logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Octagon SF8008 Combo 4K - utrata widzenia tunera DVB-T2 HEVC i kanałów HbbTV

haczekr 22 Lis 2022 15:13 2202 6
REKLAMA
  • #1 20297689
    haczekr
    Poziom 2  
    Witam,
    Po 2 latach użytkowania tunera Octagon SF 8008 4K Combo pojawił się problem z którym nie mogę sobie poradzić:
    - po twardym wyłączeniu tunera (np. awaria dostawy energii lub przełącznikiem z tyłu) urządzenie nie widzi głowicy (tunera) DVB-T2 HEVC a wyłącznie tylko DVB-S.
    - korzystam z wersji oprogramowania OpenAtv 6.4

Próbowalem to rozwiązać "klasycznie" czyli wgrałem najnowszy plik recovery Open ATV 6.4 i potem także Open ATV 7,0, ale nadal bez zmian. Dopóki nie nastąpi wyłączenie tunera z sieci urządzenie pamieta o itnieniu tunera DVB-T2 i listy programów DVB-T2. Z chwilą twardego wyłaczenia lub awarii zasilania - nie widzi tunera DVBT2 , a jedynie satelitarny. Aby odzyskac tuner DVB-T@ musze ponownie wgrywać pliki recovery.

Czy ktoś się zetknął z takim problemem? Jak go rozwiązał?

Drugi problem to kanały HbbTV, których nie można już oglądać (TVP GO, Kultura2, Historia 2, ABC2, Perszyj Ukraina). O dziwo Polsat Go HbbTV działa nadal. W początkowej fazie korzystania z tunera w 2020 roku programy HbbTV nadawane przez TVP widziałem. Obecnie już nie . Nadmieniam, że nie mam zainstalowanej klawiatury i dysku USB, które odcinały dostęp do HbbTV. Netflix działa bez problemu.

Ryszard
  • REKLAMA
  • #2 20297921
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 893
    Sprawdź na innym systemie np. PLI

HbbTV to już inny problem. Nie ma nowej wersji obsługi dla enigmy2, działa po prostu kiedy może i kiedy chce.
  • REKLAMA
  • #3 20298486
    haczekr
    Poziom 2  
    Dziękuję za sugestię .

Problem utraty widzenia głowicy DVB-T2 występuje w OpenaTV 6.4 także przy wyłączeniu w stan głębokiego czuwania.

Informacja systemu po ponownym włączeniu jest taka, że SF 8008 4K Combo zmieniło się po ponownym bootowaniu w SF 8008 4K Single co jest prawdą bo widze tylko 1 tuner satelitarny . Wygląda to na jakiś problem z tunerem DVB-T2 lub softem bootowania (tylko nie wiem którym).

Wśród wgrywanych pluginów mam : Chromium browser 2, E2i Player, Disney+, HbbtV webkit, IPTV, Kodi, Media Portal, Netflix, Prime Video, VLC Media Player, You Tube, Xtension Extremity.

Wygląda na to, że jest może to być efektem wycofania sią OPENA.TV z aktualizacji wersji 6.4 od 18.11.2022 (ale ten sam problem znikającej głowicy tunera DVB-T2 miałem także w wersji 7.0)

Pobieranie obrazu, a także FEED wersji 6,4 pozostaną online po 18.11.2022,
    Obraz na tunerze będzie jednak nadal działać. Opena.tv zachęca do przejścia na wersję obrazu 7.0 (lub 7.1)
    Link do wersji 7.0: https://www.opena.tv/downloads/
  • REKLAMA
  • #4 20325811
    haczekr
    Poziom 2  
    Przyczyną problemu był zasilacz antenowy w innym pokoju przy drugim TV.
  • REKLAMA
  • #5 20329772
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2928
    haczekr napisał:
    Przyczyną problemu był zasilacz antenowy w innym pokoju przy drugim TV.

A ty jesteś przyczyną złego sformułowania problemu. Trzeba było napisać, że pokazuje brak sygnału.
  • #6 20329928
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 893
    Podstawowy problem przy źle zrobionych instalacjach i braku izolacji od najęcia zasilania na wejściu tunera.
    Nic dziwnego że tuner się wyłączał.
  • #7 20352239
    haczekr
    Poziom 2  
    Jak w opisie - przyczyną był zasilacz antenowy TV w innym pomieszczeniu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z tunerem Octagon SF8008 Combo 4K, który po twardym wyłączeniu nie rozpoznaje głowicy DVB-T2 HEVC, a jedynie DVB-S. Po aktualizacji oprogramowania do OpenAtv 6.4 i 7.0 problem nadal występuje, a tuner zmienia się w SF 8008 4K Single. Inni użytkownicy zasugerowali sprawdzenie systemu PLI oraz zwrócili uwagę na możliwe problemy z zasilaniem i instalacją. Ostatecznie przyczyną problemu okazał się zasilacz antenowy w innym pomieszczeniu. Dodatkowo, użytkownik zauważył problemy z kanałami HbbTV, które nie działają, z wyjątkiem Polsat Go.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA