logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica AWD1C8514ELSD głośna praca pralko-suszarki podczas wirowania

Gloomwing 17 Lut 2024 20:43 951 6
REKLAMA
  • #1 20966022
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Ave!

Posiadam pralkosuszarkę Amica AWD1C8514ELSD. Ostatnio zorientowałem się, że urządzenie podczas wirowania pracuje bardzo głośno, nie wiem od kiedy ma taki objaw, ponieważ stoi w pralni (mieszkanie w bloku, pralnia jest daleko). Obecnie jest dwa miesiące po gwarancji, więc serwis gwarancyjny niestety nie wchodzi w grę.

Co do objawów:
    - pralka nie wykazuje żadnego kodu błędu,
    - hałas przy niskich obrotach jest niezauważalny,
    - na wysokich obrotach jest to taki hurgot, ale nie stukanie,
    - ręczne kręcenie nie budzi moich poważnych zastrzeżeń, ale nie mam też jakiegoś dużego doświadczenia - chodzi, ale zatrzymuje się stosunkowo szybko (w porównaniu do pralek sąsiadów ;)),
    - nie mam pewności, czy to nie jest autosugestia, ale obrót jest jakby „grudkowaty”, znaczy opór nie jest równomierny. Nie umiem ocenić czy jest to nierówny opór silnika (to nawet nie ma chyba sensu), czy coś ocierającego się o bęben czy jeszcze coś innego,
    - gdy rozpędzony ręcznie bęben się zatrzymuje słychać cichutkie skrzypnięcie - jakby coś gumowego ocierało się o coś innego.

Tyle co umiem w tej chwili opisać.
    Poczytałem trochę opisy podobnych usterek na Forum i najczęściej wspominane są dwa rodzaje „usterek”:
    - coś co utknęło w odpływie lub w bębnie, staniki z fiszbinami nie są w tej pralce prane,
    - uszkodzenie łożysk, zawieszenia, silnika.

Jeśli to pierwszy przypadek, to jak mogę się tam dostać? Jeśli drugi - jak mogę dostać się do wnętrza urządzenia i spróbować cokolwiek zdiagnozować?
    Pytanie bonusowe - ile obecnie może kosztować taka naprawa w serwisie? Jako nauczyciel mój czas jest dość tani, więc mogę go trochę poświęcić na rozebranie tego sprzętu i zweryfikowanie czy mogę coś z tym zrobić sam, ale będę potrzebował wsparcia w postaci jakichś instrukcji.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20966132
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    Naprawdę fajnie, ale to naprawdę fajnie to wszystko opisałeś, przedstawiłeś.
    Problem usterki zobaczyłem oczyma wyobraźni.
    Bo nie wielu autorów tematu tak potrafi opisać trapiący go problem.

I choć nie wiele pomogę, doradzę jak do tego można się zabrać, co zrobić, co w pierwszej kolejności odkręcić.

To jak dla mnie przyczyną usterki będą łożyska.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20967426
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6921
    Gloomwing napisał:
    Tyle co umiem w tej chwili opisać.

To tyle co możemy w tej chwili odpowiedzieć, że można powróżyć co najwyżej z kryształowej kuli.
    Nagraj chociaż jakiś filmik jak to działą, załącz, może da się chociaż powróżyć.
  • REKLAMA
  • #4 20974832
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Z jakiejś przyczyny mój poprzedni post się nie wysłał, więc muszę powtórzyć:

przepraszam, za opóźnienie z odpowiedzią.

klm787 napisał:
    Naprawdę fajnie, ale to naprawdę fajnie to wszystko opisałeś, przedstawiłeś.

Wychowany na elektrodzie... Dużo czytam od wielu lat i już się nauczyłem, żeby dwa razy się zastanowić co napisać i dodatkowo przejrzeć inne tematy by uprzedzić pytania „uzupełniające”.

klm787 napisał:
    I choć nie wiele pomogę, doradzę jak do tego można się zabrać, co zrobić, co w pierwszej kolejności odkręcić.

Jak zweryfikować tę hipotezę (że to łożyska)? Czy do ewentualnej ich wymiany potrzebuję jakiegoś bardziej zaawansowanego sprzętu (poza wkrętakami i młotkiem)? Brak mi doświadczenia w tym temacie, czy to nie będzie poważną przeszkodą?
    Jaki szacować koszt takiej naprawy w profesjonalnym serwisie?

mrice napisał:
    Nagraj chociaż jakiś filmik jak to działą, załącz, może da się chociaż powróżyć.

Dziś zrobię herbatę i wrzucę tutaj lub na YT, to powróżymy razem, ok?
  • Pomocny post
    #5 20974867
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3717
    Możesz też zakasać rękawy i porobić testy sprawności zespołu piorącego opisane w tym temacie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4034344.html
    Twój własny film z pracy pralki też może sporo podpowiedzieć.
  • #6 20975645
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6921
    Gloomwing napisał:
    Dziś zrobię herbatę i wrzucę tutaj lub na YT, to powróżymy razem, ok?

Jeśli owy film będzie dotyczył wirowania pralki to jak najbardziej coś powróżymy, jeśli nagrasz herbatę, to nic z tego nie wyjdzie.
  • REKLAMA
  • #7 21093294
    Gloomwing
    Poziom 17  
    Wracam z informacją zwrotną.

Okazało się, że szczęśliwie, przy zakupie pralki nabyłem rozszerzenie ubezpieczenia.
    Po zawołaniu serwisu, technik od razu stwierdził uszkodzenie łożyska, co też zostało potwierdzone jego wymianą.

Wprawdzie łożysko zostało zamontowane źle, więc się rozpadło i będą musieli wziąć na siebie kolejną naprawę, ale to już inna historia.

Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralko-suszarką Amica AWD1C8514ELSD, która podczas wirowania wydaje głośne dźwięki. Nie występują kody błędów, a hałas jest zauważalny głównie przy wysokich obrotach. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być uszkodzone łożyska. W odpowiedziach zasugerowano przeprowadzenie testów sprawności oraz nagranie filmu z pracy urządzenia, co mogłoby pomóc w diagnozie. Ostatecznie, po wezwaniu serwisu, potwierdzono uszkodzenie łożyska, które zostało wymienione, jednak montaż był wadliwy, co doprowadziło do kolejnej naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA