logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De'Longhi Magnifica ESAM 3400 – błąd kontrolek, czyszczenie nie pomaga

krzysiek1105 24 Gru 2024 23:28 753 11
REKLAMA
  • #1 21361593
    krzysiek1105
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam, dostałem ekspres do kawy DeLonghi Magnifica ESAM 3400 i ESAM 3000B. W tym pierwszym wyświetla się błąd w postaci kontrolek jednej i dwóch filiżanek na zielono oraz trójkąta z wykrzyknikiem na czerwono. Instrukcja mówi, że brudny, więc wyczyściłem i to samo. Instrukcja mówi też, że po tym zabiegu, jak nic się nie zmienia i dalej jest ten sam błąd, to do serwisu. Miał ktoś może taki problem? Sprawdzałem grzałki i są ok, bezpieczniki i termowyłączniki też mają przejście. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21370012
    krzysiek1105
    Poziom 11  
    Przepraszam że nalegam. Czy jest ktoś kto może pomóc?
  • REKLAMA
  • #3 21370056
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 633
    Ten "brudny zaparzacz" to moze byc wszystko tylko nie brud w elemencie który umyłeś.

W którym momencie po włączeniu zimnego ekspresu pojawia się błąd?
  • REKLAMA
  • #4 21370913
    krzysiek1105
    Poziom 11  
    Myślę że filmik pokaże najlepiej o co mi chodzi

• #5 21371656
    sorier
    Poziom 30  
    Tak jak juz napisałem to może byc wszystko. Sprawdź w trybie testowym poszczególne funkcje. Zwłaszcza bojler i napęd windy zaparzacza.
  • REKLAMA
  • #6 21374193
    krzysiek1105
    Poziom 11  
    sorier napisał:
    Tak jak juz napisałem to może byc wszystko. Sprawdź w trybie testowym poszczególne funkcje. Zwłaszcza bojler i napęd windy zaparzacza.

Próbowałem resetu i młynek działa, winda podnosi zaparzacz na może 2-3 mm. Nie bardzo wiem jak wejść w tryb serwisowy i jak wymusić zadziałanie windy i grzałki. Znalazłem w necie jak zrobić test wyświetlacza, próbowałem ale nic to nie zmienia. Możesz podpowiedzieć gdzie szukać albo jak wejść w tryb serwisowy? Będę wdzięczny.
  • #7 21374222
    sorier
    Poziom 30  
    Wyciągasz wtyczkę na gniazdka, trzymając przyciski jednej filizanki i pary wkładasz wtyczkę do gniazdka, trzymasz aż zaświecą się diody przycisków 1-, 2-filizaniki i para.

Przyciski filiżanek to ruch windy gór-dół.
  • #8 21374361
    krzysiek1105
    Poziom 11  
    sorier napisał:
    Wyciągasz wtyczkę na gniazdka, trzymając przyciski jednej filizanki i pary wkładasz wtyczkę do gniazdka, trzymasz aż zaświecą się diody przycisków 1-, 2-filizaniki i para.

Przyciski filiżanek to ruch windy gór-dół.

Po kilku próbach, udało mi się wejść w tryb serwisowy... Napiszę czego ma filmie nie widać, grzałka grzeje , podgrzewacz na filiżanki ciepły, pompka pracuje,

ale winda nie chce współpracować, Styczniki słychać jak się załączają a winda tylko "bzykanie" i nie jedzie ani do góry ani na dół. Już próbowałem przekręcić ręcznie do +/- połowy (strasznie żmudne zajęcie) i nadal nie da się sterować z przycisków winda

Zdjęcie z zaparzacza zrobiłem przed tym jak go podkręciłem
    W zasadzie winda nie chce do góry wjechać
    Po kilku testach, po naciśnięciu jedynej filiżanki winda podjeżdża do góry tylko kilka milimetrów i zaświeca się symbol łyżeczki z kawą, jak co +/- minutę wcisne przycisk jednej filiżanki... W dół tak jakby do końca zjeżdża...
    Załączniki:
    • De'Longhi Magnifica ESAM 3400 – błąd kontrolek, czyszczenie nie pomaga IMG_20250103_010120.jpg (1.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • VID_20250103_013329.mp4 (147 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 21374932
    sorier
    Poziom 30  
    Wymontuj windę, wyczyść, sprawdź czy nie jest zatarta, sprawdź silniczek, nasmaruj. Jak nie ruszy podmiana na nową albo inną sprawną.
  • #10 21377565
    krzysiek1105
    Poziom 11  
    sorier napisał:
    Wymontuj windę, wyczyść, sprawdź czy nie jest zatarta, sprawdź silniczek, nasmaruj. Jak nie ruszy podmiana na nową albo inną sprawną.

Windę wymontowałem , chodzi nieźle ale mimo wszystko umyłem ją i przesmarowałem , jednak po wyjęciu małej płytki z pod zębatki z magnesami okazało się że jest zalana i podejrzewam że to jej wina. Są na niej trzy elementy tylko nie mogę rozszyfrować jakie, wymienił bym wszystko dla pewności chociaż podejrzewam że to tranzystor.
    Podmieniłem windę z innego ekspresu z uszkodzonym termoblokiem i działa poprawnie, ale pojawił się błąd, migająca kontrolka pojemnika na fusy mimo że jest pusty. Próbowałem uruchamiać kilkukrotnie i bez zmian, co może być przyczyną?
    Załączniki:
    • De'Longhi Magnifica ESAM 3400 – błąd kontrolek, czyszczenie nie pomaga IMG_20250105_001030.jpg (2.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • De'Longhi Magnifica ESAM 3400 – błąd kontrolek, czyszczenie nie pomaga IMG_20250104_203302.jpg (1.97 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21382411
    krzysiek1105
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim którzy mi pomogli, ekspres ożył. Winna była pompa nie dająca odpowiedniego ciśnienia i hallotron na windzie. W szczególności chce podziękować forumowiczów sorier za pomocne uwagi. Tematu jeszcze nie zamykam, jak zrobię kilka litrów kawy to napisze czy wszystko gra.
  • #12 21427980
    krzysiek1105
    Poziom 11  
    Witam po blisko miesiącu, ekspres działa dobrze jednak nie daje mi spokoju ta płytka z hallotronem chciałbym zidentyfikować te podzespoły ale nie wiem jak. Szukałem po oznaczeniu tranzystora i nic nie mogę znaleźć, kondensatora i diody to nawet nie wiem jak szukać bo nie mają żadnych oznaczeń. Proszę o pomoc w znalezieniu noty albo jak szukać wartości tych elementów. Z góry dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Ekspres do kawy DeLonghi Magnifica ESAM 3400 wyświetlał błąd sygnalizowany zielonymi kontrolkami filiżanek i czerwonym trójkątem z wykrzyknikiem, co według instrukcji oznaczało konieczność czyszczenia zaparzacza. Po czyszczeniu problem nie ustąpił. Sprawdzono grzałki, bezpieczniki i termowyłączniki, które były sprawne. W trybie serwisowym stwierdzono, że grzałka i pompka działają, ale winda zaparzacza porusza się tylko minimalnie i wydaje charakterystyczne "bzykanie", nie wykonując pełnego ruchu. Po demontażu i wyczyszczeniu windy okazało się, że mała płytka z magnesami (z hallotronem i trzema elementami elektronicznymi, prawdopodobnie tranzystorem, kondensatorem i diodą) była zalana, co mogło powodować usterkę. Po wymianie windy na sprawną z innego ekspresu problem windy ustąpił, lecz pojawił się błąd migającej kontrolki pojemnika na fusy, mimo że był pusty. Ostatecznie przyczyną awarii okazała się pompa niegenerująca odpowiedniego ciśnienia oraz uszkodzony hallotron na windzie. Po naprawie ekspres działa poprawnie. Autor poszukuje informacji o oznaczeniach i parametrach elementów na uszkodzonej płytce hallotronu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA