logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VolvoS80,2.4B+G(170KM),2000r - Wieczorem utrata mocy, następnego dnia już nie odpala.

jaworskikarol0 30 Lis 2022 02:38 489 0
REKLAMA
  • #1 20310640
    jaworskikarol0
    Poziom 1  
    Witam,
    Pacjent to Volvo s80, 2.4 (170 KM) Benzyna + Lpg, rok 2000, automatyczna skrzynia biegów.
    Auto pewnego dnia przestało odpalać na benzynie, diagnoza była szybka. Padnięta pompa którą wymieniłem, ale okazało się, że auto nadal nie odpala. Umówiłem się więc na wizytę w warsztacie, lecz mogli mnie przyjąć dopiero po weekendzie. Przez ten czas skorzystałem parę razy z awaryjnego odpalania na gazie. A zapomniałbym auto wcześniej potrafiło czasami lekko przerywać na wolnych obrotach, ale tylko gdy miałem wrzucony D lub R, a na N chodziło bez zarzutu i na benzynie i na gazie. Od razu zaznaczę, że przepustnica sprawdzona i czyszczona, świece nowe, cewki sprawne, brak błędów, iskra wszędzie jest. Jedyny mankament to były gumy na cewkach, 3 z 5 były sparciałe i połamane lub popękane. Zakupiłem nowe i w trakcie weekendu zabrałem się za ich wymianę. Gdy skończyłem odpaliłem auto i chodziło równiutko, ale gdy wsiadłem i chciałem ruszyć od razu zgasło. Odpaliłem ponownie dałem więcej gazu i ewidentnie czułem, że auto straciło moc. Nie miało siły przejechać przez próg zwalniający. Ponownie zdemontowałem cewki, wykręciłem świece i poskładałem wszystko. Czuć było lekką poprawę, ale auto nie miało swojej mocy. Rozpędzało się powoli, ale dało się jakoś jechać. W trakcie jazdy testowej nagle wskazówka temp silnika poszła na maxa w górę. Oczywiście sprawdziłem co się dzieje pod maską, ale tam spokój. Po chwili Wskazówka wróciła do faktycznego poziomu. W drodze powrotnej stało się tak jeszcze dwukrotnie. Następnego dnia auto było umówione do mechanika wiec dojechałem pod dom i stwierdziłem, że zostawię to dla fachowca. Cały ten czas auto oczywiście odpalało praktycznie od strzała. Następnego dnia przed pracą chciałem zawieźć auto do mechanika i okazuje się, że nie odpala. Ani na gazie, ani na benzynie. A dojechałem nim pod dom, zgasiłem i zanim poszedłem do domu sprawdzałem raz jeszcze i odpalało. Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale gdy rano kręciłem silnikiem i tylko w trakcie kręcenia pokazywał się komunikat z problemem w układzie ABS, gdy przestawałem kręcić komunikat znikał. Wcześniej tez z ABS było wszystko ok. Jeszcze dla pewności sprawdzany był moduł oraz pompa ABS.
    W tej chwili mija już miesiąc, odkąd auto krąży po serwisach i nigdzie nikt nie jest w stanie dojść co mu dolega. Bardzo będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, wskazówkę lub cokolwiek, bo już nie wiem, gdzie szukać problemu. W kilku warsztatach już panowie rozłożyli ręce. Myślałem o serwisie, lecz mam spory kawałek drogi do najbliższego i zanim wezwę lawetę itd. Pomyślałem spróbuję poszukać pomocy online.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
REKLAMA