logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić nawigację Vordon 7 GPS TRUCK: utrata łączności z satelitami, zmiana oprogramowania

sliwinskijerzy1 24 Lis 2022 22:32 1188 14
REKLAMA
  • #1 20301925
    sliwinskijerzy1
    Poziom 3  
    Ocena: 32
    Mam problem z nawigacją Vordon 7", którą kupiłem przed kilku dniami na OLX.
    Nawigacja jest niesprawna. Zwrócić jej nie mogę bo zakup jest od osoby prywatnej. Po nalezieniu 3, 4 satelitów i wprowadzeniu adresu do nawigowania traci tą łączność i nie wybiera drogi na mapie.
    Próbowałem zmienić ustawienia GPS lecz można tylko zmieniać ustawienia dla TMC.
    Nie wiem co robić dalej.
    Ponieważ znalazłem na Elektroda Pl informację, że można wprowadzić do takiej nawigacji nowe oprogramowanie po którym to nawigacja zaczęła normalnie pracować, proszę o pomoc w naprawie mojej nawigacji.
    Nawigację otworzyłem i zrobiłem zdjęcia naklejki na płycie i naklejki na wyświetlaczu.
    Zdjęcia te załączam i proszę o pomoc
    Śliwiński
    Jak naprawić nawigację Vordon 7 GPS TRUCK: utrata łączności z satelitami, zmiana oprogramowania Jak naprawić nawigację Vordon 7 GPS TRUCK: utrata łączności z satelitami, zmiana oprogramowania
  • REKLAMA
  • #2 20302325
    leszek2204
    Poziom 15  
    Ocena: 86
    Można wgrać nową mapę Win CE
  • #3 20302908
    sliwinskijerzy1
    Poziom 3  
    Witam
    Dziękuję za tak obszerne informacje o prawach konsumenckich i zachowam je na stałe w komputerze, może przydadzą się w przyszłości.
    Natomiast jeżeli chodzi o przedmiotową nawigację to jej koszt 100 zł nie jest wart dalszego spierania się ze sprzedającym o przyjęcie zwrotu.
    Ponieważ jestem emerytem i lubię majsterkować to ewentualna możliwość naprawy jest dla mnie pociągajaca.
    Będę w dalszym ciągu liczył na podpowiedź jak ją naprawić.
  • REKLAMA
  • #4 20305369
    japycz321
    Poziom 26  
    Ocena: 140
    sliwinskijerzy1 napisał:
    Nawigacja jest niesprawna. Zwrócić jej nie mogę bo zakup jest od osoby prywatnej

To że zakup jest od osoby prywatnej nie sprawia że podanie nieprawdziwych informacji w opisie zwalnia od odpowiedzialności.
    sliwinskijerzy1 napisał:
    Ponieważ znalazłem na Elektroda Pl informację, że można wprowadzić do takiej nawigacji nowe oprogramowanie po którym to nawigacja zaczęła normalnie pracować, proszę o pomoc w naprawie mojej nawigacji.

Niepotrzebnie. Po opisie wygląda na problem z mapą a nie oprogramowaniem urządzenia, skoro się włącza.

Jeśli to problem z mapą to wyjść jest kilka. Z legalnych rozwiązań to można zakupić dobre mapy(Igo, Automapa, Navitel) lub spróbować darmowych(np. coś typu: navigatorfree ). Można też użyć wersji testowej płatnych programów (np. Automapa ). Mając wybrany program należy go wgrać do nawigacji i zmienić scieżkę domyślnie uruchamianej aplikacji nawigacyjnej. Sposób wgrywania zależy od konkretnej aplikacji i najczęściej dołączony jest w instrukcji programu lub dostępne są filmy opisujące ten proces na YouTube.

Generalnie dużo przydatnych informacji można uzyskać wyszukując w google frazę "windows CE wgrywanie map". Ten Vordon ma raczej standardowy Win CE 6 i będzie na nim działać praktycznie wszystko pod ten system.
  • REKLAMA
  • #5 20305953
    sliwinskijerzy1
    Poziom 3  
    Dziękuję Panu Japycz321 za dalsze zainteresowanie tym tematem
    Chciałbym powiedzieć co w ostatnich dniach jeszcze zrobiłem w tej nawigacji
    Zainstalowałem Navigator Free 20 ( był 17) oraz mapy a właściwie wskazałem tylko mapę Polski ze względu na mało miejsca. Instalowanie mapy trwało może 2 – 3 sek. Przypuszczam, że ta mapa się nie zainstalowała.
    Po tym zabiegu właściwie nic się nie zmieniło.
    Nawigacja nadal zachowuje się jak dotychczas. Za każdym razem po uruchomieniu jest inaczej.
    Np. jak na załączonych zdjęciach: GPS informacje pokazuje 6 satelitów a na mapie tylko 3. lub to ulega zmianie po kolejnym włączeniu jest 3 a na mapie 0.
    Będę próbował wykonać Twoje zalecenia ze zmianą map
    Na razie dziękuję. Jak naprawić nawigację Vordon 7 GPS TRUCK: utrata łączności z satelitami, zmiana oprogramowania Jak naprawić nawigację Vordon 7 GPS TRUCK: utrata łączności z satelitami, zmiana oprogramowania
  • #6 20306187
    japycz321
    Poziom 26  
    Ocena: 140
    sliwinskijerzy1 napisał:
    Zainstalowałem Navigator Free 20 ( był 17) oraz mapy a właściwie wskazałem tylko mapę Polski ze względu na mało miejsca. Instalowanie mapy trwało może 2 – 3 sek. Przypuszczam, że ta mapa się nie zainstalowała.

Prawdopodobnie przez to że stara mapa zajmuje dużo miejsca. Proponuje zrobić kopię zapasową a następnie ją usunąć. To urządzenie powinno mieć 4-8GB pamięci wbudowanej oraz złącze na karty pamięci, na której również mapę można umieścić.
  • #7 20306567
    sliwinskijerzy1
    Poziom 3  
    Jest to Vordon 7"
    RAM 256 GB
    Flash 8 GB
    procesor 800 MHz
    wyświetlacz 800 x 480
    ROM version V.101S.821100.161220.86

Dodano po 1 [godziny] 51 [minuty]:

Zainstalowałem na karcie SD AutoMapę. Włożylem do nawigacji. Uruchomiłem ściżkę z karty. Niestety zachowanie nawigacji nie zmieniło się.
    Może to jednak nie przczyna w mapach?
  • #8 20309732
    sliwinskijerzy1
    Poziom 3  
    W poszukiwaniu rozwiązania mojego problemu znalazłem temat „”Vordon 7” po wciśnięciu reset system padł”
    Temat został zamknięty gdy „mortyl” napisał, że skorzystał z wczesniej udostępnionych plików oprogramowania do uruchomienia swojego Vordon 7 i został naprawiony.
    Gdyby forummowicz „mortyl” zechciał udostępnić wykorzystany plik to może i mój Vordon 7” naprawi się.
  • #9 20318261
    sliwinskijerzy1
    Poziom 3  
    Sprawa naprawy jest nadal aktualna.
    Po otworzeniu "GPS Info" pokazuje się, żę jest wyszukane np. 8 satelitów, natomiast po przejściu na mapę nie ma satelitów i jest informacja "oczekuję na ustalenie pozycji"
    Może ktoś udzieli mi pomocy w naprawieniu.
  • #10 20318413
    jajacekpl
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    W opcjach AutoMapy sprawdź jaki masz ustawiony port GPS.
  • REKLAMA
  • #11 20321259
    sliwinskijerzy1
    Poziom 3  
    Jakie mają być wartości
  • #12 20322524
    jajacekpl
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Najpierw podaj, co tam widzisz. COM ileśtam, czy (AUTO) COM ileśtam.

Właściwy port możesz sprawdzić programami: VisualGPS CE lub SirfTech
  • #13 20322759
    sliwinskijerzy1
    Poziom 3  
    W Menu główne /Ustawienia /UstawieniaTMC/Obecna konfiguracja, Jest taki obraz Jak naprawić nawigację Vordon 7 GPS TRUCK: utrata łączności z satelitami, zmiana oprogramowania
  • #14 20337423
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2080
    sliwinskijerzy1 napisał:
    Zainstalowałem na karcie SD AutoMapę. Włożylem do nawigacji. Uruchomiłem ściżkę z karty.

Uruchamia się w ogóle automapa i przechodzi ten cały wstęp?
  • #15 20337473
    sliwinskijerzy1
    Poziom 3  
    Chwilowo odkładam na bok ten temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z nawigacją Vordon 7", która traci łączność z satelitami po zainstalowaniu mapy. Po kilku próbach zmiany ustawień GPS oraz instalacji różnych map (w tym Navigator Free i AutoMapy) problem nadal występuje. Użytkownik rozważa możliwość wgrania nowego oprogramowania, które pomogło innemu użytkownikowi w podobnej sytuacji. Wskazówki dotyczące sprawdzenia portu GPS oraz usunięcia starych map w celu zwolnienia miejsca na nowe instalacje zostały podane. Użytkownik poszukuje dalszej pomocy w rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA