logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak naprawić regulator pieca dwufunkcyjnego Junkers TA 122 E1?

ladylakszmi 28 Lis 2022 11:35 459 4
REKLAMA
  • #1 20307382
    ladylakszmi
    Poziom 2  
    Pomocy!
    Przestał działać regulator pieca dwufunkcyjnego Junkers TA 122 E1, nie wyświetla i nie działa. Piec żeliwny, ma około 20 lat i działał wyśmienicie, wymieniono w tym okresie kilka świec, czujnik płomienia i w zeszłym roku płytę główną. Wiadomo autoryzowany serwis nie naprawia lecz wymienia części. Tak jest i tym razem, dzwoniłem do serwisanta i uzyskałem informację, iż po 15 latach od wyprodukowania nie ma już części zamiennych. Piec działa wiec w trybie ręcznym, pompę c.w. do zasobnika podłączyłem pod automatyczny włącznik czasowy do gniazdka.
    A teraz ciekawostka, jak kończyłem technikum na przełomie lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych to na zajęciach z elektroniki przerabialiśmy lampy, katoda anoda i dopiero wchodziły tranzystory.. Budowano wówczas pierwszy komputer Odra we Wrocławiu. Było embargo na elektronikę dla PRL.
    Nie otwierałem jeszcze regulatora ale mogę to zrobić. Czy może ktoś posiada takie urządzenie z demontażu, może jest fachowiec który to zdoła naprawić? Jestem z W-wy, mogę dowieźć.
    Lech
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20308478
    klamot
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Spróbuj z innym regulatorem. Dobry serwisant nie powinien mieć z tym problemów.
  • REKLAMA
  • #4 20308480
    ladylakszmi
    Poziom 2  
    Serwisant autoryzowany Junkersa powiedział, że moduł nie naprawialny i już nie produkowany. Otworzyłem, okazało się, że wystarczy przelutować bezpiecznik i śmiga. To żeliwny piec 54 kW po 27 latach w stanie idealnym, jest nie do zamordowania. Oczywiście, kilka świec żarowych i czujnik płomienia wymieniałem przez te lata. Czy rzeczywiście kondesat da znaczące oszczędności? Wątpię.
  • #5 20313611
    ladylakszmi
    Poziom 2  
    Wymiana i przelutowanie bezpiecznika w rzekomo nie naprawialnym module.
    W Niemczech wolno serwisantom naprawiać i sprzedawać takie sterowniki, odsyłam ma stronę heitz24.
    U nas autoryzowany serwis tylko wymienia części a najchętniej proponuje wymianę pieca na nowy.
REKLAMA