logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Laptop do gier i pracy za 9000 zł z RTX 3070 Ti, 15,6, Numpad, niskie temp., WiFi, slot na SSD

imperratorr 21 Lis 2022 19:52 459 7
REKLAMA
  • #1 20296447
    imperratorr
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Witam,

poszukuję laptopa w cenie ok. 9000 zł, ale ewentualnie mogę parę stów dorzucić (taniej też oczywiście może być). Głównie chciałbym, aby ten laptop służył mi przez najbliższe 5+ lat, więc głównie zależy mi na tym, by nie zestarzał się za szybko.
    Do czego będzie wykorzystywany:
    - okazjonalnych gier (jakiś Wiedźmin 3 itd., rzadko gram ale jak już to chciałbym grafikę na wysokich, nie liczę każdego fps-a)
    - pracy (grafikiem nie jestem, ale jakieś programy inżynierskie typu Autocad zdarzyło mi się używać)
    - filmów/seriali (lubię oglądać)
    W skrócie - do wszystkiego.

Wymagania:
    - 15,6" (max 16,2")
    - Grafika RTX 3070 Ti (ewentualnie 3070)
    - obecny Numpad
    - brak bardzo wysokich temperatur na CPU/GPU (typu 90+°C na maks. obciążeniu)
    - używam praktycznie tylko WiFi, więc przyzwoita karta sieciowa
    - wolny slot na dodatkowy dysk SSD, by móc sobie dokupić (potrzebuję łącznie 1,5 TB)
    - może mieć Win10, ale nie musi; Win11 nie chcę (chyba, że idzie cofnąć do 10)
    - solidne wykonanie
    - nowy, dostępny w jakimś zwykłym sklepie, a nie sprowadzany gdzieś z Hondurasu

Na razie znalazłem takie laptopy:
    - https://www.x-kom.pl/p/1081183-notebook-lapto...5-r9-6900hx-16gb-1tb-rtx3070ti-qhd-165hz.html
      ^ Znalazłem recenzję tego laptopa z Intelem i7-12700k i podobno bardzo głośny na turbo; używam słuchawek, ale zależałoby mi aby w pokoju obok osoba nie słyszała buczenia Ten ma jakiś procek r9-6900hx, więc nie wiem co sądzić (podobno Ryzeny cichsze i chłodniejsze ogólnie)
    - https://www.x-kom.pl/p/640193-notebook-laptop...-15-ryzen-7-16gb-1tb-win10-rtx3070-165hz.html
      ^ Klasyk z poprzedniego roku, podobno zawiasy słabsze i wentylatory piszczą coś. Jest niby nowa wersja z tego roku, ale chyba trudno dostępna u nas (i ma wejście słuchawkowe z prawej strony, co trochę irytuje)

Będę wdzięczny za każdą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20298720
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 665
    Obydwa to typowo gamingowe lapki. Jeżeli potrzebujesz urządzenia mobilnego bo taki masz charakter pracy - to się szuka lekkich, małych i poręcznych urządzeń zdolnych pracować wiele godzin na baterii. Tutaj polecam coś ze stajni Dell. Lapek o takich parametrach jak wkleiłeś nie osiagnie więcej jak 60 min bez zasilacza i to przez pierwsze 6 m-cy, potem sukcesywnie spada. Wykorzystanie pełnego potencjału takiego urządzenia do może 30 min pracy bez zasilacza. Może. A do tego potężny szum wentylatorów zaś samo urządzenie może robić za farelkę.
    Do pracy (albo gier bo to co wrzuciłeś to typowe gamingi) to się kupuje stacjonarkę bo w takim budżecie budujesz potężną maszynę oferującą ogromną wydajność a co za tym idzie komfort pracy i użytkowania.
  • REKLAMA
  • #3 20299236
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    imperratorr napisał:
    podobno bardzo głośny na turbo; używam słuchawek, ale zależałoby mi aby w pokoju obok osoba nie słyszała buczenia Ten ma jakiś procek r9-6900hx, więc nie wiem co sądzić

Zapomnij.

Wybór nie jest aż taki duży, bez przesady:
    https://www.x-kom.pl/g-2/c/1522-notebooki-lap...nvidia-geforce-rtx-3080-ti&hide_unavailable=1

Słuchaj, sprawa wygląda tak:
    * bierzesz wykręconego laptopa gejmingowego do grania na słuchawkach i buczenia, wloty powietrza jak w samochodach sportowych, RGB, tego typu rzeczy
    * bierzesz stację roboczą która wygląda jak laptop biurowy i jest prawdopodobnie cichsza, ma GPU w wersji MaxQ do maksimum RTX 3060, dobry ekran IPS, wyższą jakość wykonania izwykle niższe odświeżanie (np. Thinkbook 16G P2, albo Asus ProArt Studiobook 16)
    * kupujesz PC z wielkimi radiatorami na GPU, CPU i PSU żeby dało się po cichu wychłodzić te prądożerne podzespoły
    * składasz zażalenie do producentów, że nie robią sprzętu pod Twoje oczekiwania

Ja mam tego Thinkbooka co pisałem, robiłem rozeznanie rynku. Jest ok.

Jeśli chcesz mieć wydajną kartę graficzną, laptop będzie gruby i brzydki. I głośny, bo nawet w grubych są małe chłodzenia i stosunkowo nieduże turbiny, które muszą szybko kręcić się żeby wygenerować odpowiedni ciąg. Poza tym gracze laptopowi to ewidentnie nie jest typ klienta który poświęci wydajność w zamian za dobre wykonanie. Po co dokładać za jakość, jak można wsadzić mocniejszy procesor albo kartę graficzną? Albo RGB. Do tego najczęściej gorsze ekrany, byle miały dużo Hz, bo te laptopy sprzedają głównie wysokie cyferki. Taki klient.

Dobre wykonanie to w sprzętach "biurowych", stacjach roboczych które nosi się na spotkania, dla ludzi którym zależy na tym żeby mieć do czynienia z produktem preium. Ale mówię, te są ograniczone do RTX 3060 i w większości to są wersje MaxQ, które zużywają znacznie mniej prądu dzięki czemu jest mniej do chłodzenia, laptop nie wygląda jak z pokoju 17 latka i kasa idzie w naprawdę lepsze wykonanie: metale, mocniejsza konstrukcja zewnątrz i wewnątrz, zwykle lepszy ekran (jak do pracy). A no i kosztują stosunkowo więcej za te same (lub niższe) cyferki.
  • #4 20300399
    imperratorr
    Poziom 8  
    Piasek80 napisał:
    Jeżeli potrzebujesz urządzenia mobilnego bo taki masz charakter pracy - to się szuka lekkich, małych i poręcznych urządzeń zdolnych pracować wiele godzin na baterii.

Znaczy ja szukam do pracy z domu, a szukam laptopa dlatego, że po prostu czasem mieszkam gdzie indziej, albo muszę go po domu przenieść, więc waga nie ma dla mnie aż takiego znaczenia.

n.vision napisał:
    Słuchaj, sprawa wygląda tak:

Ja się godzę z tym, że to nie będzie bezgłośne, ale jednak chcę to ograniczyć na tyle na ile idzie, szczególnie podczas zwykłego użytkowania albo jakiegoś filmu, gdy nie ma aż takiego obciążenia. Niestety nie mogę sobie obecnie pozwolić na PC, a z racji że kupuję laptopa na długie lata to jednak wolę wybrać wyższą grafikę kosztem buczenia, by wolniej się starzała.
  • REKLAMA
  • #5 20300402
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 235
    Stałem 2 lata temu przed podobnym problemem. Wcześniej miałem ThinkPada E580, i5 8250U. No i wydajność była niska już dla mnie.

Postanowiłem zrobić research:
    1. ThinkPad P72, 20 000 PLN… komponenty, wykonanie, lecz cena nieakceptowalna…
    2. Research w pobliskich EURO RTV AGD/MediaExpert
    Łaziłem przy stoiskach i naciskałem palcem środek klawiatury. We większości sprzętów dociskanie powodowało falowanie całej klawiatury…

Gamingowe były wykonane najsolidniej, ale ten „design”… rodem ze StarTreka całkowicie odpadał. Zabierałem wówczas laptopa na spotkania w pracy i nie wyobrażałem sobie z takim RÓG się na nich pojawić. Szukałem wiec dalej i znalazłem.

Lenovo Legion 17, i7 10750H, 16 GB, GTX 1660 Ti, NVME + SSD, 2 wyjścia na monitory: HDMI 2.1 + DisplayPort z USB 3.1 gen 2.
    OBUDOWA I WYKONANIE jak w stacji roboczej.

Zapłaciłem wówczas 5400 PLN. I mam w domu PC z i9 9900K, 32GB, a ten Legion przez matryce 144Hz sprawia wrażenie szybszego przy zadaniach typu sprint. Przy dłuższym wysokim użyciu i9 wygrywa.

Także ja bardzo polecam. Ja w ogóle nie gram. Tylko Visual Studio.
    Te,peratury podczas pracy: CPU 40, GPU; 40.
    Także jest bardzo cichy PRZY MOIM ZASTOSOWANIU.

Wiec polecam przeanalizować ten wybór.
  • #6 20420510
    PrzemoL222
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    W grudniu stałem przed tym samym wyborem lapka do zbieżnych zastosowań, jak u Ciebie. Wybrałem Della Latitude 5430, właśnie o wymiarach 15,6. Jest sztos: cichutki, bateria spokojnie wytrzymuje 8-godzinny czas pracy, niewielka ramka wokół ekranu sprawia, że obszar wyświetlania jest większy niż w moim poprzednim dellu ( większym o ok. 2 cm).
    Reszta jak to w nowym, śmiga szybciutko, znosi jednocześnie otwarte 20 kart.

A! i nie widać kurzu i paluchów, jak na czarnym matowym
  • #7 20420534
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 258
    No tak, ładny cichy i trzyma na baterii, tyle że nie posiada dedykowanej karty graficznej <wzruszam ramionami>
  • REKLAMA
  • #8 20431270
    imperratorr
    Poziom 8  
    Widzę, że jeszcze się odpowiedzi pojawiły to informuję, że kupiłem już Legiona 5 na promocji. Przy zwykłym użytkowaniu w zupełności cichość wystarcza. Przy intensywnym wiadomo, głośniej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał laptopa do gier i pracy w cenie około 9000 zł, z wymaganiami dotyczącymi karty graficznej RTX 3070 Ti, matrycy 15,6", obecności numpada, niskich temperatur oraz slotu na dodatkowy dysk SSD. W odpowiedziach podkreślono, że wybór laptopów gamingowych w tej kategorii cenowej jest ograniczony, a ich wydajność na baterii jest niska. Zasugerowano rozważenie modeli takich jak Dell Latitude 5430, który jest cichy i ma dobrą żywotność baterii, ale nie posiada dedykowanej karty graficznej. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na zakup Lenovo Legion 5, który spełnia jego oczekiwania w zakresie cichości przy normalnym użytkowaniu, chociaż staje się głośniejszy pod dużym obciążeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA