logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja VeraCrypt na Debianie (Whonix) - veracrypt-1.25.9-Debian-11-amd64.deb

Pawelawe 21 Lis 2022 22:29 642 7
REKLAMA
  • #1 20296807
    Pawelawe
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    No witam, czy jest tutaj ktoś kto dobrze ogarnia Debiana?
    Sytuacja wygląda tak, że mam odpalony Whonix na Wirtualnej Maszynie i chciałbym zainstalować sobie np. program VeraCrypt, ale jakoś mi nie idzie.

Pobieram ze strony producenta najnowszą wersję: veracrypt-1.25.9-Debian-11-amd64.deb i zapisuje sobie na pulpicie.
    Niby coś tam zainstalowało przez terminak, ale jak wyszykuje "vera" to nic nie znajduję tak jakby wciąż nie był poprawnie zainstalowany, więc już się poddałem i nie wiem co z tym fantem zrobić. Pewnie gdyby to był Ubuntu nie byłoby problemu.

Proszę o pomoc jak zainstalować ten plik .deb od początku? Jakich komend konkretnie użyć w konsoli?

Instalacja VeraCrypt na Debianie (Whonix) - veracrypt-1.25.9-Debian-11-amd64.deb
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20296854
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Dla wersji GUI czy konsolowej ta sama komenda w emul. terminala: veracrypt
    (zainstalowałeś wersję konsolową więc w menu programów Xfce jak Whisker programu nie znajdziesz)

(LXQt 1.2.0 @ Debian 11)
  • REKLAMA
  • #3 20296947
    Pawelawe
    Poziom 12  
    @WojtasJD Faktycznie miałem zainstalowaną wersję konsolową. Pobrałem wersje GUI i jest okej, dzięki :) Jak już założyłem temat, chciałbym się jeszcze podpytać o dwie kwestie.

Czy antywirus na takim Debianie i konkretnie na Whonix ma zastosowanie? Bo wiadomo jeżeli chodzi o Windows to AV jest rzeczą niezbędną. Natomiast nie wiem jak wygląda sytuacja z Linuxami?

Druga sprawa, której jeszcze nie rozgryzłem jak pobieram jakiś plik z przeglądarki widać, że jego ścieżka to tb/tor... coś tam...
    Dlaczego więc idąc po kolei katalogami nagle brakuje folderu "tb"? Jest ukryty, czy jak?

Bo gdyby nie z pozycji przeglądarki to z poziomu folderów nie potrafię dojść do lokalizacji "download".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20296959
    WojtasJD
    Poziom 43  
    IMO możesz sobie darować program AV
    /home/user/.tb/ <- czyli ukryty (kropka na początku) folder w katalogu domowym; w sporej części graf. menedżerów plików (w Xfce pewnie masz Thunar), kombo klawiszy <Ctrl>+<H> - przełącza widok zwykły || zwykły+ukryte
  • REKLAMA
  • #5 20322520
    Pawelawe
    Poziom 12  
    @WojtasJD Napotkałem jeszcze jeden problem. Pobrałem sobie program LibreOffice i niestety nie ma tak łatwo jak w przypadku wczesniejszego, że jest jeden plik.

Tylko mam folder, a w nim kilkanaście plików .deb. O co tutaj chodzi? Jakich komend w konsoli użyć, żeby to zainstalować wszystko za jednym razem?
  • Pomocny post
    #6 20323348
    WojtasJD
    Poziom 43  
    LibreOffice - Get Help / Installation Instructions / Linux napisał:
    As a general rule, you are advised to install LibreOffice via the installation methods recommended by your particular Linux distribution (such as the Ubuntu Software Center, in the case of Ubuntu Linux). This is because it is usually the simplest way to obtain an installation that is optimally integrated into your system. Indeed, LibreOffice may already be installed by default with your Linux operating system. Detailed information is available on the wiki.

In short, you will be able to download LibreOffice packages tailored to your system's packaging standard (RPM or deb), or even get a .tar.gz archive for LibreOffice. You will then need to install these packages, first the main LibreOffice binaries, then the additional components such as language packs and built-in help.

czyli zalecana jest w tym przypadku instalacja przez menedżer pakietów z repo Debiana 11 (na którym oparty jest ten Whonix) -> LibreOffice 7.0.4.x

https://www.kicksecure.com/wiki/Install_Software#Install_from_Debian_stable

Jak ta wersja nie odpowiada bo za stara to można pakiet uniwersalny Flatpak (po instalacji ich obsługi https://flatpak.org/setup/ - jak nie masz)
    https://flathub.org/apps/details/org.libreoffice.LibreOffice

(instaluje się ale wymiękłem - rozumiem, że to spec. distro nastawione na anonimowość itp. ale to za długo trwa)

Można też z *.deb - tak jak masz na wiki w linku wewnątrz cytatu wyżej - jak cały zestaw LibreOffice to wszystko chociaż nie wiem po co miałbym instalować pakiet *-kde-integration*.deb w dystr. z Xfce...
  • #7 20324683
    Pawelawe
    Poziom 12  
    @WojtasJD Jesteś wielki! To już chyba została ostatnia kwestia. Mianowicie jak pobieram sobie jakiś plik to nie mogę go zapisać nigdzie indziej niż w domyślnym folderze TOR/downloads. Jak wybieram inną lokalizacje wyskakuje mi komunikat, że nie mam uprawnień:
    A jak coś pobieram to chciałem sobie zapisać bezpośrednio w innych lokalizacjach, np. na pulpicie, albo na zewnętrznej pamięci, żeby póżniej nie przenosić wszystkiego za każdym razem.

Wiesz może jak to zmienić?
  • #8 20326927
    WojtasJD
    Poziom 43  
    user uruchomił Tor Browser i nie może zapisać na pulpit czyli do folderu ~/Desktop ?
    (w pierwszym poście masz uruchomiony Tor Browser - VeraCrypt i plik veracrypt*.deb na pulpicie :roll: )

Popatrz
    https://docs.xfce.org/xfce/thunar/working-with-files-and-folders#properties
    zakładka z uprawnieniami
    ew. emulator terminala i polecenia: ls -al, chown, chmod

Co do zewn. pamięci to jest mały problem z wysuwaniem nośnika, na razie trzeba sobie doinstalować pakiet "eject"; zgłosiłem
    https://forums.whonix.org/t/missing-eject-package/16099

Okno menedżera plików z komunikatem błędu przy wysuwaniu karty SD.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik miał problem z instalacją VeraCrypt na systemie Debian w środowisku Whonix. Po pobraniu pliku veracrypt-1.25.9-Debian-11-amd64.deb i próbie instalacji przez terminal, okazało się, że zainstalowana została wersja konsolowa, co uniemożliwiło znalezienie programu w menu graficznym. Po zainstalowaniu wersji GUI problem został rozwiązany. Użytkownik zadał również pytania dotyczące zastosowania antywirusów w Debianie oraz lokalizacji pobranych plików, które są ukryte. Dodatkowo, pojawił się problem z instalacją LibreOffice, który wymagał użycia menedżera pakietów lub instalacji z wielu plików .deb. Użytkownik napotkał również ograniczenia w zapisywaniu plików w innych lokalizacjach poza domyślnym folderem TOR/downloads.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA