy, ale moim zdaniem musisz ustalić co bloduje zaparzacz lub śrubę. Musisz w jakiś sposób rozruszać tą śrubę i kręcić nią aż podniesie się zaparzacz. Innego sposobu chyba nie ma.
    Jeszcze przyjżałem się ekspresowi i może być sposób aby rozpołowić główną obudowę, ale chyba wtedy trzeba praktycznie wszystko zdemontować. Po usunięciu prawej połówki obudowy wyjmiesz zaparzacz a później cały napęd. Taka moja twórcza wizja nie wiem czy do wykonania.
    Może ktoś z zawodowców by się wypowiedział.
  • #9 20163412
    waldezzo
    Poziom 12  
    dobrze rozkręcę to badziewie w drony mak ale będę robił fotki, mam talent do rozkręcania ale kiepsko do skręcenia, to wygląda jakby mechanika była ukryta ale go rozkręcę
  • #10 20178840
    waldezzo
    Poziom 12  
    Witam
    Naprawiłem płytkę sterowania ale nie udało mi się naprawić mechanizmu windy i zaparzacza, Właściciel znalazł Fachowca od mechaniki który zozkręcił to w drobny mak, i złożył.
    Jest OK. Powiem że nie należy ruszać zaparzacza i wyjmować dolnej szuflady po włączeniu.
    Dziękuję za pomoc
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ekspresem do kawy DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110.SB, w którym po wymianie triaka 204SBC na BTA 204, moduł mielenia kawy opadł, co uniemożliwia włożenie tacki. W odpowiedziach zasugerowano kręcenie silnikiem, aby podnieść zaparzacz, oraz sprawdzenie blokady mechanizmu. Użytkownik miał trudności z demontażem, a po dalszych próbach i konsultacjach z innymi użytkownikami, ostatecznie skontaktował się z fachowcem, który naprawił mechanizm windy i zaparzacza. Podkreślono, że nie należy ruszać zaparzacza ani wyjmować dolnej szuflady podczas włączonego ekspresu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA