logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica WA1S610CLISMT - głośne dźwięki przy wirowaniu

Naruto88 28 Lis 2022 23:35 924 3
REKLAMA
  • #1 20308844
    Naruto88
    Poziom 5  
    Ocena: 5
    Witam.
    Kupiłem nowiutką pralkę Amica WA1S610CLISMT 6 kg. 1000 obr. Zainstalowałem ją i wypoziomowałem sam. Chodzi dobrze, jednakże wydaje się, że ma problemy z wirowaniem (im szybsze obroty, tym większe). Zamieszczam film:

WIROWANIE
    Tutaj dla chętnych dodatkowo 5 min. z działania samej pralki.
    5 minut pracy pralki

Podczas wirowania pralka tak jakby coraz głośniej chodzi, bardziej się trzęsie, aż nagle "wyhamowuje". Widać to dobrze na pierwszym filmie. Czy to normalne?

Informacje:
    -poziomowałem sam za pomocą poziomicy, nie jest idealnie, ale dużo lepiej niż u poprzedniczki, która i chodziła lepiej.
    - nóżki równe: nie ma "jednej krótszej", pralką nie można "bujać"
    - podłoże: kafelki (jeśli ma znaczenie czy np. nóżka na fudze

Problem być może banalny ale proszę o ocenę - źle wypoziomowana i walczyć dalej, czy gdzie indziej leży problem?

Jednak jeszcze jedna rzecz, która nie daje mi spokoju: przy pralce były takie 4 zabezpieczenia (blokady) - odczepiłem wszystkie jednakże jedna z nich nijako "wpadła" mi do pralki (nie do bębna) i nie wypadła u dołu. I nijak nie mam się do niej dostać bez rozkręcania sprzętu, a to że na gwarancji (świeżynka) to zostawiłem. Jednocześnie wierzyć mi się nie chce by producent w ten sposób sprzęt zabezpieczył jeśli może przynieść to szkodę. Przejmować się czy olać?

PS.
    Oczywiście jest też opcja, że ta pralka tak po prostu ma, ale bardzo bym się zdziwił :/
  • REKLAMA
  • #2 20308907
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    Naruto88 napisał:
    proszę o ocenę

Nie wiem jak inni oglądający, oceniający. Ale ja tam jakiegoś większego problemu nie widzę, nie słyszę.
    A, że czasami pranie podczas wirowania trochę nie tak się ułoży w bębnie.

No cóż, czasami tak bywa.
    Ale.

Naruto88 napisał:
    aż nagle "wyhamowuje"

Prawdopodobnie po to, aby pranie ułożyło się w miarę równomiernie.
    A co za tym idzie, były mniejsze wibracje.

Prawdopodobnie program do wirowania jest w ten sposób skonstruowany (wymyślony) :idea:
    I tego prawdopodobnie "nie przeskoczymy" :D
  • REKLAMA
  • #3 20308912
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1176
    Witam. Nagrywasz film z boku... Czemu??? Nie wyważony wkład pranych "szmat" powoduje zmniejszenie obrotów i przypuszczam że pralka chce zawartość rozłożyć by bęben był w miarę wyważony do wysokich obrotów wirowania. Odwirowuje by pozbyć się wody....Czujnik wstrząsów bębna. Temu zwalnia, a gdy odwiruje te nasączone źle ułożone, zacznie wirować na pełnych obrotach. Rozłoży środek ciężkości.
    Ps. Ten czujnik musi tak działać, bo nawet po jej dobrze ustawieniu poziomem itd. pralka "wyszła by z domu"? Mój Samsung mnie nie opuszcza by wyjść na miasto i robi czasem to samo? przez to czas prania się przedłuża.
  • #4 20308990
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3737
    Blokadą transportową się nie przejmuj. Najważniejsze, że je w ogóle usunąłeś bo wielu użytkowników pralek o tym potrafi zapomnieć lub nie zapoznać się z instrukcją obsługi a nie usunięcie tych blokad zniszczy pralkę już na pewno. Po prostu blokada wpadła do wnętrza obudowy i spadnie na podłogę za jakiś czas, chyba że pralka ma własną podłogę bo bywają modele z funkcją Aqua Stop. Co do pracy pralki to wszystko jest w porządku. Urządzenie pracuje prawidłowo jak już wspomnieli koledzy w postach powyżej.
REKLAMA